Πεινάτε και αναζητάτε στο ψυγείο το φαγητό που είχατε ετοιμάσει πριν μέρες. Δεν θυμάστε όμως πόσες μέρες έχουν περάσει; Μήπως ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα; Ανοίγετε το καπάκι, δεν βλέπετε σημάδια μούχλας και το μυρίζετε.

Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώνουμε με το τεστ της μύτης. Αν μυρίζει καλά, τότε είναι ασφαλές για κατανάλωση. Είναι όμως πράγματι έτσι;

1

Μπορεί η μύτη σας να ελέγξει την ασφάλεια του φαγητού, που είναι μέρες στο ψυγείο;

Ναι και όχι.

Τα γλοιώδη, αλλοιωμένα τρόφιμα παρουσιάζουν πολλά χαρακτηριστικά, όπως αλλαγή χρωμάτων (για παράδειγμα, μπλε μούχλα), μαραμένα φύλλα και σάπια μυρωδιά. Αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνονται και όλοι το γνωρίζουν.

Ο Δρ Donald Schaffner, ειδικός στην επιστήμη τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers, είπε στο Southern Living, “νομίζω ότι το τεστ της μυρωδιάς είναι γενικά μια αξιόπιστη ένδειξη για αλλοίωση. Ακόμα κι αυτό έχει κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, μπορεί όταν φτιάχνετε ένα φλιτζάνι καφέ σήμερα, η κρέμα να μυρίζει ωραία, αλλά όταν την προσθέτετε στον καφέ, να πήξει και να μην έχει καλή γεύση. Οπότε δεν δίνει καμμιά ένδειξη ασφάλειας η μυρωδιά. Βέβαια, αν την καταναλώσετε, δεν θα αρρωστήσετε».

Υπάρχει μία διάκριση μεταξύ ασφάλειας και αλλοίωσης. Οι οσμές, οι δυσάρεστες γεύσεις, το ξίνισμα, τα χρώματα και οι γλοιώδης υφή στα τρόφιμα προκαλούνται από μεγάλους αριθμούς οργανισμών που αλλοιώνουν τα τρόφιμα και δεν είναι το ίδιο με τους οργανισμούς που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση (βακτήρια). Οι αλλοιωμένοι οργανισμοί θα κάνουν το φαγητό μη βρώσιμο αλλά δεν θα σας αρρωστήσουν. Σκεφτείτε π.χ. το γιαούρτι και το kimchi.

Τα μολυσμένα τρόφιμα δεν μυρίζουν.

Σε αντίθεση με τα χαλασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με κάποιο παθογόνο, όπως σαλμονέλα ή E. coli, δεν έχουν συγκεκριμένη μυρωδιά ή άσχημη γεύση.

Δυστυχώς, οι τροφικοί οργανισμοί που προκαλούν δηλητηρίαση δεν παράγουν οσμές, γεύσεις, χρώματα ή άλλους δείκτες που μπορούν να είναι ένδειξη μόλυνσης.

Η ασφαλέστερη λύση είναι να ακολουθούνται τα πρωτόκολλα ασφαλούς χειρισμού τροφίμων για την πρόληψη τροφιμογενών ασθενειών.

Η καλύτερη γραμμή άμυνας είναι οι αισθήσεις σας, επομένως όταν μαγειρεύετε, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε κατάλληλες θερμοκρασίες, να αποτρέπετε τη διασταυρούμενη μόλυνση και να μαγειρεύετε σωστά τα τρόφιμα.

Τι μπορεί να μας πει η μυρωδιά του φαγητού στο ψυγείο;

Ουσιαστικά η άσχημη μυρωδιά είναι ένα από τα πολλά σημάδια του ακατάλληλου φαγητού. Το να μυρίζουμε το φαγητό είναι ένα απλό τέχνασμα για τον προσδιορισμό της ποιότητας ενός τροφίμου, όχι της ασφάλειας. Τα τρόφιμα φυσικά αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η ποιότητα των τροφίμων δεν πρέπει να συγχέεται με την ασφάλεια των τροφίμων, επειδή πρέπει να λαμβάνονται μεγαλύτερα μέτρα για την αποτροπή των τροφιμογενών δηλητηριάσεων.

Ποια είναι η ασφαλής μέθοδος αποθήκευσης του φαγητού στο ψυγείο;

Τα φαγητό που έχει περισσέψει πρέπει να το διατηρείτε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο και να το καταναλώνετε μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την προετοιμασία.

Ορισμένα είδη, όπως τα αρτοσκευάσματα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω των συστατικών τους. Η ζάχαρη επίσης διατηρεί περισσότερο αλλά τα κρεατικά, όπως κιμάς ή το ωμό λουκάνικο, διαρκούν πολύ λιγότερο, μόνο μία έως δύο ημέρες.

Εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, πετάξτε τα υπολείμματα ή εξετάστε το ενδεχόμενο κομποστοποίησης ως εναλλακτική λύση.