Τα εμβόλια της γρίπης έχουν βρει τη θέση τους στα ράφια των φαρμακείων και η ζήτησή τους φέτος, μετά από δύο χρόνια «αδράνειας», είναι, ήδη, αυξημένη.

Η πορεία της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο εκτιμάται ότι θα επιφέρει αύξηση της νόσου. Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας αναφέρει πώς θα χορηγούνται τα εμβόλια στους δικαιούχους.

1

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, είναι αυξημένη η ζήτηση για τα αντιγριπικά εμβόλια κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κυρίως από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν στους δικαιούχους από τα ασφαλιστικά Ταμεία και δεν είναι απαραίτητο να έχει ιατρική συνταγή. Εάν, δε, έχει ιατρική συνταγή, δεν απαιτείται να είναι ηλεκτρονική.

Η τιμή του εμβολίου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ και μπορεί να το κάνει όποιος θέλει, ανήκει-δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα.

Πόσα εμβόλια της γρίπης αναμένονται

Πάνω από δύο εκατομμύρια εμβόλια της γρίπης έχουν παραλειφθεί από τα φαρμακεία της χώρας και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει συνολικά πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, τα οποία καλύπτουν τα περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης κι έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Από τη στιγμή, που κάποιος θα εμβολιαστεί, χρειάζονται δύο εβδομάδες, για να αποκτήσει ο οργανισμός του ανοσία.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός ιδανικά θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα Νοεμβρίου μέχρι το τέλος του μήνα).

Ωστόσο ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για όλους όσοι δεν έκαναν εγκαίρως το εμβόλιο.

Πώς θα χορηγούνται φέτος

Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2022-2023 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός», αναφέρει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και σε παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
  • Χρόνια νεφροπάθεια.
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος.
  • Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα.
  • Σύνδρομο Down.

Επιπλέον σε εγκύους ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, σε λεχωΐδες και σε θηλάζουσες.

Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

Άστεγοι.

Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Συγχορήγηση με το εμβόλιο της COVID-19

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.

Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.

Ασυμπτωματικά άτομα, που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υπάρξει ύφεση των συμπτωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της γρίπης γίνεται σε μία δόση.

Διαβάστε επίσης:

«Στα μαχαίρια» Πλεύρης-φαρμακευτικές – Η ατάκα του Υπουργού που εξόργισε τους φαρμακοβιομήχανους