Υπάρχουν κάποιες τροφές που επηρεάζουν τη διάθεσή μας και το πως αισθανόμαστε, διώχνοντας κατάθλιψη και άγχος, αφού η διατροφή παίζει ρόλο στην κοινωνική, συναισθηματική και ψυχική υγεία.

Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με την υποκείμενη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας, υπάρχουν πειστικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχει στην πραγματικότητα πολύ στενή σύνδεση.

Διατροφή, τροφές και ψυχική υγεία: Υπάρχει σύνδεση;

Ιστορικά, οι καταστάσεις ψυχικής υγείας αντιμετωπίζονται με ψυχιατρικές και ψυχολογικές θεραπείες όπως συμβουλευτική, φαρμακευτική αγωγή και μερικές φορές νοσηλεία.

Η διατροφική Ψυχιατρική

Σήμερα, ένας αναδυόμενος τομέας που ονομάζεται διατροφική ψυχιατρική δίνει έμφαση στο πώς η διατροφή και οι τροφές επηρεάζουν το άγχος, τη διάθεση και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται ψυχικά. Στόχος είναι να υποστηρίξει τη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας με αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής.

Είναι κάτι που μπορεί να θεωρούσαμε δεδομένο στο παρελθόν, αλλά είναι απολύτως λογικό ότι οι τροφές που τρώμε έχουν την ίδια επίδραση στον εγκέφαλό μας όσο και στο υπόλοιπο σώμα μας.

Ένας λόγος που οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν τόσο έντονα τον εγκέφαλό μας είναι ότι το γαστρεντερικό μας σύστημα – ή αυτό που πιο συχνά αναφέρεται ως «έντερο» – είναι στην πραγματικότητα πολύ στενά συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο.

Το έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια ζωντανά μικρόβια που έχουν πολλές λειτουργίες στο σώμα, όπως η σύνθεση νευροδιαβιβαστών που στέλνουν χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο για να ρυθμίσουν τον ύπνο, τον πόνο, την όρεξη, τη διάθεση και τα συναισθήματα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα τόσο περίπλοκο δίκτυο αλληλεπιδράσεων μεταξύ των δύο που το έντερο έχει το παρατσούκλι «δεύτερος εγκέφαλος». Επίσημα, η σχέση μεταξύ των δύο ονομάζεται σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου ή άξονας εντέρου-εγκεφάλου, όπως αναφέρει η healthline.com.

Έχουμε ακόμα περισσότερα να μάθουμε, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι τροφές που τρώμε επηρεάζουν την υγεία των αποικιών μικροβίων του εντέρου, οι οποίες στη συνέχεια επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας και, κατά συνέπεια, την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένα διατροφικά πρότυπα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και της διάθεσης γενικότερα.

Για την κατάθλιψη: Η μεσογειακή διατροφή

Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν παρατηρήσει σχέσεις μεταξύ των διατροφικών προτύπων, της υγείας του εντέρου και του κινδύνου κατάθλιψης.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια και χαμηλή σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα συσχετίστηκε με 10% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Τουλάχιστον δύο μελέτες ορόσημο μέτρησαν άμεσα την ικανότητα της μεσογειακής διατροφής να μειώνει τις μετρήσεις της κατάθλιψης σε πειραματικές ομάδες μελέτης με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Ωστόσο, δεν βρήκαν όλες οι μελέτες για το θέμα τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα και απαιτούνται ακόμη περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία είναι πειστικά.

Ορισμένες υπηρεσίες υγείας αρχίζουν ακόμη και να προτείνουν μια μεσογειακή διατροφή για να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου και να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Για να ακολουθήσετε μια μεσογειακή διατροφή, αυξήστε την πρόσληψη σε :

  • φρούτα
  • λαχανικά
  • ψάρια
  • ξηρούς καρπούς
  • όσπρια
  • ελαιόλαδο
  • γαλακτοκομικά προϊόντα

Περιορίστε:

  • τηγανητά φαγητά
  • επεξεργασμένα κρέατα
  • ψημένες λιχουδιές
  • ζαχαρούχα ποτά

Για το άγχος: Περιορίστε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τις τροφές με ζάχαρη

Υπάρχουν ορισμένες ουσίες συγκεκριμένα που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα άγχους: αλκοόλ, καφεΐνη και πρόσθετα σάκχαρα.

Επιπλέον, η έρευνα έχει παρατηρήσει συσχετίσεις μεταξύ του άγχους και της υψηλής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, της χαμηλής πρόσληψης φρούτων και της κακής ποιότητας διατροφής συνολικά.

Εάν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε ιδιαίτερα αγχωμένοι ή ανήσυχοι, μπορεί να θέλετε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ως μέρος του σχεδίου θεραπείας σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε την πρόσληψη αλκοόλ, καφεΐνης και πρόσθετων σακχάρων.

Αντίθετα, επιλέξτε περισσότερα τρόφιμα που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και το στρες σε όλο το σώμα, όπως φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση με βακτήρια.

Για διάθεση και ψυχική ευεξία: Μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όσον αφορά τη διατροφή είναι απλώς να τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιέχει μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία.

Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ τροφής και ψυχικής υγείας, υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν την κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής ποιότητας, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά για βελτιωμένη διάθεση.

Για παράδειγμα, τρεις μελέτες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με λιγότερη ανησυχία, χαμηλότερη ένταση και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

6 συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε την πείνα όταν κάνετε δίαιτα

Οι 3 καλύτερες δίαιτες για γυναίκες άνω των 50 ετών