Η υπερφαγική διαταραχή αποτελεί μία από τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν επίσημα αναγνωρισμένη.

Η συμπτωματολογία και η κλινική εικόνα για περισσότερες από 7 στις 10 διατροφικές διαταραχές δεν συγκλίνουν αποκλειστικά και μόνο σε νευρική ανορεξία ή νευρογενή βουλιμία, αλλά υπάρχει κι ένα σημαντικό φάσμα ενδιάμεσων διαταραχών, που τελευταία έχουν ξεκινήσει να μελετώνται. Μια τέτοια κατηγορία αποτελεί και η υπερφαγική διαταραχή ή, ακόμη πιο σωστά, η αδηφαγική διαταραχή (Binge Eating Disorder – BED).

Για να γίνει η διάγνωση, θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένα κριτήρια: η κατανάλωση αντικειμενικά μεγάλων ποσοτήτων τροφής (πάντα σε συνάρτηση με το βάρος, το ύψος, το φύλο κτλ) σε μικρό χρονικό διάστημα και υπό ένα καθεστώς απώλειας ελέγχου.

Η βασική διαφορά με την νευρογενή βουλιμία έχει να κάνει με το γεγονός ότι, παρόλο που το άτομο ενδέχεται να νιώσει δυσφορία, ντροπή, άγχος και ενοχές έπειτα από τα επεισόδια αυτά, δεν καταφεύγει σε αντισταθμιστικές μεθόδους, όπως η πρόκληση εμετών, η χρήση διουρητικών κτλ. Για την ακριβή διάγνωση, όπως είναι λογικό, απαιτείται ειδική συμβουλευτική συνεδρία από εξειδικευμένο στις Διατροφικές Διαταραχές Ειδικό Ιατρό, Διαιτολόγο ή και Ψυχολόγο/Ψυχοθεραπευτή.

Τι σχέση έχει η διατροφή με όλο αυτό;

Η απάντηση είναι πως πιθανά και από τους σπουδαιότερους, αν όχι τον σπουδαιότερο. Η υπερφαγία αποτελεί μια διαταραχή με πολυπαραγοντική προέλευση, μεταξύ των οποίων κανείς μπορεί να εντοπίσει στην βιβλιογραφία τη βιολογία/φυσιολογία σώματος, την ψυχολογία, τις λανθασμένες προσωπικές πεποιθήσεις και πρότυπα, διαστρεβλωμένες πληροφορίες περί ιδανικού τρόπου διατροφής (cleaneating) / εικόνας σώματος κ. ά.

Στο πλαίσιο αυτό, συχνά μετά από κάποιο υπερφαγικό επεισόδιο, αντανακλαστικά γεννάται η πεποίθηση πως στα επόμενα γεύματα θα ήταν καλύτερο να περιοριστεί η ποσότητά τους ή να αποφευχθεί τελείως κάποια συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων, όπως ο υδατάνθρακας, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί “το κακό που έγινε”.

Μήπως, όμως, κάνουμε περισσότερο κακό απ’ ό,τι καλό;

Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η… μάχη της συσκευασίας: Δεν θα πιστεύετε ποια είναι η πιο φιλική για το περιβάλλον

Πρακτικά tips για τη διατροφή μας στις διακοπές

Καρπούζι ή πεπόνι; Το απόλυτο ντέρμπι του καλοκαιριού

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση