Τι σχέση μπορεί να έχει η ρινική καταρροή και η ρινίτιδα με το φαγητό και τις τροφές; Κι όμως, κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι τρέχει η μύτη τους λίγο μετά την κατανάλωση κάποιων τροφών, ειδικά κάποιων πολύ πικάντικων φαγητών.

Υπάρχει ένας ιατρικός όρος για την καταρροή που προκαλείται από τα τρόφιμα: γευστική ρινίτιδα. Ο ακριβής μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η διέγερση του τριδύμου νεύρου προκαλεί ένα αντανακλαστικό που οδηγεί σε παρασυμπαθητική ενεργοποίηση, με αποτέλεσμα την καταρροή από τη μύτη.

1

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο από τα 12 κρανιακά νεύρα, είναι το τρίδυμο νεύρο το οποίο είναι υπεύθυνο για τις αισθήσεις στο πρόσωπο, στους βλεννογόνους και σε άλλα μέρη του κεφαλιού.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη γευστικής ρινίτιδας από άλλους. Η ύπαρξη άλλων μορφών ρινίτιδας, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί να κάνει τους ασθενείς πιο πιθανό να εμφανίσουν γευστική ρινίτιδα. Επιπλέον, εμφανίζεται πιο συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Μια παλαιότερη ανασκόπηση στο περιοδικό Rhinology αναφέρει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν αυτή την κατάσταση λόγω δυσλειτουργίας του κρανιακού νεύρου καθώς και μετά από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και τραύματα.

Συγκεκριμένα τρόφιμα συνδέονται συχνότερα με τη γευστική ρινίτιδα.

Τα ζεστά ή πικάντικα φαγητά είναι τα πιο κοινά ερεθίσματα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Journal of Clinical Medicine, οι πιο συνηθισμένες τροφές που μπορεί να υποκινήσουν τη ρινίτιδα περιέχουν καψαϊκίνη, όπως:

  • Καυτερό τσίλι και κόκκινες πιπεριές
  • Κόκκινο πιπέρι
  • Σάλτσα ταμπάσκο
  • Κρεμμύδια
  • Ξύδι
  • Μουστάρδα

Αυτή η ρινίτιδα που προκαλείται από τροφές, είναι μια καλοήθης κατάσταση, αλλά αν είναι ενοχλητική, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από έναν ωτορινολαρυγγολόγο
Ωστόσο, μια μελέτη στο Annals of Allergy, Asthma & Immunology διαπίστωσε ότι το 65% των συμμετεχόντων επέλεξαν να μην αποφύγουν τις τροφές που τους προκαλούν ρινίτιδα και σχεδόν οι μισοί δεν ενοχλήθηκαν από τα συμπτώματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Μαγνήσιο στην εμμηνόπαυση: Τα υπέρ και τα κατά

ΠΙΣ: Ο νέος νόμος διακρίνεται από αδυναμία ιεράρχησης των αναγκών των πολιτών

Αποτοξίνωση πριν από το Πάσχα: Τι θα πρέπει να τρώμε