Πηγή: unsplash.com
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων.
Για τον λόγο αυτό απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου.
Ας δούμε πώς συμβάλλει η διατροφή στη γερή καρδιά και ποιοι είναι οι 5 στόχοι.
Σε ότι αφορά, λοιπόν, στην ποιότητα της διατροφής, οι βασικοί διατροφικοί μας στόχοι θα πρέπει να είναι:
• Ο έλεγχος της ποσότητας και ποιότητας των λιπαρών που προσλαμβάνουμε.
• Ο έλεγχος της κατανάλωσης αλκοόλ
• Ο περιορισμός του αλατιού.
• Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών.
• Η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών.
Τα λιπαρά στη διατροφή μας
Η αυξημένη πρόσληψη μιας συγκεκριμένης κατηγορίας λιπαρών, των κορεσμένων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αγγειακών δυσλειτουργιών.
Για το λόγο αυτό, απαιτείται μείωση της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν κορεσμένο λίπος, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κίτρινα τυριά, το κόκκινο κρέας – μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, βοδινό και προϊόντα αυτών όπως αλλαντικά, ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα -και το ζωικό βούτυρο.
Επίσης μια κατηγορία λιπαρών, που πρέπει να περιορίσουμε, είναι τα λεγόμενα trans λιπαρά. Πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι η διαιτητική πρόσληψη trans λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Τρόφιμα που τηγανίζονται όπως πατάτες τηγανιτές, onion rings, donuts κ.α. αποτελούν τις κατεξοχήν πηγές τρανς λιπαρών οξέων.
Όσον αφορά τώρα στη χοληστερόλη, λίγα χρόνια πριν η υψηλή διαιτητική χοληστερόλη θεωρείτο από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες αύξησης της χοληστερόλης στο αίμα. Με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα η διαιτητική χοληστερόλη φαίνεται να έχει σχετικά μικρή επίδραση στα λιπίδια του αίματος, σε σύγκριση με τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα της δίαιτας.
Στον αντίποδα, είναι σημαντικό να αυξηθεί η πρόσληψη καλών μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία φαίνεται ότι συμβάλλουν στην καλύτερη υγείας της καρδιάς μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μια κατηγορία αυτών, τα ω3 λιπαρά οξέα.
Τα ω-3 λιπαρά, το δοκοσοεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω των αντι-αθηρωματικών, αντιθρομβωτικών, αντιπηκτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Η καλύτερη πηγή των DHA και EPA είναι τα λιπαρά ψάρια και είναι επίσης παρόντα, σε μικρότερες ποσότητες, σε οστρακοειδή.
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr
Διαβάστε ακόμη:
Καύσωνας: Οι δυσκολίες για τον θυρεοειδή
Η σχέση της διατροφής με 11 διαφορετικούς καρκίνους – Ελληνική μελέτη
Τι να τρώμε στον καύσωνα
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση