• HealthStories.gr

    CDC: 8 τροφές που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση

    • NewsRoom
    τροφές


    Εκτός από τις γνωστές τροφές – πουλερικά, ψάρια και αυγά – υπάρχουν και άλλες που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

    Μάλιστα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχουν 8 κατηγορίες τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

    1. Πουλερικά και κρέας

    Τα ωμά ή κακοψημένα πουλερικά (κοτόπουλο και γαλοπούλα) και το κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και μοσχαρίσιο κρέας) θα μπορούσαν να σας βάλουν σε μπελάδες.

    Όταν μαγειρευτεί, το κοτόπουλο μπορεί να είναι μια θρεπτική επιλογή, αλλά το ωμό κοτόπουλο μπορεί να μολυνθεί με μικρόβια όπως Campylobacter, Salmonella ή Clostridium perfringens.

    Αν όταν τρώτε κοτόπουλο, παρατηρήσετε ότι το εσωτερικό του έχει ακόμα ροζ χρώμα, καλύτερα να μην το φάτε.

    Επίσης, τα κομμάτια βοείου κρέατος, μοσχαρίσιου, αρνιού και χοιρινού κρέατος, όπως και ο κιμάς θα πρέπει να μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

    2. Λαχανικά και φρούτα

    Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, αποτελούν επίσης σημαντική πηγή τροφικής δηλητηρίασης — ειδικά όταν μένουν άπλυτα.
    Για να προστατευτείτε, το CDC σημειώνει ότι τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πιο ασφαλή όταν πλένονται και στη συνέχεια μαγειρεύονται.

    3. Χυμοί

    Η διαδικασία της παστερίωσης και της θερμικής επεξεργασίας σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια. Παρόλα αυτά, αρκετά καταστήματα πουλούν χυμούς, όπως μηλίτη, που δεν έχουν παστεριωθεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

    4. Γάλα

    Το μη παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να εγκυμονούν τους ίδιους κινδύνους, παρόλο που μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

    Η κατανάλωση προϊόντων που παρασκευάζονται από νωπό μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να εκθέσει τους ανθρώπους σε μικρόβια όπως Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria, Brucella και Salmonella.

    5. Τυρί

    Τα μαλακά τυριά που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα είναι επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνα, λόγω της υψηλής υγρασίας, της χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και της χαμηλής οξύτητάς τους, σύμφωνα με το CDC.

    6. Αυγά

    Τα ωμά αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση και να οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο, λέει το CDC.

    Μαγειρέψτε καλά τα αυγά και προσέξτε τα τρόφιμα που περιέχουν ωμά ή και μαγειρεμένα αυγά και τα οποία δεν μπορούν να μαγειρευτούν σε ασφαλή θερμοκρασία — όπως dressing για σαλάτες ή ωμή ζύμη μπισκότων.

    7. Θαλασσινά

    Τα ωμά ή κακοψημένα ψάρια ή οστρακοειδή (όπως σασίμι, σούσι και σεβίτσε) είναι επίσης επικίνδυνα για τροφική δηλητηρίαση. Το CDC αναφέρει ότι θα πρέπει να μαγειρεύετε τα ψάρια σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών Κελσίου ή «μέχρι η σάρκα να είναι αδιαφανής και να χωρίζεται εύκολα με ένα πιρούνι».

    Τα οστρακοειδή πρέπει να «μαγειρεύονται μέχρι να ανοίξουν τα κοχύλια κατά το μαγείρεμα ή μέχρι η σάρκα να γίνει μαργαριταρένια ή λευκή και αδιαφανής», σύμφωνα με το CDC.

    8. Αλεύρι

    Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι δεν πρέπει να τρώτε ωμή ζύμη μπισκότων λόγω του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης από ωμά αυγά — αλλά ξέρατε ότι δεν πρέπει να τρώτε ούτε ωμό αλεύρι;

    Το αλεύρι δεν μοιάζει με ωμό τρόφιμο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του αλεύρου είναι ωμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί επεξεργασία για να σκοτώσει μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Αυτά τα επιβλαβή μικρόβια μπορούν να μολύνουν τα σιτηρά όσο είναι ακόμα στο χωράφι ή το αλεύρι ενώ παρασκευάζεται, σημειώνει το CDC. Η επεξεργασία του αλευριού δεν σκοτώνει όλα τα επιβλαβή μικρόβια — και αυτά τα μικρόβια μπορεί να καταλήξουν στο αλεύρι ή σε αρτοσκευάσματα. Τα μικρόβια σκοτώνονται μόνο όταν το αλεύρι ψηθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλέξης Πατέλης: Τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

    Πέθανε ο δικηγόρος Λύτρας

    Run Bike στο Ellinikon Experience Park



    ΣΧΟΛΙΑ