Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Δίαιτα: Σε πόσο καιρό θα δείτε διαφορά σε ρούχα και ζυγαριά;

Όλοι όσοι ξεκινούν δίαιτα θέλουν να δουν γρήγορα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα που ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να χάνουν 1-2 κιλά την εβδομάδα. Για παράδειγμα, κάποιος που ζυγίζει 100 κιλά, το να χάσει 1-2 κιλά μπορεί να μην προκαλέσει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στην εμφάνιση του. Από την άλλη πλευρά, ένα άτομο που απέχει 2-3 κιλά μακριά από τον στόχο του θα παρατηρήσει πως μία μικρή απώλεια μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του ή την εφαρμογή που έχουν τα ρούχα του επάνω του.

Εκτός από την δίαιτα που ακολουθείς, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αν και το πόσο γρήγορα θα χάσεις το επιθυμητό βάρος. Αν ταυτόχρονα γυμνάζεσαι, τα γραμμάρια/κιλά (εξαρτάται από το αρχικό βάρος – είδος άσκησης – διατροφής) θα πέφτουν ακόμα πιο γρήγορα περιορίζοντας μόνο τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.

Ο μεταβολισμός των ανδρών κατά μέσο όρο είναι πιο αυξημένος σε σχέση με εκείνον των γυναικών και γι’ αυτό τα αποτελέσματα είναι γρηγορότερα συνήθως, αναφέρει ο Δρ. Tim Crowe, ειδικός στη διατροφή, από το Thinking Nutrition, Επίσης, τα νεότερα άτομα και εκείνοι με μεγαλύτερο ποσοστό μυϊκής μάζας βλέπουν πιο άμεσα αποτελέσματα. Τέλος, αν υπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή στις γυναίκες (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες) ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, ίσως η απώλεια βάρους να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι τα γίνουν εμφανή τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δίαιτα: Πότε θα φανεί το αποτέλεσμα

Πρώτη εβδομάδα

Αναλόγως με το πόσο ελαττώνετε την πρόσληψη των θερμίδων, μπορεί να απαλλαγείτε από αρκετά κιλά την πρώτη εβδομάδα της δίαιτας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ενθουσιαστείτε, διότι σε αυτό το στάδιο το μόνο που χάνετε είναι νερό. Αυτό οφείλεται στο ότι «ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα αποθέματα του γλυκογόνου που διαθέτει για να αντισταθμίσει την έλλειψη των θερμίδων– και το γλυκογόνο είναι πλούσιο σε νερό», λέει ο Δρ. Crowe.

Δεύτερη εβδομάδα

Να αναμένετε πως θα χάσετε μισό με ένα κιλό. Αν είναι λιγότερο ή περισσότερο, επιμείνετε στην δίαιτά σας για λίγες ακόμα ημέρες– το σώμα σας μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοσθεί στις νέες θερμιδικές συνθήκες. Από αυτή την εβδομάδα μπορεί να αρχίσει να φαίνεται πιο αδύνατο το πρόσωπό σας, καθώς είναι το πρώτο από το οποίο αρχίζει η αποβολή λίπους.

Τρίτη εβδομάδα

Αρχίζουν να γίνεται εμφανή τα αποτελέσματα της δίαιτας σας. Αν χάσετε λιγότερο από μισό κιλό αυτή την εβδομάδα, ίσως πρέπει να μειώσετε λίγο ακόμα τις θερμίδες σας ή να γυμνάζεστε περισσότερο.

Μετά τον μήνα

Αν εξακολουθείτε να χάνετε περισσότερο από ένα κιλό την εβδομάδα, κάνετε πολύ αυστηρή δίαιτα και μακροπρόθεσμα θα αποτύχετε. Και αυτό, διότι «χάνετε μυϊκή μάζα και νερό, αντί για λίπος», κατά τον Δρ. Crowe.

Ο στόχος σας πρέπει να είναι απώλεια 0,5 έως 2 κιλά το πολύ την εβδομάδα, έως ότου φτάσετε στο επιθυμητό σωματικό βάρος. Να θυμάστε πως τα ισχία και οι μηροί είναι τα τελευταία σημεία του σώματος από τα οποία αποβάλλεται το περιττό λίπος.

Μην κάνετε στερητικές δίαιτες, διότι κινδυνεύετε να επιβραδύνετε τον μεταβολικό σας ρυθμό. Η στέρηση τροφής εκλαμβάνεται ως απειλή από τον οργανισμό, ο οποίος αρχίζει να κατακρατά θερμίδες. Το τελικό επακόλουθο είναι να εμποδίζεται η απώλεια βάρους, σημειώνει ο ειδικός.

Διαβάστε επίσης:

ΑΔΜΗΕ: Υπεγράφη η νέα τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας

Ακόμη μονά ζυγά;

«Μεγάλη Γιορτή» για την άσκηση και τη διατροφή από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF