Αν και η γλώσσα και η στάση του σώματος μπορούν να βοηθήσουν πολύ, ορισμένες φράσεις μπορεί να υπονομεύσουν την εικόνα που προσπαθείτε να παρουσιάσετε.

Δείτε 6 φράσεις που καλό είναι να αποφεύγετε αν θέλετε να σας παίρνουν στα σοβαρά και να σας υπολογίζουν.

1

1. «Συγγνώμη»

Προσπαθήστε να μην ζητάτε συγγνώμη αν δεν έχετε κάνει τίποτα για να το δικαιολογήσετε. Το να λέτε «συγγνώμη» μπορεί να φαίνεται ευγενικό, αλλά η υπερβολική χρήση της φράσης, μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο αυτού που λέτε στη συνέχεια και να κάνει τις μελλοντικές συγγνώμες να έχουν λιγότερο βάρος.

2.«Απλώς»

Το να πείτε «απλώς» σας κάνει να ακούγεστε απολογητικός. ««Θέλω απλώς να σε ρωτήσω…», «Θα πάρει μόνο ένα λεπτό…», «Απλώς λέω…»… Το «απλώς» είναι μια μικρή λέξη με μεγάλες προεκτάσεις. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το «απλώς», υποδηλώνει ότι χάνουμε το χρόνο κάποιου. Αν έχεις κάτι σημαντικό να πεις, πες το.

3. «Εεε, ααα…»

Αποφύγετε λέξεις που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό παρά μόνο να γεμίσουν το κενό μεταξύ των προτάσεων, σύμφωνα με το Harvard Business Review. Οι υπερβολικές λέξεις μπορεί να είναι ενοχλητικές για τους ακροατές και να κάνουν τους ομιλητές να ακούγονται αβέβαιοι για τον εαυτό τους.

4. «Πιστεύω.. Νιώθω…Σκέφτομαι ότι…»

Αποφύγετε να κάνετε δηλώσεις με αυτά τα λόγια. Μειώνουν τη σημασία της δήλωσής σας. Προσπαθήστε να φτάσετε κατευθείαν στο σημείο αυτού που προσπαθείτε να πείτε. Για παράδειγμα: Αντί για «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να συζητήσουμε» πείτε «Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να συζητήσουμε».

5. «Δεν θέλω να σε ενοχλώ, αλλά…»

Το «δεν θέλω να σε ενοχλώ, αλλά…» υποδηλώνει ότι το άλλο άτομο έχει όλη τη δύναμη στη σχέση. Ακόμα κι αν είστε υφιστάμενος, μπορείτε να πείτε: «Όταν έχετε ένα λεπτό, θα ήθελα τη γνώμη σας για…».

6. Θα σας πείραζε;

Μην δίνετε στους ανθρώπους την ευκαιρία να σας απορρίψουν. Αντί να ρωτήσετε, “θα σας πείραζε;” δοκιμάστε να πείτε κάτι σαν, «όταν έχετε μια στιγμή, παρακαλώ…».

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Ελλάδα: Αποκαλυπτική έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις σε 29 νοσοκομεία και 14 Κέντρα Υγείας

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παρουσιάση του ενιαίου εισιτηρίου «ThessTicket» και «ThessCard»

Ενδοοικογενειακή βία: «Χειροπέδες» σε ιερέα στη Θεσσαλονίκη