Μπορεί τα αχλάδια να μην συγκαταλέγονται στα δημοφιλή φρούτα για πολλούς, αλλά η αξία τους είναι αναμφισβήτητη.

Η ήπια γεύση που έχουν, δεν τα κατατάσσει στα αγαπημένα φρούτα και μάλλον οι περισσότεροι προτιμούν κάτι πιο ζουμερό για μία δροσερή καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα.

1

Τα αχλάδια, όμως, όταν είναι σε καλή κατάσταση, είναι βουτυρώδη λεία, γλυκά και ζουμερά.

Τα αχλάδια είναι επίσης πυκνά σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και ωφέλιμων φυτικών ενώσεων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά του αχλαδιού συμβάλλουν στην υγεία και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του εντέρου και της καρδιάς.

Διατροφικά στοιχεία

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους παρέχει περισσότερα από δώδεκα βασικά θρεπτικά συστατικά, κυρίως τα ακόλουθα:

Θερμίδες: 112
Λίπος: 0,3 γραμμάρια (g)
Πρωτεΐνη: 0,7 γρ
Υδατάνθρακες: 27 γρ
Φυτικές ίνες: 5,5 γρ
Ολικά σάκχαρα: 17,2 γρ
Βιταμίνη C: 7,8 χιλιοστόγραμμα (mg)
Χαλκός: 0,14 mg
Κάλιο: 179 mg
Βιταμίνη Κ: 6,7 μικρογραμμάρια (mcg)

Τα αχλάδια είναι φυσικά χαμηλά σε νάτριο και δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.

Οφέλη για την υγεία από τα αχλάδια

Πλούσια σε φυτικές ίνες.

Αυτό που λείπει από τα αχλάδια σε δημοτικότητα, το αναπληρώνουν σε φυτικές ίνες. Η λήψη άφθονων διαιτητικών ινών είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή πέψη. Με 5,5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, ένα μέτριο αχλάδι παρέχει περίπου το 20% της ημερήσιας δόσης για τις ίνες.

Τα αχλάδια παρέχουν και τους δύο τύπους φυτικών ινών – διαλυτές και αδιάλυτες. Μπορεί να βοηθήσουν στην προαγωγή της υγείας του εντέρου ειδικά όταν υπάρχει θέμα δυσκοιλιότητας.

Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022, όσο περισσότερες φυτικές ίνες τρώμε, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Μαζί με τις φυτικές ίνες, τα αχλάδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά στα αχλάδια, όπως οι προκυανιδίνες και η κερσετίνη, προσφέρουν αξιοσημείωτα οφέλη για την καρδιά. Μπορούν να βελτιώσουν τους δείκτες αίματος που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς. Η κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στη φλούδα του αχλαδιού, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την ολική και την LDL χοληστερόλη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση.

Τα αχλάδια θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τα αχλάδια είναι καλά για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη και υψηλά σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Επίσης, οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας πόσο γρήγορα το σώμα απορροφά υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Η εβδομαδιαία κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων φρούτων πλούσιων σε ανθοκυανίνες, ιδιαίτερα κόκκινων αχλαδιών, μπορεί να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως και 23%, σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη.

Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.

Είναι εντυπωσιακή η περιεκτικότητα των αχλαδιών σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κερσετίνη, ανθοκυανίνη και άλλα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα αχλάδια λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.
Για μεγαλύτερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών, μην ξεφλουδίζετε τα αχλάδια σας. Τα περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά στα αχλάδια συγκεντρώνονται στη φλούδα.

Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματος σε αυτό που πιστεύει ότι είναι απειλή, αλλά όταν δεν υπάρχει ενεργή απειλή, μπορεί να συσσωρευτεί και να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των αχλαδιών οφείλονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή στα αχλάδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτά τα φλαβονοειδή καταπραΰνουν τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο για φλεγμονώδεις ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά συμβάλλει επίσης στην υγεία του ανοσοποιητικού και σε άλλες σωματικές λειτουργίες. Είναι φορτωμένο με βακτήρια, αλλά το μικροβίωμα του εντέρου σας φιλοξενεί επίσης «καλά» βακτήρια. Αυτά ονομάζονται προβιοτικά και τρέφονται με πρεβιοτικά, τα οποία μπορούν να βρεθούν στα αχλάδια. Τα πρεβιοτικά στα αχλάδια προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου που είναι ζωτικής σημασίας για το πεπτικό και τη γενική υγεία. Οι πρεβιοτικές ίνες στα αχλάδια έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν αυτά τα «καλά» βακτήρια, συμβάλλοντας σε μια υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου.

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΛΚΑ: Πτώση των τιμών στα σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο – Σε ποιά προϊόντα μειώθηκαν

Astir Marina Βουλιαγμένης: Ο απόλυτος luxury shopping προορισμός

Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης τυριού