Από το πιο υγιεινό στο πιο ανθυγιεινό μεσολαβούν πάνω από 8.000 τρόφιμα, σύμφωνα με τη λίστα που έφτιαξε το Πανεπιστήμιο Tufts.

Ερευνητές από το διάσημο Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη ανέπτυξαν μια «Πυξίδα Τροφίμων» που κατατάσσει τα τρόφιμα από τα πιο υγιεινά στα λιγότερο υγιεινά με βάση εννέα παράγοντες.

Το νέο διατροφικό εργαλείο περιλαμβάνει περισσότερα από 8.000 τρόφιμα και ποτά ανάλογα πόσο υγιεινά είναι και τη βαθμολογία τους.

Τα φρούτα και τα λαχανικά σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ τα επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν τα χαμηλότερα.

Νικητής τα σμέουρα

Τα σμέουρα, μαζί με άλλα φρούτα, κατατάχθηκαν στην κορυφή του νέου συστήματος κατάταξης τροφίμων.

«Οι καταναλωτές, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, ακόμη και η βιομηχανία αναζητούν απλά εργαλεία για πιο υγιεινές επιλογές». Αυτό ανέφερε ο Δρ Dariush Mozaffarian , επικεφαλής της μελέτης και πρύτανης του Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Tufts.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και υποστηρίχτηκε τόσο από τη Danone, μια εταιρεία τροφίμων, όσο και από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος.

Πώς λειτουργεί το σύστημα κατάταξης τροφίμων

Το σύστημα διατροφικού προφίλ ονομάζεται Food Compass και βαθμολογεί τα τρόφιμα με βάση εννέα παράγοντες:

βιταμίνες
μέταλλα
αναλογίες θρεπτικών συστατικών
υλικά φαγητού
πρόσθετα
επεξεργασία τροφίμων
φυτικές ίνες/πρωτεΐνες
συγκεκριμένα λιπίδια
φυτοχημικά

Το σύστημα δίνει στο τρόφιμο μια βαθμολογία που κυμαίνεται από το 1 για το λιγότερο υγιεινό έως το 100 για το πιο υγιεινό.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα τρόφιμα και τα ποτά που έχουν βαθμολογία 70 ή παραπάνω, όπως τα σμέουρα, θα πρέπει να προτιμώνται.

Τρόφιμα με βαθμολογία μεταξύ 31 και 69, όπως πατατάκια, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Οτιδήποτε έχει σκορ 30 ή χαμηλότερο, όπως τα noodles που είναι έτοιμα για κατανάλωση με την προσθήκη νερού, θα πρέπει να καταναλώνεται ελάχιστα.

Σνακ και γλυκά επιδόρπια

Στο σύστημα Food Compass, η κατηγορία των σνακ και των γλυκών επιδορπίων είχε τη χαμηλότερη μέση βαθμολογία 16.

Η κατηγορία που σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία ήταν τα φρούτα, με μέσο όρο βαθμολογίας σχεδόν 74.

Τα λαχανικά είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 69 και τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι με μέσο όρο βαθμολογίας 68.

Σχεδόν κάθε ωμό φρούτο έλαβε τη βαθμολογία του τέλειου 100.

«Θα διατύπωνα το επιχείρημα ότι σχεδόν κάθε φρέσκο ​​φρούτο ή φρέσκο ​​λαχανικό, ειδικά αυτά που έχουν φυσικά έντονο χρώμα, έχουν σχεδόν το τέλειο 100», είπε η Dana Hunnes , PhD, MPH, RD, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

«Δεν έχω ακούσει ποτέ για κάποιον να παίρνει βάρος από την κατανάλωση πολλών φρούτων ή λαχανικών», είπε.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν πόσο υγιεινό είναι ένα φαγητό.

Η θρεπτική πυκνότητα είναι ένα από αυτά.

Η πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών είναι η ποσότητα των υγιεινών θρεπτικών συστατικών σε αναλογία προς την περιεκτικότητα σε θερμίδες. Ένα τρόφιμο που έχει υψηλή θρεπτική πυκνότητα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και λιγότερες θερμίδες. Ένα τρόφιμο που έχει χαμηλή πυκνότητα θρεπτικών συστατικών, όπως τα αναψυκτικά ή η καραμέλα, έχει λίγα θρεπτικά συστατικά και πολλές θερμίδες.

Έχουμε ξεχάσει τη γεύση του αληθινού φαγητού

«Το φαγητό πρέπει πάντα να φαίνεται καλό και να έχει καλή γεύση. Κανείς δεν θα θέλει να τρώει υγιεινά τρόφιμα που δεν έχουν καλή γεύση. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ τις γεύσεις των επεξεργασμένων τροφίμων που είναι αλμυρές, λιπαρές, ζαχαρούχες, που ξεχνάμε τη γεύση του αληθινού, ανόθευτου φαγητού. Άρα, αυτό είναι πρώτο και κύριο», σημείωσε η Hunnes.

Πηγές: now.tufts.edu και healthline.com