Ύστερα από τρία χρόνια διαδικτυακής διεξαγωγής του Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης, στο ΤΗΕ ΜΕΤ HOTEL, στις 13 & 14 Μαΐου 2023. Οι ανακοινώσεις στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη νόσο της παχυσαρκίας, αφού, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, νέα φάρμακα πρόκειται να προστεθούν το επόμενο διάστημα στη φαρέτρα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Δύο νέα σκευάσματα που ήδη κυκλοφορούν στην Αμερική, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της μεταβολικής-βαριατρικής χειρουργικής, αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο στη θεραπεία της σύγχρονης αυτής μάστιγας, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου παρουσιάζονται στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σήμερα και αύριο.

1

Η παχυσαρκία είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος με πολυπαραγοντική αιτιολογία, η επίπτωση της οποίας αυξάνει ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Συνιστά σημαντική απειλή για την υγεία του ατόμου, καθώς επιδρά σε κάθε όργανο και σύστημα του οργανισμού και συνδέεται με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.

Εν αναμονή δύο νέων φαρμάκων

Η παθολόγος Χαρίκλεια Δημητρούλα, διδάκτορας ΑΠΘ και επιστημονικής συνεργάτης της Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τόνισε ότι την τελευταία πενταετία κυκλοφορούν στην Ελλάδα δύο φάρμακα. Το ένα είναι ο συνδυασμός ναλτρεξόνη/βουπροπιόνη, το Mysimba, που είναι από στόματος φάρμακο, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία, γιατί αλλάζει η εταιρεία που το διακινεί, οπότε θα κυκλοφορήσει και πάλι σε έναν με δύο μήνες.

Το δεύτερο είναι η λιραγλουτίδη στη δόση των 3 mg, ένα ενέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιείται και στον σακχαρώδη διαβήτη σε μικρότερη δοσολογία. Το επόμενο διάστημα, όμως, αναμένεται να κυκλοφορήσουν και άλλα δύο σκευάσματα, που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. «Υπάρχει η σεμαγλουτίδη, το γνωστό Ozempic για το οποίο έγινε χαμός (σ.σ. πρόκειται για το φάρμακο για τον διαβήτη που εξαντλήθηκε από τα φαρμακεία, γιατί η δράση του συνδέθηκε με απώλεια βάρους), που όμως είναι σε δόση του 1 mg για τον διαβήτη, ενώ για την παχυσαρκία είναι στα 2,4 mg. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί σε αυτήν τη δόση για την παχυσαρκία.

Έχει πάρει έγκριση και από τον FDA και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ήδη κυκλοφορεί και, σύμφωνα με την εταιρεία που το παρασκευάζει, αναμένεται στη χώρα μας στις αρχές του 2024. Υπάρχουν επίσης νεότερα φάρμακα, όπως η τιρζεπατίδη, ένα φάρμακο το οποίο έχει δείξει ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και από τη σεμαγλουτίδη, που επίσης χρησιμοποιείται στον σακχαρώδη διαβήτη κι έχει πάρει έγκριση από τον FDA ως φάρμακο ταχείας δράσης και για την παχυσαρκία. Και αυτό σε ένα – δύο χρόνια θα έρθει στην Ευρώπη και στη χώρα μας», ανέφερε η κ. Δημητρούλα.

Ας μην ξεχνάμε τη διατροφή και την άσκηση

Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης η διατροφή και η άσκηση. «Τα φάρμακα δεν είναι για όλους και δεν είναι πανάκεια. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει διατροφή και άσκηση, όμως μόνα τους αυτά δεν αρκούν πολλές φορές. Επιπλέον, οι ευνοϊκές δράσεις των φαρμάκων διαρκούν όσο κανείς τα παίρνει. Όταν τα σταματήσει, σταματούν οι ανασταλτικοί μηχανισμοί και ο ασθενής επανακτά το χαμένο βάρος στο μεγαλύτερο ποσοστό», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης: 

Σε εξέλιξη έρευνα για τη δράση της φαρμακευτικής κάνναβης στα καρκινικά κύτταρα

Η Κομισιόν βάζει τους δεκατετράχρονους πίσω από το τιμόνι