Η ενίσχυση του οργανισμού μας με τροφές, που έχουν φυσική αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προστασία του οργανισμού μας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την κατάθλιψη, την εμφάνιση κακοήθειας και στην ενίσχυσή του απέναντι σε λοιμώξεις.

Πρόσφατη δημοσίευση του Πανεπιστημίου Harvard αναφέρει ότι δεν υπάρχουν περίπλοκοι κανόνες στην αντιφλεγμονώδη δράση της διατροφής, καθώς δεν πρόκειται για μια νέα δίαιτα, αλλά για μια νέα προσέγγιση πάνω σε αυτά που τρώμε.

Για να ακολουθήσει κάποιος αυτό το νέο πρωτόκολλο διατροφής, υπάρχουν τροφές που ενδείκνυται να ελαχιστοποιήσει στην καθημερινότητά του και άλλες που χρειάζεται να καταναλώσει σε μεγαλύτερες ποσότητες και πιο συχνά.

Θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση

Για να ενισχύσετε την διατροφή σας με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχει αντιφλεγμονώδη δράση, είναι σημαντικό να επιλέγετε όσο περισσότερο γίνεται πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Επίσης να προτιμάτε να καταναλώνετε ανεπεξέργαστες τροφές, όσο πιο συχνά γίνεται.

Οπότε:

• Επιλέξτε τροφές που αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, όπως είναι τα όσπρια, η βρώμη, η ανεπεξέργαστη σίκαλη, τα φρούτα και τα λαχανικά.

• Εντάξτε συχνά καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην διατροφή σας. Τα ωμέγα-3 θα τα βρείτε στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, βιολογικός σολομός, σκουμπρί) όπως επίσης και στα καρύδια, τον λιναρόσπορο και τα πράσινη φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και η λαχανίδα).

• Προσπαθήστε να προσλαμβάνετε πολυφαινόλες από τις καλές πηγές τους, όπως είναι τα μούρα, οι φράουλες, η σοκολάτα, το τσάι, τα μήλα, αλλά και ο καφές.

• Μην παραλείπετε να καταναλώνετε «καλά» λιπαρά, δηλαδή κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία υπάρχουν στους ωμούς ξηρούς καρπούς, στο σουσάμι και στο ταχίνι, στο ελαιόλαδο αλλά και στο αβοκάντο.

Τι να αποφεύγετε

Σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται να αποφεύγετε τροφές, που μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.

Τροφές, οι οποίες έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως είναι τα τυποποιημένα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, τα αλλαντικά, τα δημητριακά με ζάχαρη και τα έτοιμα φαγητά, είναι πιο πιθανό να ανήκουν στην κατηγορία αυτών που ενισχύουν την φλεγμονή στον οργανισμό.

Μια πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine αναδεικνύει την επίδραση των επεξεργασμένων τροφών και του αλατιού στο εντερικό μικροβίωμα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μια τέτοια διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερη έκφραση των γονιδίων, που ενισχύουν την φλεγμονή στον οργανισμό, όπως επίσης και να επηρεάσει τον βλεννογόνο του εντέρου.

Ο Dr Eric Rimm του Πανεπιστημίου Harvard αναφέρει πως όλες οι τροφές, που είναι πλούσιες σε ραφιναρισμένο αλεύρι, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, αλλά και το λευκό ρύζι, είναι τροφές που ενισχύουν την φλεγμονή στον ανθρώπινο οργανισμό, για αυτό και ενδείκνυται να απέχουμε από την κατανάλωσή τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δρ. Ειρήνη Χριστάκη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., PhD
Δρ. Ειρήνη Χριστάκη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., PhD

Διαβάστε επίσης:

5 αφροδισιακές τροφές που θα ανεβάσουν τη λίμπιντό σου

Το μυαλό σου είναι συνεχώς στο φαγητό; 7 τρόποι για να σταματήσεις να το σκέφτεσαι