Πριν πακετάρετε το καλάθι του πικ-νικ σας για την παραλία, σημειώστε ορισμένα τρόφιμα, που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τη ζημιά, που προκαλεί ο ήλιος. Ελέγξτε αυτόν τον κατάλογο με τα 8 τρόφιμα και φροντίστε να συμπεριλάβετε τουλάχιστον μερικά από αυτά στη διατροφή σας.

Το δέρμα σας θα σας ευχαριστήσει, μας λέει η Αλεξιάννα Τριανταφύλλου, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, ΒSc και μας παρουσιάζει τα τρόφιμα.

1. Ντομάτες

Το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί να σας προστατεύσει από τις ακτίνες UV. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό της βρετανικής δερματολογίας, υγιείς γυναίκες 21-47 ετών που κατανάλωναν είτε τέσσερις κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας σε ελαιόλαδο κάθε μέρα για τρεις μήνες ή απλά ελαιόλαδο. Όσες κατανάλωναν την πάστα ντομάτας ήταν περισσότερο προστατευμένες από το ηλιακό έγκαυμα. Αν θέλετε να προστατεύσετε το δέρμα σας αυτό το καλοκαίρι φροντίστε να καταναλώσετε τις ντομάτες σας.

2. Σπαράγγια

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Το γεγονός αυτό καθιστά τα σπαράγγια ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι αυτές που βλάπτουν τα κύτταρα σας. Τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντεπιτεθείτε στις ελεύθερες ρίζες.

3. Κεράσια

Για να πάρετε μελατονίνη τα κεράσια είναι η καλύτερη επιλογή. Σε γενικές γραμμές είναι μια καλή πηγή ευεργετικών αντιοξειδωτικών. Η μελατονίνη βοηθά στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, διεγείροντας την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος. Bonus: τα κεράσια έχουν και βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την κατασκευή του κολλαγόνου και την πρόληψη ρυτίδων.

4. Πράσινο Τσάι

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει να απαλύνει το ηλιακό έγκαυμα σας. Ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα μπορούν να μειώσουν την ερυθρότητα και να επισκευάσουν τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία. Αυτό είναι πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων του πράσινου τσαγιού όπως ο καθαρισμός του δέρματος, η εγρήγορση του μεταβολισμού και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

5. Οι σπόροι κολοκύθας

Περιέχουν ψευδάργυρο, ένα ιχνοστοιχείο με πολλαπλά οφέλη αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, βοηθά στην επούλωση πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και το πιο σημαντικό για αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αν θέλετε να προστατεύσετε το δέρμα σας, πετάξτε μερικούς σπόρους κολοκύθας στη σαλάτα σας ή ανακατέψτε τα με σταφίδες και κομματάκια σοκολάτας για ένα σπιτικό σνακ.

6. Ρόδι

Είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι αντι-φλεγμονώδης και αντι-οξειδωτικές και προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Εφ ‘όσον έχετε κάνει αυτή την σαλάτα με τους σπόρους κολοκύθας, μπορείτε επίσης να ρίξει σπόρους ροδιού και να πάρετε διπλά οφέλη από τα τρόφιμα.

7. Γλυκοπατάτες

Οι ελεύθερες ρίζες λειτουργούν με δύο τρόπους. Μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα στο εσωτερικό του σώματος σας καθώς και τα κύτταρα του δέρματος. Τα αντιοξειδωτικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντεπιτεθούν στις ελεύθερες ρίζες. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να σταματήσει τη δράση των ελεύθερων ριζών. Μην καταναλώνετε γλυκοπατάτες μόνο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το καλοκαίρι είναι η εποχή της γλυκοπατάτας.

8. Μαύρη σοκολάτα

Περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματός σας, στην οξυγόνωση και στην αύξηση της ροής του αίματος. Επίσης, τα φλαβονοειδή μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένους τύπους βλάβης του δέρματος και κυρίως από ηλιακά εγκαύματα.

Διαβάστε επίσης: 

Ιός Δυτικού Νείλου: Το πρώτο θύμα στην Ελλάδα

Ο ΟΠΑΠ εύχεται «καλή επιτυχία» στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ