ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περίπου 4.700 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με COVID-19. Από αυτούς περίπου οι 1.000 βρίσκονται στις ειδικές Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κτλ). Οι επιστήμονες εκτιμούν, με βάση την ανάλυση των μέχρι τώρα στοιχείων, ότι το 88% των ασθενών, οι οποίοι κάνουν εισαγωγή, νοσεί από την Όμικρον. Μάλιστα σχεδόν το 80% των νοσηλευόμενων είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.
Αργεί η αποδρομή της COVID-19
Ειδικότερα χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε:
«Οι σκληροί δείκτες δεν θα υποχωρήσουν εύκολα, κάτι που για μας είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Πρώτον, γιατί μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες οι εισαγωγές αφορούσαν ΣΕ περιστατικά Δέλτα, που έχουν μακρύ χρόνο νοσηλείας. Δεύτερον, γιατί οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 χρόνων έχουν μεγάλες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, να εισαχθούν σε νοσοκομείο και να μπουν σε ΜΕΘ. Με αυτούς τους δύο παράγοντες, δεν περιμένουμε πως ένας μαγικός διακόπτης θα αδειάσει τα νοσοκομεία».
Τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή μετρώνται στις 14.000. Κάποια μαθηματικά μοντέλα μιλάνε για περίπου 500 διασωληνωμένους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Ελπίδες από εμβόλια και θεραπείες
Για όλους όσοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, εάν μολυνθούν, τα αντιικά φάρμακα μπορούν να ανατρέψουν την πορεία της ασθένειας. Επί του παρόντος στη χώρα μας διατίθενται τα αντιικά χάπια της εταιρίας MDS (Merck στις ΗΠΑ) και αναμένονται τα αντιικά χάπια της εταιρείας Pfizer.
Όπως είπε χθες η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, έχουν ήδη εγκριθεί αιτήματα 300 ασθενών για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών.
«Είναι πολύ σημαντικά τα αντιικά, γιατί μπορούν να ανατρέψουν την πορεία της νόσου στους ανθρώπους, που έχουν ανοσοκαταστολή και που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι ή που έχουν πολύ μεγάλη ηλικία και πολλά συνυπάρχοντα νοσήματα».
Η κα Γκάγκα προανήγγειλε νέο φαρμακευτικό σκεύασμα, που θα βοηθά στην πρόληψη από την COVID-19. Πρόσθεσε, δε, ότι, όσον αφορά στην κάλυψη, η χώρα προσπαθεί να έχει κάθε θεραπευτικό μέσο.