ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η οικονομική επιβάρυνση, που υφίστανται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, είναι “βραχνάς” για το Υπουργείο Υγείας, που αναζητά μέτρα για να μειωθεί η δαπάνη.
Το ενίοτε υπέρογκο κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων, που, μάλιστα, συχνά δεν είναι και απαραίτητες, καθώς και η υπερσυνταγογράφηση σκευασμάτων, που τις ακολουθεί, εκτοξεύουν τη δαπάνη, για αυτό και έχουν μπει φίλτρα στη συνταγογράφηση των γιατρών προς τους πολίτες.
Διαγνωστικά κέντρα: Έτσι θα μειωθεί η δαπάνη
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό, μιλώντας στο πλαίσιο του 1ου Φόρουμ Υγείας, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), προτείνοντας ένα ακόμη συγκεκριμένο μέτρο.
“Κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις θα γίνονται υποχρεωτικά στο δημόσιο, για να μικρύνουμε τη δαπάνη”, ανέφερε ο Υπουργός.
“Ολοκληρώθηκε από την ΗΔΙΚΑ η άντληση των στοιχείων για τις διαγνωστικές εξετάσεις από το αποθετήριο και το σύστημα είναι, ήδη, λειτουργικό. Όταν συνδεθείτε όλοι, θα αλλάξω με υπουργική απόφαση τη σχετική απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για να επισπεύσω τη διαδικασία. Τότε πραγματικά θα μπορούμε να “κλειδώσουμε” τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για πρώτη φορά στην ιστορία.
Είναι μία μεταρρύθμιση, που στο χρονοδιάγραμμα που παρέλαβα, όταν ανέλαβα Υπουργός, ήταν να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025. Αντ’ αυτού θα λειτουργεί από 1η Ιουνίου του 2024», πρόσθεσε.
Το μέτρο εντάσσεται στην προσπάθεια περαιτέρω εξοικονόμησης και μείωσης των επιβαρύνσεων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και κατ’ επέκταση στη μείωση του clawback, που έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη, απειλώντας την εύρυθμη λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων.
Να σημειωθεί ότι αρκετές φορές ορισμένοι γιατροί γράφουν ιατρικές εξετάσεις στους πολίτες, οι οποίες δεν χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή και που συνδυάζονται με τη συνταγογράφηση συμπληρωμάτων διατροφής, για παράδειγμα.
Αδιανόητα μεγάλο το clawback
Η εξαίρεση συγκεκριμένων εργαστηριακών εξετάσεων από τα ιδιωτικά διαγνωστικά και η διενέργειά τους από δημόσιες δομές του ΕΣΥ αναμένεται να “ξεμπλοκάρει” την κατάσταση, σύμφωνα με τον Υπουργό.
“Το clawback στα διαγνωστικά κέντρα και στους εργαστηριακούς γιατρούς είναι θηριώδες, αδιανόητα μεγάλο καίτοι αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια – ο αντίστοιχος προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ. Είναι μεγάλη η αύξηση, μεν, αλλά είναι πολύ μικρότερη από την αύξηση της δαπάνης”, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.
Με στόχο να αντιμετωπιστεί η προκλητή ζήτηση, το Υπουργείο προωθεί την εφαρμογή του ατομικού clawback. Η πρόταση, που έχει συζητηθεί, είναι να γίνεται η κατανομή, αφού διαχωριστεί ο προϋπολογισμός ανά Νομό και υποκατηγορίες εξετάσεων και σε κάθε υποκατηγορία να ορισθεί ένας μηνιαίος μέσος όρος κόστους ή ένας μέσος αριθμός εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.
Μετά την πρώτη αυτή ατομική περικοπή, εάν εξακολουθεί και υπάρχει υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του Νομού, τότε η σκέψη είναι να κατανέμεται οριζόντια σε όλους τους παρόχους.
“Με το ατομικό clawback θα πληρώνει ο καθένας τη δική του προκλητή ζήτηση. Δεν μπορεί να μεταφέρει ο ένας την προκλητή του ζήτηση στον άλλον. Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει μέτρο, που δεν έχουμε πάρει”, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Διαβάστε επίσης:
Μαγνησία: Πάνω από 40 κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή
8 διατροφικές αλλαγές για απώλεια βάρους το καλοκαίρι
«Φουντώνει» η κόντρα Άδωνη – γιατρών: Στο επίκεντρο αυξήσεις μισθών και… ιδεολογίες