Δεύτερα εγκαίνια για Boehringer από Μητσοτάκη με Άδωνι αυτή τη φορά, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστή η συζήτηση.

Η γερμανική επένδυση και τα σχόλια για τη δαπάνη

Είναι λογικό να υπάρχει ενθουσιασμός, όταν μια πολυεθνική φαρμάκου, όχι μόνο παραμένει παραγωγικά στην Ελλάδα, αλλά δαπανά και κεφάλαια για επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης, παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της γερμανικών συμφερόντων βιομηχανίας παραγωγής φαρμάκων Boehringer Ingelheim Ελλάς.

Μάλιστα τοποθετήθηκε και πλακέτα στις εγκαταστάσεις, που αναφέρει ότι η επένδυση ολοκληρώθηκε επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής εταιρείας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης. Ακούσαμε, και το θεωρούμε λογικό, ότι ο επικεφαλής της εταιρείας Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος είναι και ένας από τους αντιπρόεδρους του ΣΦΕΕ, κάτι ψιθύρισε για το θέμα αυτό στον πρωθυπουργό.

Ο τελευταίος αρκέστηκε να αναφερθεί γενικόλογα στο θέμα του εξορθολογισμού, με τον έλεγχο της συνταγογράφησης. Τίποτα το συγκεκριμένο δηλαδή.

Ούτε για το clawback, το οποίο θέλει να περιορίσει ο κ. Γεωργιάδης έγινε λόγος. Βέβαια, όπως έκανε σαφές ο Υπουργός, δεν αναμένεται η μείωση του clawback να γίνει σε βάρος των κρατικών προϋπολογισμών, κάτι που μάλλον μεταφράζεται ως μη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ή τους ύψους των επιλέξιμων δαπανών στο περιθώριο της εφαρμογής του μέτρου για το «επενδυτικό clawback».

Καμία διαρροή για τη συνομιλία Άδωνι – Βαλτά

Μιας και ο λόγος στον Υπουργό Υγείας, να αναφέρουμε ότι προχθές είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Απόστολο Βαλτά. Σίγουρα έπεσε στο τραπέζι η διάθεση του Υπουργείου να επιτρέψει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και από τα φαρμακεία, αλλά αυτό θα αργήσει λίγο, ενώ μάλλον δεν υπήρξαν ιδιαίτερες συζητήσεις για άλλα φλέγοντα θέματα όπως οι ελλείψεις, τα ΦΥΚ κτλ.

Κάτι μας λέει πως ο κ. Βαλτάς μάλλον δεν θα έχει σύμμαχο τον κ. Γεωργιάδη, όπως είχε σε διάφορά ζητήματα τον κ. Πλεύρη. Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν θα πούμε και πολλά. Μόνο ότι όσον αφορά στα καίρια θέματα του φαρμάκου υπήρξε μια σχετικά… αδιάφορη 6μηνη παρένθεση.

Πάντως για τη συνάντηση δεν έγινε κάτι γνωστό. Ας την θεωρήσουμε απλά εθιμοτυπική.

Προϋπολογισμοί νοσοκομείων

«Έπηξε» το diavgeia.gr με αναρτήσεις, που περιέχουν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ για το 2024, κάτι που, όπως ανέφερε και πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, γίνεται για πρώτη φορά τόσο νωρίς.

Μάλιστα η επίτευξη αυτού του….«θαύματος» ενθουσίασε τόσο πολύ τον κ. Θεμιστοκλέους, που έκανε και σχετική ανάρτηση στα social του. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Τα νοσοκομεία έχουν πλέον έτοιμο τον προϋπολογισμό τους στην αρχή της χρονιάς και έτσι μπορούν να προγραμματίσουν και να βελτιώσουν τη διαχείριση των οικονομικών τους.

Προϋπολογισμοί που ετοιμάστηκαν με μεθοδικότητα και όλα τα σύγχρονα εργαλεία διοίκησης. Διαφάνεια-Έλεγχος-Λογοδοσία. Συνεχίζουμε να βάζουμε σε τάξη τα οικονομικά των νοσοκομείων, με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων Φορολογουμένων» και επίσης ταγκάρει τους Άδωνι Γεωργιάδη και Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Τώρα, αν κατά τη διάρκεια του έτους δούμε και πολλαπλές αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών αυτών, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμη, αν και μάλλον δεν θα το αποφύγουμε…

Αποστρατεύονται οι… απόστρατοι

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, όπου πρώην στρατιωτικοί αναλάμβαναν θέσεις διοικητικών νοσοκομείων ή Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Αυτό το φαινόμενο θα εκλείψει, καθώς σύμφωνα με τον νόμο για την επιλογή των επικεφαλής στη Δημόσια Διοίκηση, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να επιδεικνύει προϋπηρεσία στον χώρο του Managment.

Όπως είπε συγκεκριμένα η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει εργαστεί σε συναφές αντικείμενο. Δηλαδή ή να προέρχεται από τον υγειονομικό τομέα ή από τον χώρο της διοίκηση στον επιχειρηματικό τομέα.

Όπως καταλαβαίνουμε, οι εν αποστρατεία επιλογές μάλλον αποστρατεύονται και από το ΕΣΥ, εκτός βέβαια και αν ανοίξει ένα παράθυρο, προσμετρώντας την τρέχουσα προϋπηρεσία. Όμως νομίζουμε ότι ο χρόνος αυτός δεν αρκεί…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Στρατηγικός στόχος η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για τη φαρμακευτική βιομηχανία

Γεωργιάδης: Επίσκεψη στο «ΛΑΪΚΟ» – Είδε 23χρονη ασθενή μετά την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη

Τα SOS στην ανοσία μετά από νόσηση με COVID-19, οι «παγίδες» του RSV και η έξαρση της γρίπης