Τα τελευταία 30 χρόνια αυξάνεται παγκοσμίως, το ποσοστό των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές και ειδικότερα με διάγνωση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος, σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία υποδεικνύουν αύξηση του ποσοστού από 62 στα 10.000 παιδιά (1 στα 162) το 2012, σε 65 στα 10.000 παιδιά (1 στα 154) το 2021 (Zeidan et al., 2022).

Στην Ελλάδα τα ερευνητικά δεδομένα αναφορικά με το ποσοστό των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές είναι ελάχιστα, παρόλα αυτά, μία μελέτη του 2020 (Thomaidis et al., 2020) αναφέρει ποσοστό 115 στα 10.000 παιδιά (1 στα 87).

«Το A.S.L.T program, αναφέρεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών, προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και κατ’ επέκταση με αναπτυξιακές διαταραχές, αφού αποτελεί το 1ο πρόγραμμα λογοθεραπευτικής παρέμβασης στο νερό, με ερευνητικά δεδομένα παγκοσμίως, το οποίο έχει αποδεδειγμένα ταχύτερα και μεγαλύτερα αποτελέσματα στην κατάκτηση του λόγου και της ομιλίας» επισημαίνει ο εμπνευστής και ιδρυτής του συγκεκριμένου προγράμματος κ. Σταμάτης Σουρβίνος, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Λογοθεραπευτών – Λογοπεδικών Ελλάδος.

«Η εκμετάλλευση του υγρού στοιχείου και των ιδιοτήτων του» εξηγεί «όπως η υδροστατική πίεση, η άνωση, η θερμότητα κ.λπ., δημιουργούν μία πνευματική ανάταση καθώς επίσης συμβάλλουν στην μείωση των αισθητηριακών, την αύξηση του χρόνου προσοχής και συγκέντρωσης και άλλων καθοριστικών για την παρέμβαση τομέων.

Επίσης, το υδάτινο περιβάλλον, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αποτελεί για το συντριπτικό ποσοστό των παιδιών, έναν εξαιρετικά ενισχυτικό παράγοντα, με πληθώρα δραστηριοτήτων που καθιστούν την παρέμβαση μία ευχάριστη διαδικασία και έχουν ως αποτέλεσμα την ταχύτερη κατάκτηση δεξιοτήτων. Επιπλέον, το γεγονός πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από τα οφέλη των φυσικών ιδιοτήτων του υγρού στοιχείου, διέπεται και από συγκεκριμένα πρωτόκολλα παρέμβασης/δραστηριοτήτων καθώς και από προσαρμοσμένο υλικό στο νερό, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος».

Aναπτυξιακές διαταραχές – Πώς βοηθούν τα προγράμματα παρέμβασης

Το A.S.L.T. program παρέχεται, αποκλειστικά στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις του κλειστού κολυμβητηρίου του Ο.Α.Κ.Α. σε συνεργασία με τον Σύλλογο Θεραπευτικής Κολύμβησης «Ιππόκαμπος» από τον κ. Σουρβίνο, ενώ οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του A.S.L.T. center από τον ίδιο και τους συνεργάτες του στη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι πρώτες πιστοποιήσεις αναφορικά με το πρόγραμμα, ενώ, όπως διευκρινίζει ο κ. Σουρβίνος, τα πρώτα αλλά και μοναδικά έως σήμερα ερευνητικά δεδομένα που αφορούν την αποτελεσματικότητά της λογοθεραπευτικής παρέμβασης στο νερό, αφορούν αποκλειστικά το A.S.L.T. program.

Οι υπεύθυνοι του A.S.L.T. program αναζητούν επαγγελματίες λογοθεραπευτές, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα αποτελέσουν πιστοποιημένους συνεργάτες, που θα εποπτεύονται και θα έχουν τη στήριξη του. Στόχος να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες λογοθεραπείας στο νερό, έχοντας πλήρη κατάρτιση του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, η πιστοποίηση θα περιλαμβάνει τους παρακάτω βασικούς τομείς (Σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, με εκπαίδευση αλλά και εξέταση σε όλους τους τομείς):

  • Εκπαίδευση προσαρμοσμένης κολύμβησης
  • Εισαγωγή και Ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων
  • Λογοθεραπευτική Παρέμβαση στο Νερό
  • Τομείς παρέμβασης
  • Πρωτόκολλα Παρέμβασης
  • Υλικό
  • Πιστοποίηση Πρώτων βοηθειών

Επιπλέον, όλοι οι πιστοποιημένοι συνεργάτες θα λάβουν το, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του υγρού στοιχείου, οπτικοποιημένο υλικό παρέμβασης το οποίο είναι απαραίτητο για την παροχή των υπηρεσιών του A.S.L.T. program. Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί και το μοναδικό υλικό του οποίου η καταλληλόλητα έχει μετρήσιμα ερευνητικά δεδομένα αναφορικά με τη λογοθεραπευτική παρέμβαση στο νερό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της πιστοποίησης, οι τρόποι εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι προϋποθέσεις, το κόστος καθώς και χρόνος και το μέρος διεξαγωγής θα ανακοινωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, μέσα από το site και τα social media του A.S.L.T. program.

Διαβάστε επίσης:

Barbie Botox: Το νέο trend που σαρώνει στο ΤikTok

Ειδικευόμενοι γιατροί: Προβληματίζουν οι ελλείψεις, τα στοιχεία από την 1η ΥΠΕ

Δυσανεξία στη λακτόζη: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;