ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης των τροφίμων, αλλά απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες από Αρχές, επιχειρήσεις και φορείς για την επίλυση του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ παράγει κάθε χρόνο πάνω από 58 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, με τα απορρίμματα αυτά να έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώνουν ποιοτικά γεύματα ούτε κάθε δύο μέρες.
Λέμε όχι στη σπατάλη τροφίμων
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στη μείωση κατά το ήμισυ της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή έως το 2030, καθώς και στη μείωση της απώλειας τροφίμων.
Είναι, όμως, διαφορετικές έννοιες η απώλεια τροφίμων και η σπατάλη τροφίμων; Ναι, ο όρος απώλεια φαγητού αναφέρεται στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ο όρος σπατάλη αναφέρεται στη λιανική πώληση και την ατομική κατανάλωση. Με άλλα λόγια, η απώλεια μπορεί να προκύψει σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τη παραγωγή ενός τρόφιμου μέχρι την τοποθέτησή του στο ράφι, ενώ η σπατάλη αφορά κυρίως στη λιανική πώληση και στα νοικοκυριά, λόγω της κακής διαχείρισης.
Ο ΕΦΕΤ, στην συνεχή προσπάθειά του για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων, συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης #Safe2EatEU της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και μέσω αυτής προσφέρει πρακτικές συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων στην καθημερινή μας ζωή.
Χρήσιμες συστάσεις
1. Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας και οργανώνουμε την λίστα αγορών μας. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τη σπατάλη, αλλά ωφελούμαστε και οικονομικά.
2. Κατανοούμε τις ενδείξεις στις συσκευασίες των τροφίμων και τη διάκριση ανάμεσα στην ημερομηνία «ανάλωση έως», που σχετίζεται με την ασφάλεια τροφίμων, και την ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από», που σχετίζεται με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τρόφιμου.
3. Επιλέγουμε και τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά. Το 30% των φρούτων και των λαχανικών απορρίπτεται λόγω εμφάνισης, χωρίς να στερείται γεύσης ή θρεπτικών συστατικών.
4. Ρυθμίζουμε το ψυγείο μας στην κατάλληλη θερμοκρασία, 1-5oC, και την κατάψυξη στους -18οC και αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας σύμφωνα με τις ενδείξεις, που αναγράφονται στην συσκευασία.
5. Δεν πετάμε το γεύμα που περισσεύει από την προηγούμενη ημέρα. Αντίθετα, το αποθηκεύουμε στο ψυγείο και το καταναλώνουμε την επόμενη μέρα ή το χρησιμοποιούμε για παρασκευή νέων συνταγών, σάντουιτς κτλ. Το ίδιο κάνουμε και στα εστιατόρια ή στις ταβέρνες που επισκεπτόμαστε, είτε ζητώντας μικρότερη μερίδα, είτε παίρνοντας μαζί αυτό που περίσσεψε.
6. Ενημερωνόμαστε για την κομποστοποίηση (compost), μια φυσική διαδικασία δημιουργίας οργανικού λιπάσματος, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση των χημικών λιπασμάτων.
Διαβάστε επίσης:
Πλειστηριασμοί: Πουλήθηκε η ιστορική βιομηχανία Tεξαπρέτ στη Θεσσαλονίκη – Το ποσό κατακύρωσης
Χρήστος Μάστορας για Μαρινέλλα: Να σεβαστούμε την κατάσταση και να μην κάνουμε κουτσομπολιό
ΗΡΩΝ: Σταθερές τιμές ρεύματος για 4ο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο