Ουρές στις εφημερίες των νοσοκομείων Παίδων της Αττικής από παιδιά με γρίπη και συγκυτιακό ιό (RSV) και λιγότερο με COVID-19.

Οι σχολικές αίθουσες αδειάζουν, καθώς καθημερινά απουσιάζουν μαθητές όλων των ηλικιών. Το χάος με τις ιώσεις δεν αφήνει απ’έξω ούτε τους ενήλικες, που συχνά τις περνάνε πιο βαριά από τα παιδιά.

1

Το… κοκτέιλ ιώσεων μόνο αιφνιδιασμένους δεν βρίσκει τους επιστήμονες, που εδώ και καιρό είχαν προβλέψει τι θα συμβεί. Όπως εξηγούν, το ανοσοποιητικό μας “κοιμόταν” δυο χρόνια και τώρα πληρώνουμε το τίμημα.

Γρίπη και RSV ταλαιπωρούν τα παιδιά

Η εποχιακή γρίπη φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Πέρυσι τέτοιον καιρό δεν είχε εντοπιστεί ούτε ένα κρούσμα. Ο ΕΟΔΥ συλλέγει δείγματα και επιτηρεί όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Από τη γρίπη δεν γλιτώνουν ούτε τα μεγαλύτερα παιδιά, που είναι στην εφηβεία, αν και το ποσοστό νοσήσεων σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι τόσο μεγάλο. Τα πιο μικρά παιδιά, ιδίως τα βρέφη και τα παιδιά έως 3 ετών, ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα και από τον συγκυτιακό ιό (RSV). Τα συμπτώματα είναι έντονα, μεν, αλλά δεν χρήζουν νοσηλείας.

Ο RSV, πάντως, δεν εξαιρεί τους ενήλικες, παρόλο που είναι ιός που πρωτοεμφανίστηκε στην Παιδιατρική. Τελευταία νοσούν και πολλοί ενήλικες και το περνούν βαρύτερα.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Ευρώπη με τις εποχικές ιώσεις.

Σε σχέση με την COVID-19 τα κρούσματα φαίνεται να είναι αρκετά λιγότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, αν και η υποκαταγραφή θεωρείται δεδομένη. Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ τα θετικά κρούσματα σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 9 χρόνων αποτελούσαν μόλις το 2,5% του συνόλου των κρουσμάτων.

Ανησυχούν οι ειδικοί

Οι ειδικοί σε θέματα ιώσεων και λοιμώξεων αναφέρουν ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου θα κορυφωθεί η επέλαση των ιών και, μάλιστα, με συμπτώματα, τα οποία χαρακτηρίζουν πιο “θορυβώδη”.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 5-6 διαφορετικοί ιοί, που μπορεί να προσβάλουν όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, έχοντας συμπτώματα για πιο πολλές μέρες και πιο βαριά.

Βέβαια οι ηλικιωμένοι, ιδίως άνω των 70-75 χρόνων, καθώς και οι ευάλωτοι πολίτες λόγω σοβαρής ασθένειας, είναι εκείνοι που, ως είθισται, αποτελούν τους αδύναμους κρίκους στην αλυσίδα της μετάδοσης όλων των ιών και πολύ συχνά χρειάζονται περίθαλψη.

Πάλι πρώτοι σε θανάτους

Την ίδια ώρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας κατατάσσεται στη δέκατη θέση σε θανάτους από την αρχή της πανδημίας και στην πρώτη θέση από την αρχή του 2022.

Τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για το τι φταίει για αυτή τη θλιβερή πρωτιά.

Πιο συγκεκριμένα είμαστε στη δέκατη θέση με 3.161 θανάτους ασθενών COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και από την αρχή του 2022 είμαστε πρώτοι, με 1.193 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δεν παίζει ρόλο η ηλικία – Μικροί και μεγάλοι κινδυνεύουν σχεδόν εξίσου από μακρά Covid-19

Η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο VidPrevtyn Beta κατά του κορονοϊού