Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Άνοια: Χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σε 153 εκατομμύρια έως το 2050 και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό αποτελεί μια ταχέως αυξανόμενη απειλή για τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται γρήγορα. Χάρη σε αυτήν μπορούμε να βρίσκουμε πληροφορίες για ό,τι μας απασχολεί, να έχουμε επεξεργασμένες εικόνες σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και να αξιοποιούμε διάφορες άλλες λειτουργίες που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο απλή αλλά και πιο ποιοτική. Η τεχνητή νοημοσύνη όμως και οι εφαρμογές της επεκτείνονται και στην ιατρική, προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία που μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Αυτή τη φορά μια ομάδα 20 ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Νταντί πρόκειται να εξετάσει 1,6 εκατομμύρια αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνήθους κλινικής περίθαλψης μεταξύ 2008 και 2018, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν τις σαρώσεις με σκοπό να εντοπίσουν μοτίβα ή σημάδια άνοιας.

Άνοια και τεχνητή νοημοσύνη

Οι επιστήμονες σύμφωνα με το BBC, στοχεύουν να δημιουργήσουν ψηφιακά εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ακτινολόγοι για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο άνοιας και να διαγνώσουν νωρίτερα τη νόσο και τις σχετικές καταστάσεις. Τα εργαλεία θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την άνοια. Η ομάδα είπε ότι θα έχει καλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να αναπτύξει ένα εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά.

Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας ερευνητικής προσπάθειας που ονομάζεται NEURii, στην οποία συμμετέχουν τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Νταντί. Εξοπλισμένοι με υψηλής ποιότητας ατομικά δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, οι ερευνητές σκοπεύουν να λύσουν ζητήματα που σχετίζονται με την πρόβλεψη, την πρόληψη, τη διαχείριση και τη θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με την άνοια.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Αποδέσμευσε 100 εκατ. δολάρια για να στηρίξει 10 ανθρωπιστικές κρίσεις – Ανάμεσά τους και η Μέση Ανατολή

Εύβοια: Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μίστρο

Drewry: Στα 5.181 δολάρια ο μέσος ναύλος στα εμπορευματοκιβώτια