Αύξηση στις νοσηλείες, στις εισαγωγές στις Μονάδες και στους θανάτους στους άνω των 65 ετών λόγω της COVID-19 καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα μας. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) μας κατατάσσει για άλλη μια φορά στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Αυτή την εβδομάδα θα φανεί και το «αποτύπωμα» από το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η αύξηση στις νοσηλείες τρομάζει, πολλώ, δε, μάλλον αν ισχύει αυτό, που υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες. Ότι, δηλαδή, τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα και ότι επισήμως γίνεται υποκαταγραφή τους.

1

Ανησυχία για τους άνω των 65 ετών

Είναι γνωστό ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών είναι πιο επιρρεπή σε βαριά νόσηση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται και η νεότερη έκθεση του ECDC «χτυπάει καμπανάκι».

Ειδικότερα σε όλες τις χώρες καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων, αλλά στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση στα άτομα άνω των 65 ετών.

Καταγράφονται 942 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στους άνω των 65 ετών και 691 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε όλες τις ηλικίες. Ο μέσος όρος στις 27 χώρες, στις οποίες εξετάζονται τα δεδομένα, είναι 311,9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού για τους άνω των 65 ετών.

Πάντως, έστω κι έτσι, η κατάσταση φέτος είναι καλύτερη από πέρυσι, που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω COVID-19 ήταν διπλάσιες.

Δεν πρέπει, βέβαια, να παραβλέπουμε το γεγονός ότι την κατάσταση στα νοσοκομεία δυσχεραίνουν φέτος και τα αυξημένα κρούσματα γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Τι γίνεται με τους θανάτους

Οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας μας είναι 16,4 ανά 100.000 πληθυσμού, με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ να είναι μόλις 4 ανά 100.000 πληθυσμού.

Το ίδιο ισχύει και με τις εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει αύξηση και έχει τετραπλάσιο αριθμό εισαγωγών σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ (19 Ιανουαρίου), τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έχει αυξηθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων κατά 41,3% (από 104 στα μέσα Δεκεμβρίου, σε 147).

Όσον αφορά στους θανάτους, η χώρα μας το συγκεκριμένο διάστημα κατέχει την τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, με 32,5 νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή βρίσκεται πίσω από την Κροατία (35,9) και τη Σλοβενία (35,1).

Το peak και η αποκλιμάκωση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η διασπορά της COVID-19 αυξάνεται επικίνδυνα πάλι, έχοντας πάρει τη… σκυτάλη από τη γρίπη. Η εβδομαδιαία αύξηση στις νέες εισαγωγές κατά 30% αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, με το peak της γρίπης να προηγείται, για να ακολουθήσει εκείνο της COVID-19 μέσα στον Φεβρουάριο.

Στελέχη του ΕΟΔΥ εκτιμούν ότι σε περίπου έξι εβδομάδες από τώρα θα μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση.

Οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού SARS-CoV-2 Κράκεν και Όρθρος είναι σούπερ μεταδοτικές. Σύμφωνα με τα ευρήματα προδημοσίευσης ερευνητών του Πανεπιστημίου του Οχάιο, η παραλλαγή Όρθρος είναι 16,7 φορές λιγότερο ευαίσθητη στα αντισώματα, που προέρχονται από τα επικαιροποιημένα εμβόλια, σε σχέση με την Όμικρον ΒΑ.5 και 24,6 φορές λιγότερη ευαίσθητη στα αντισώματα του παραδοσιακού (μη επικαιροποιημένου) εμβολιασμού σε σχέση με την Όμικρον 5.

Διαβάστε επίσης:

Η έξαρση των ιώσεων δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας

Αυτά τα 3 φρούτα πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα