Μπορείτε να προβλέψετε πότε θα έρθει η εμμηνόπαυση; Σε γενικές γραμμές, οι αλλαγές στην εμμηνόπαυση ξεκινούν γύρω στην ηλικία των 45 ετών.

Η φυσική εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως, κατά μέσο όρο, μεταξύ 45 και 56 ετών. Στο 5% των γυναικών, η ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 40 και 45 ετών, και τότε μιλάμε για πρώιμη εμμηνόπαυση. Σε σπάνιες περιπτώσεις (1%), η εμμηνόπαυση θα μπορούσε να διαγνωστεί σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών, και αυτή ορίζεται ως πρόωρη εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που περιπλέκουν λίγο την κατάσταση, όπως η γενετική, η ανατροφή, ο τρόπος ζωής και οι ιατρικές παθήσεις.

Ενδείξεις που προβλέπουν πότε θα έρθει η εμμηνόπαυση

Από τα πρώτα και βασικά περιεμμηνοπαυσιακά σημάδια είναι η αλλαγή στο μοτίβο της περιόδου. Αρχικά, οι περίοδοι γίνονται πιο συχνές, μετά το διάστημα μεταξύ δύο περιόδων μεγαλώνει και τελικά οι κύκλοι σταματούν εντελώς.

Επιπλέον, αρκετές φυσικές ενδείξεις μπορεί να υποδεικνύουν τη μεταβατική περίοδο. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάψεις, ξηρότητα κόλπου και δέρματος, αλλαγές στη διάθεση, προβλήματα ύπνου, νυχτερινές εφιδρώσεις, ρίγη, επιβράδυνση του μεταβολισμού και αύξηση βάρους. Ωστόσο, η σίγουρη διάγνωση είναι η απουσία περιόδου τους τελευταίους 12 μήνες.

Η γενετική είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης. Οι αλλαγές στα χρωμοσώματα 13, 19, 20 και Χ επηρεάζουν την αναπαραγωγική περίοδο, ενώ περίπου 300 γονίδια επηρεάζουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης διαφέρει επίσης μεταξύ φυλών και εθνοτήτων. Οι Ισπανόφωνες και οι Αφροαμερικανές γυναίκες βιώνουν την πρώιμη και πρόωρη εμμηνόπαυση περισσότερο από τις Ευρωπαίες και τις λευκές Αμερικανίδες.

Στοιχεία από την μελέτη Breakthrough Generations Study του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι οι πιθανότητες πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι 5-6 φορές υψηλότερες εάν η μητέρα ή η μη δίδυμη αδερφή κάποιμιας γυναίκας είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση. Ομοίως, εάν μια μητέρα ή μια μη δίδυμη αδερφή είχε καθυστερημένη εμμηνόπαυση, οι πιθανότητες καθυστερημένης εμμηνόπαυσης είναι έξι και δύο φορές υψηλότερες, αντίστοιχα.

Κάποιες μελέτες αναφέρουν την επίδραση που ενδεχομένως να έχουν κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής στην μικρότερη ηλικίας εμμηνόπαυσης, όπως :

  • Όταν μία γυναίκα γεννήθηκε από μητέρα που κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Ανατροφή σε δύκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες
  • Υποσιτισμός τον πρώτο καιρό της ζωής
  • Θηλασμός για λιγότερο από ένα μήνα
  • Διαζύγιο ή απουσία γονέων κατά την παιδική ηλικία

Παράγοντες που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης:

  • Καθυστερημένη πρώτη έμμηνος ρύση (μετά τα 16).
  • Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι.
  • Τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη που διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες και αυξανόμενος αριθμός κυήσεων.
  • Μεταγενέστερη ηλικία στην πρώτη εγκυμοσύνη.
  • Θηλασμός.
  • Χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών.
  • Μέτρια, αλλά όχι επίπονη, άσκηση μετά τα 30.
  • Δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες.
  • Αποχή από τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής μέχρι την ηλικία των 40 ετών.
  • Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στις αρχές της δεκαετίας του ’30.
  • Αποχή από το κάπνισμα. Ακόμη και η διακοπή του καπνίσματος είναι ευεργετική.

Σε ορισμένες καταστάσεις, όπως η χειρουργική αφαίρεση της μίας ή και των δύο ωοθηκών, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία για καρκίνους της παιδικής ηλικίας ή στην ενήλικη ζωή, οι θεραπείες που μειώνουν την επίδραση των οιστρογόνων, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αλλαγές στην εμμηνόπαυση.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται με ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Ως εκ τούτου, το PCOS καθυστερεί την ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Μπορείτε να προβλέψετε πότε θα έρθει η εμμηνόπαυση;

Ο ακριβής χρόνος εμμηνόπαυσης δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ωστόσο, η περίοδος που οδηγεί στη διακοπή των κύκλων θα μπορούσε να εκτιμηθεί από συγκεκριμένα συμπτώματα και ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

Μια φινλανδική μελέτη που χρησιμοποίησε δύο στατιστικά μοντέλα προσδιόρισε τους πιο χρήσιμους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό της φυσικής ηλικίας εμμηνόπαυσης: τα επίπεδα οιστραδιόλης και ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης, η διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, το κάπνισμα, η εκπαίδευση και η χρήση αντισυλληπτικών ορμονών. Πρόκειται όμως για στατιστικά μοντέλα που δίνουν εικόνα στους κλινικούς γιατρούς και δεν υπάρχει κλινικά αποδεδειγμένος αλγόριθμος για ακριβείς υπολογισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις για μεταμοσχεύσεις: Τι αλλάζει για τους υποψήφιους δωρητές – Ανοδική πορεία το 2023, οι ΜΕΘ που ξεχώρισαν

Παχυσαρκία: Μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά η «μάστιγα» της εποχής;

Παραλείπετε το πρωινό; Δείτε από ποια προβλήματα υγείας κινδυνεύετε