Μετά από ένα καλοκαίρι, που η COVID-19 αιφνιδίασε, ρίχνοντας αρκετούς στο κρεβάτι και αυξάνοντας τις νοσηλείες, η υποπαραλλαγή Pirola (ΒΑ.2.86) αποτελεί τη νέα πηγή ανησυχίας ενόψει του φθινοπώρου. Αιτία οι ιδιαιτερότητές της και συγκεκριμένα οι πολλές μεταλλάξεις της (πάνω από 30), που γεννούν ερωτήματα για τη διαφυγή της ανοσίας, την ταχύτητα μετάδοσης και τον τρόπο νόσησης.

Τα κρούσματα, τα οποία μέχρι τώρα αποδίδονται στην Pirola, είναι λίγα, ωστόσο αν η ταχύτητα εξάπλωσής της μεγαλώσει, τότε αναπόφευκτα θα πολλαπλασιαστούν. Κι αν σε αυτά προστεθούν οι διάφορες ιώσεις της εποχής, ο RSV και η γρίπη, τότε εγείρονται αμφιβολίες για το αν το ΕΣΥ θα μπορέσει να αντέξει ξανά την πίεση, που θα επέλθει.

1

Προβληματισμοί ενόψει φθινοπώρου

Μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 172 κρούσματα της Pirola σε 20 χώρες – εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Δανία τέλη Ιουλίου. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν 5 κρούσματα από τον ΕΟΔΥ, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Λογικά, βέβαια, ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος – υπενθυμίζεται ότι ο γονιδιωματικός έλεγχος απαιτεί χρόνο για να γίνει.

Σύμφωνα, πάντως, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), λιγότερο από το 2% των κρουσμάτων, που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλεται στην υποπαραλλαγή Pirola.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν μπορεί ν’ αλλάξει το προσεχές διάστημα.

Η διευθύντρια του ECDC, Dr Andrea Ammon, δήλωσε σχετικά: «Αναμένουμε μια αναζωπύρωση της εποχικής γρίπης και του RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός). Βλέπουμε επίσης μικρές αυξήσεις στη μετάδοση του SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και αναμένουμε ότι και οι τρεις ιοί θα κυκλοφορήσουν μαζί τους επόμενους μήνες. Με αυτό ως δεδομένο, υπάρχει η ανάγκη να τονιστεί η σημασία του εμβολιασμού και άλλων μέτρων δημόσιας υγείας, για την προστασία της υγείας των ανθρώπων».

Τα συμπτώματα

Όλοι συμφωνούν ότι η αναμενόμενη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας τους χειμερινούς μήνες, την οποία θα επιτείνει ο συνδυασμός εποχικών ιώσεων, γρίπης και RSV, πρέπει να αποφευχθεί.

Για την ώρα δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα η σοβαρότητα της νόσου, αν και η εμπειρία μας με την COVID-19 έχει δείξει ότι δεν αργεί να αλλάξει η κατάσταση και να τρέχουμε και να μην φτάνουμε…

Τα συμπτώματα της Pirola μοιάζουν με εκείνα της Όμικρον – συνάχι, βήχας, κόπωση, πυρετός. Μένει να δούμε εάν θα διατηρηθούν, καθώς και αν θα έχει την ικανότητα, να διαφεύγει της ανοσίας.

Όλα αυτά επαναφέρουν, όπως είναι φυσικό, τη συζήτηση για την ανάγκη νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων, που θα μπορούν να χορηγούνται στους πολίτες, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν.

Διαβάστε επίσης:

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε την ημέρα ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και την άσκηση

Αγαπηδάκη για Θεσσαλία: Ελλοχεύει ο κίνδυνος λεπτοσπείρωσης – Ποια τα συμπτώματα

Λουράντος (ΦΣΑ): Έρχεται ειδική εφαρμογή για τις εφημερίες των φαρμακείων Αττικής