Αυξάνονται οι ιώσεις και τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής, ενώ αντίθετα είναι ελάχιστα τα περιστατικά γρίπης που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.
Στις αρχές Οκτωβρίου, οι επισκέψεις με “γριπώδη συνδρομή” ήταν λίγο πάνω από 3% στο σύνολο των επισκέψεων σε γιατρούς, για να ξεπεράσει το 4% στο τέλος του μήνα.
1
Συμπτώματα της γριπώδους συνδρομής και των ιώσεων
Τα συμπτώματα των ιώσεων και της “γριπώδους συνδρομής”, είναι κυρίως πυρετός πάνω από 37, βήχας, πονόλαιμος και καταρροή.
Τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής κάθε χρόνο είναι αυξημένα αυτή την εποχή, ανάλογα και με τον καιρό, και στη συνέχεια εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα γρίπης, η κορύφωση της οποίας αναμένεται συνήθως για τη χώρα μας από το τέλος Ιανουαρίου και μετά.
Ωστόσο, τρία χρόνια μετά την πανδημία COVID-19, όπου ο κορωνοϊός είχε “εξαφανίσει” τους περισσότερους ιούς που κυκλοφορούν ανά την υφήλιο και σε συνδυασμό με τα προληπτικά μέτρα, η πορεία της γρίπης φέτος είναι λίγο πιο δύσκολο να εκτιμηθεί.
Στις ΗΠΑ όπου έχουν εμφανιστεί αρκετά κρούσματα γρίπης, οι επιστήμονες μιλούν για μία νέα έξαρση που θα θυμίζει την πανδημία γρίπης του 2009.
Πάντως μέχρι τώρα, στη χώρα μας και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις 3 έως τις 30 Οκτωβρίου έχουν αναλυθεί συνολικά 165 δείγματα. Από αυτά, μόλις τα τρία βγήκαν θετικά σε ιό της εποχικής γρίπης και συγκεκριμένα 2 στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και ένα στον υπότυπο Α (Η3Ν2).
Συγκεκριμένα:
Την εβδομάδα 3 έως 9 Οκτωβρίου, ελέγχθηκαν συνολικά 35 κλινικά δείγματα (5 από νοσοκομεία, 30 από γιατρούς) και βρέθηκε μόλις ένα θετικό στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09.
Την εβδομάδα 10 έως 16 Οκτωβρίου, ελέγχθηκαν 32 κλινικά δείγματα (7 από νοσοκομεία, 25 από γιατρούς) και βρέθηκε ένα θετικό (από νοσοκομείο) στον υποτυπο Α (Η1Ν1)pdm09.
Την εβδομάδα 17 έως 23 Οκτωβρίου, ελέγχθηκαν 59 κλινικά δείγματα (3 από νοσοκομεία, 56 από γιατρούς) και βρέθηκε ένα θετικό στον υπότυπο Α (Η3Ν2).
Την εβδομάδα 24 έως 30 Οκτωβρίου, ελέγθηκαν συνολικά 39 κλινικά δείγματα (4 από νοσοκομεία, 35 από γιατρούς) και δεν βρέθηκε κανένα θετικό σε ιό της εποχικής γρίπης.
Η μόνη αλλαγή που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι η αύξηση των επισκέψεων σε γιατρό με συμπτήματα “γριπώδους συνδρομής” και οι ιώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Ο πονοκέφαλος του Θεοκλή, η υποχώρηση του Θάνου και η φιλοφρονήσεις του Μάριου
Ίλιγγος: Αφορά όλες τις ηλικίες και μπορεί να αντιμετωπιστεί