ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πορεία της COVID-19 το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι η νόσος είναι ενεργή και παρούσα, παρά τις μειώσεις στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, η Ελλάδα επανάκτησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κρούσματα στους άνω των 65 και σε θανάτους ασθενών, ως επί το πλείστον ηλικιωμένων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από την 1η ΥΠΕ, από την αρχή του χρόνου οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 και τα εξιτήρια έχουν αναλυτικά ως εξής:
Ιανουάριος 2023: 2019 νέες εισαγωγές 2019 και 1732 εξιτήρια.
Φεβρουάριος 2023: 1234 νέες εισαγωγές και 1060 εξιτήρια.
Μάρτιος 2023: 1151 νέες εισαγωγές και 1067 εξιτήρια.
Απρίλιος 2023: 965 νέες εισαγωγές και 905 εξιτήρια.
Μάιος 2023: 941 νέες εισαγωγές και 895 εξιτήρια.
Ιούνιος 2023 (έως τις 11): 232 νέες εισαγωγές και 261 εξιτήρια.
Στην 1η ΥΠΕ υπάγονται τα νοσοκομεία: Αγία Ελένη, Παίδων Αγία Σοφία, Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Πεντέλης, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Σάββας, Αλεξάνδρα, Αμαλία Φλέμινγκ, Ανδρέας Συγγρός, Γεννηματάς, Έλενα Βενιζέλου, Ελπίς, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, ΚΑΤ, Κοργιαλένειο Μπενάκειο, Κωνσταντοπούλειο Αγία Όλγα, Λαϊκό, Οφθαλμιατρείο, Παμμακάριστος, Σισμανόγλειο και Σωτηρία.
Παραμένει παρούσα η COVID-19
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα είναι πάλι πρώτη σε κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με 168 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ακολουθούν η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα.
Επιπλέον επανακτούμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε θανάτους λόγω COVID-19, με 8,1 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Σλοβενία.
Απαραίτητα τα αντιικά
Σε αυτό το πλαίσιο τα αντιικά παραμένουν απαραίτητα, καθώς υπάρχουν αρκετοί, ακόμη, ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, που τα χρειάζονται.
«Η πορεία της πανδημίας δεν ήταν αυτή που αναμενόταν, σύμφωνα με τις κάμψεις που εμφάνιζε τα περασμένα χρόνια, όταν πλησίαζε το θέρος.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν γρηγορότερα τα αποθέματα αυτού του φαρμάκου (σ.σ. αντιικού) κι έτσι να βρισκόμαστε στον κίνδυνο να μην το έχουμε, πριν ολοκληρωθεί η τακτική διαδικασία προμήθειάς του», επεσήμανε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι σταματά τις τακτικές ενημερώσεις του, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται για νέα εμβόλια, που θα αντιμετωπίζουν νέες παραλλαγές της νόσου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η COVID-19 παραμένει απειλή, παρόλο που δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Κάλεσε τις Αρχές δημόσιας υγείας να μείνουν σε επιφυλακή, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Διαβάστε επίσης:
Μαγιορκίνης για στρεπτόκκοκο: Συχνότερα τα περιστατικά φέτος – Όχι βαρύτερα τα συμπτώματα
ΕΟΔΥ: Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον στρεπτόκοκκο – Τι πρέπει να γνωρίζετε
──────────────────
Εκλογές 2023