Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 συνεχίζει την επέλασή του στον πλανήτη, αιφνιδιάζοντας τους επιστήμονες.

Στη χώρα μας η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων «έβαλε πάγο» στην πρόθεση της κυβέρνησης για άρση όλων των μέτρων πριν από το Πάσχα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την άλλη, σε έκθεσή του, αναλύει το χειρότερο σενάριο για την πανδημία.

1

Συγκεκριμένα ο ΠΟΥ, στο επικαιροποιημένο σχέδιό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρει όλα τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της COVID-19, καθώς και συγκεκριμένες τακτικές, που, εάν εφαρμοστούν, ο πλανήτης θα επιστρέψει στην κανονικότητα και δεν θα βρίσκεται πια σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Το χειρότερο σενάριο για την πανδημία

Στο χειρότερο σενάριο ο ιός μεταλλάσσεται, συνιστώντας μια νέα, εξαιρετικά μεταδοτική και θανάσιμη απειλή. Τα εμβόλια «δεν πιάνουν» τη νέα μετάλλαξη, αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και οι ευπαθείς ομάδες ασθενών κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και να καταλήξουν.

Στον αντίποδα, το καλύτερο σενάριο λέει ότι οι μελλοντικές παραλλαγές του ιού θα είναι λιγότερο σοβαρές και η προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης θα διαρκεί μεγαλύτερο διάστημα.

Υπάρχει, βέβαια, και η περίπτωση ο ιός να γίνει ενδημικός και κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες να έχει έξαρση, όπως η γρίπη. Σε αυτό το σενάριο τα εμβόλια καλύπτουν τους πολίτες και ενισχυτικές δόσεις θα χρειάζονται μόνο για άτομα, τα οποία είναι πιο επιρρεπή να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσοκομείο.

Πάσχα με μάσκες

Στη χώρα μας η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επιφυλάχθηκε να δώσει το «πράσινο φως» για την πλήρη χαλάρωση των μέτρων.

Η μη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών και αρκετούς χρόνια ασθενείς εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην ουσία ακάλυπτοι και άρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία σε εντατική.

Η αύξηση στις νέες εισαγωγές είναι της τάξης του 20%. Οι απλές κλίνες COVID στα νοσοκομεία είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 60% και οι ΜΕΘ σε ποσοστό 70%. Οι διασωληνωμένοι είναι 348 και οι θάνατοι χθες ήταν 52.

Την ίδια ώρα η θετικότητα στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα βήμα πριν από το «κόκκινο». Γενικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας το ιικό φορτίο εξακολουθεί να είναι φορτωμένο.

Η Ικαρία παραμένει στο κόκκινο, με τον δείκτη θετικότητας στο 10,13%, ενώ άλλες τέσσερις περιοχές εμφανίζουν ποσοστά θετικότητας πάνω από 5%: η Σύρος (7,17%), η Τήνος (6,84%), η Λακωνία (5,77%) και η Πάρος (5,34%).

Διαβάστε επίσης:

Α. Γούλας ιατρός – ιατροδικαστής, καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ: Η κεταμίνη δίνεται πριν από το χειρουργείο – Μπορεί να σκοτώσει

Πλεύρης: Εξετάζεται να απαλλαγούν από το πρόστιμο των 100 ευρώ όσοι ανεμβολίαστοι κάνουν τώρα το εμβόλιο