Είναι η εποχή, που οι μολύνσεις από τα κουνούπια είναι «στο φόρτε τους». Κι ενώ συνήθως προκαλείται κνησμός, ίσως και κάποιος τοπικός ερεθισμός, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κουνούπια μεταφέρουν απειλητικούς ιούς για την υγεία, προκαλώντας σοβαρές νόσους, όπως ο Δάγκειος πυρετός.

Τα όσα αναφέρουν οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκαλούν ανησυχία, καθιστώντας μας πιο ευαισθητοποιημένους απέναντι στις μολύνσεις από τα ενοχλητικά έντομα. Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί την κατάσταση στην Ευρώπη και είναι σε επιφυλακή.

1

Το θέμα είχε αναδείξει πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξη τύπου και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Απειλεί ο Δάγκειος πυρετός

Ειδικότερα ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα κρούσματα του Δάγκειου πυρετού ενδέχεται να φτάσουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, εν μέρει εξαιτίας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που ευνοεί την κυκλοφορία των κουνουπιών, που μεταδίδουν την ασθένεια.

Τα ποσοστά της νόσου αυξάνονται παγκοσμίως. Από το 2000 τα εντοπισμένα κρούσματα έχουν 8πλασιαστεί, φθάνοντας τα 4,2 εκατομμύρια το 2022.

Ο διευθυντής του Τμήματος Τροπικών Νοσημάτων του ΠΟΥ, Raman Velayudhan, έκανε λόγο για πιο έντονο πρόβλημα στη Γαλλία και στην Ιταλία και επεσήμανε πως το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες.

“Καλούμε τους υπεύθυνους όλων των χωρών να είναι σε ετοιμότητα. Οι άνθρωποι, που μολύνονται, εμφανίζουν συχνά ήπια συμπτώματα και δεν αναζητούν έγκαιρα τη βοήθεια των ειδικών”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι κάνει ο ΕΟΔΥ

Το θέμα έχει θέσει σε επιφυλακή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Όπως αναφέρει, πέρυσι δηλώθηκαν στη χώρα μας πέντε κρούσματα.

Στην Ελλάδα εδώ και λίγα χρόνια εντοπίζεται το κουνούπι Aedes albopictus, πιο γνωστό ίσως ως το ασιατικό κουνούπι – τίγρης”. Τo είδος Aedes aegypti (που μεταφέρει τους ιούς του Δάγκειου πυρετού, του Ζίκα και άλλων) δεν έχει καταγραφεί στη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ωστόσο η παρουσία του στην Κύπρο και στη Γαλλία πριν από λίγους μήνες, όπως και  στις ανατολικές παράκτιες περιοχές του Εύξεινου Πόντου, δείχνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Λίγα λόγια τη νόσο

Ο Δάγκειος πυρετός είναι μια μόλυνση που προκαλείται από τον ομώνυμο ιό και είναι γνωστός και ως ο “πυρετός των σπασμένων οστών”, σύμφωνα με τη wikipedia, επειδή ο πόνος, που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους, είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκκαλά τους.

Μερικά από τα συμπτώματα της νόσου είναι: πυρετός, πονοκέφαλος, δερματικό εξάνθημα που μοιάζει με αυτό της ιλαράς και πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις.

Σε κάποιους ασθενείς η όσος μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις δύο μορφές, που είναι επικίνδυνη για τη ζωή.

Η πρώτη μορφή είναι ο Δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, ο οποίος προκαλεί αιμορραγία, διαρροή στα αιμοφόρα αγγεία (αγωγοί που μεταφέρουν αίμα) και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (υπεύθυνα για τη θρόμβωση του αίματος).

Η δεύτερη μορφή είναι το σύνδρομο Δάγκειου κλονισμού, που προκαλεί την πτώση της αρτηριακής πίεσης σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι του δάγκειου ιού. Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί από έναν τύπο, είναι συνήθως προστατευμένος από τον συγκεκριμένο τύπο για την υπόλοιπη ζωή του.

Ωστόσο, προστατεύεται από τους άλλους τρεις τύπους του ιού μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος προσβληθεί από κάποιον εκ των τριών αυτών τύπων του ιού, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

Rooming in: Μια πρακτική που μειώνει το άγχος και ενισχύει τον δεσμό μητέρας-νεογνού

Καρδιοπαθείς στον καύσωνα: Πότε κινδυνεύουν περισσότερο και τα ύποπτα συμπτώματα

Καύσωνας: Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας – Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας