Η αφυδάτωση δεν είναι καθόλου αθώα υπόθεση ειδικά τις ημέρες που ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο.

Το 55% έως 78% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Όταν κάποιος είναι αφυδατωμένος, τότε ο οργανισμός του δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Τα 7 σημάδια εκτός από τη δίψα

Κούραση, σύγχυση, νεύρα

Μελέτες έχουν δείξει ότι ή ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες.

Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να μεταβάλει τη διάθεση του ατόμου, την ενεργητικότητα και την ικανότητά του να σκέφτεται καθαρά, αναφέρει η Mayo Clinic.

Ξηροφθαλμία ή θολή όραση

Όταν αθλείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδρώνετε και τα επίπεδα των σωματικών υγρών πέφτουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία ή θολή όραση.

Οποιοδήποτε μέρος του σώματος που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι υγρό μπορεί να αφυδατωθεί και να ερεθιστεί μετά από έντονη σωματική προσπάθεια.

Μυϊκές κράμπες

Οι κράμπες στα πόδια αποτελούν σοβαρό σημάδι αφυδάτωσης. Η απώλεια νερού και νατρίου μπορεί επίσης να προκαλέσει σύσφιξη των μυών, που είναι διαφορετικό από τις κράμπες.

Για να αποφύγετε τις κράμπες, πίνετε αθλητικά ποτά που περιέχουν νάτριο και τρώτε αλμυρά σνακ ή τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Απουσία ιδρώτα

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα σημάδια αφυδάτωσης και δείχνει ότι το σώμα σας έχει ανάγκη από νερό. Μπορεί επίσης να αποτελεί σημάδι θερμοπληξίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ενυδατώσετε άμεσα τον οργανισμό σας.

Σκουρόχρωμα ούρα

Τα διαυγή ανοιχτόχρωμα ούρα αποτελούν σημάδι καλής ενυδάτωσης του οργανισμού. Εάν τα ούρα είναι σκουρόχρωμα ή παρατηρείτε κηλίδες αίματος, πρέπει να ξεκινήσετε να πίνετε νερό.

Πυρετός

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερθερμία και συμπτώματα που σχετίζονται με τον πυρετό (π.χ. ρίγη). Αυτό συμβαίνει γιατί μεταβάλλεται το σημείο αναφοράς της φυσιολογικής σας θερμοκρασίας.

Ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα

Αν το δέρμα σας είναι ενυδατωμένο, δείχνει υγιές και αφράτο. Όταν είναι αφυδατωμένο στερείται ελαστικότητας και δεν θα επανέρχεται στη θέση του.

Διαβάστε επίσης:

Τροφές που πρέπει να προτιμάμε αλλά και αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Συμπληρώματα Διατροφής: Πότε είναι απαραίτητα και τι προσφέρουν