Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι ο τοκετός πλησιάζει και το μωρό σας μπορεί να εμφανιστεί σύντομα.

Ακόμη και οι μητέρες που το έχουν περάσει στο παρελθόν δεν μπορούν να πουν πότε πλησιάζει ο τοκετός. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από τα πρώιμα σημάδια του τοκετού είναι ασαφή και παρερμηνεύονται εύκολα.

1

Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε πότε πλησιάζει πραγματικά η στιγμή του τοκετού, μάθετε τα σημάδια του και να θυμάστε ότι αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται απαραίτητα με κάποια συγκεκριμένη σειρά, και μερικοί άνθρωποι θα εμφανίσουν μόνο λίγα και όχι όλα. Μπορεί να νιώσετε πολλά μέσα στην ίδια μέρα ή μέσα λίγες μέρες και μερικά μπορεί να έρχονται και να φεύγουν προτού καν τα αναγνωρίσετε ως σημάδι.

9 σημάδια ότι πλησιάζει ο τοκετός

  • Μπορείτε να αναπνεύσετε λίγο πιο εύκολα

Καθώς πλησιάζετε τον τοκετό, το μωρό σας κατεβαίνει χαμηλότερα. Με αυτή την κίνηση, το βάρος του μωρού σας δεν πιέζει πλέον το διάφραγμά σας και έτσι αναπνέετε πιο ελεύθερα. Μάλλον όμως θα έχετε περισσότερη πίεση στην πύελο.

  • Παρατηρείτε αύξηση των εκκρίσεων

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν αύξηση των κολπικών εκκρίσεων (λευκόρροια) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μερικές φορές η ποσότητα αυτών των εκκρίσεων αυξάνεται τις εβδομάδες και τις ημέρες που προηγούνται του τοκετού καθώς ο κόλπος προετοιμάζεται για το πέρασμα του μωρού. Η λευκόρροια παίζει ζωτικό ρόλο στην ικανότητα του κόλπου να αυτοκαθαρίζεται.

Καθώς πλησιάζετε τον τοκετό, ο τράχηλος της μήτρας θα μαλακώσει, θα λεπτύνει και θα διαστέλλεται – και αυτή η διαδικασία ξεκινά στην πραγματικότητα πριν από την επίσημη έναρξη του τοκετού. Καθώς ο τράχηλος αρχίζει να ανοίγει, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια αύξηση στην κολπική έκκριση που μπορεί να φαίνεται καφέ ή ροζ στο χρώμα.

Εάν κάνετε εσωτερική κολπική εξέταση από γιατρό ή μαία, μπορεί επίσης να σας ενημερώσει για τυχόν λέπτυνση ή διαστολή του τραχήλου σας, κάτι που είναι ένα άλλο σημάδι ότι το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό.

  • Η αύξηση του βάρους σας επιβραδύνεται

Κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης σας, η αύξηση του βάρους σας μπορεί να επιβραδυνθεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το μωρό φτάνει στο πλήρες μέγεθός του. Ωστόσο, δεν θα παρουσιάσουν όλοι μείωση της αύξησης βάρους και ορισμένες έγκυες μπορεί να παρουσιάσουν μεγαλύτερο πρήξιμο κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης.

  • Πρέπει να επισκέπτεστε το μπάνιο πιο συχνά

Εάν έχετε χαλαρές και συχνές κενώσεις, μπορεί να υπάρχει μια πολύ καλή εξήγηση. «Αυτός είναι ο τρόπος του σώματος να αδειάζει τα έντερα, ώστε η μήτρα να συστέλλεται καλά», εξηγεί η μαία Rochel Lieberman στο parents.com. «Δυσπεψία και έμετος πριν από τον τοκετό είναι επίσης πιθανοί».

  • Έχετε την ξαφνική παρόρμηση να οργανώσετε τα πάντα

Εάν νιώσετε μια ξαφνική έκρηξη ανησυχίας ή αυξημένη ενέργεια, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που βιώνουν πολλά έγκυα θηλαστικά κατά την προετοιμασία για την υποδοχή του μωρού.

  • Νιώθετε κάποιες κράμπες ή συσπάσεις

Μπορεί να παρατηρήσετε μια αύξηση στις ήπιες κράμπες ή στις συσπάσεις Braxton Hicks που τις νιώθετε σαν σφίξιμο ή σκλήρυνση της μήτρας καθώς πλησιάζετε τον τοκετό. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε μια αίσθηση πίεσης ή κράμπας στην περιοχή της πυέλου/ορθού σας.

Σημάδια ότι θα ξεκινήσει σύντομα ο τοκετός

Αν και τα παραπάνω σημάδια είναι μια καλή ένδειξη ότι το σώμα σας ετοιμάζεται για τη γέννα, εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ο τοκετός πιθανότατα θα ξεκινήσει νωρίτερα:

  • «Σπάνε τα νερά»

Αυτή η εμπειρία περιγράφεται ως η ξαφνική, δραματική ρήξη αμνιακού υγρού με τακτικές έντονες συσπάσεις.

Στην πραγματικότητα, δεν θα σπάσει ο αμνιακός σάκος πριν τις τακτικές συσπάσεις. Για πολλές, ο τοκετός βρίσκεται σε εξέλιξη πριν σπάσουν τα νερά. Επιπλέον, υπάρχει κάποια μεταβλητότητα στην εμφάνιση και την αίσθηση της εμπειρίας. Μερικές φορές είναι μεγάλη η ροή, αλλά άλλες φορές, είναι μια μικρή διαρροή.

Περίπου το 90% των εγκύων που είναι τελειόμηνες (έγκυες 37 εβδομάδων ή περισσότερο) ξεκινούν αυθόρμητα τοκετό εντός 24 ωρών από τη στιγμή που σπάνε τα νερά.

  • Παρατηρείτε μια βλεννώδη έκκριση ή αίμα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο τράχηλος της μήτρας παραμένει “κλειδωμένος” με βλέννα. Είναι ο τρόπος του σώματός σας να προστατεύει το μωρό σας από μόλυνση. Αλλά καθώς προχωράτε προς τον τοκετό, ο τράχηλος αρχίζει να μαλακώνει, να διαστέλλεται (ανοίγει) και να λεπταίνει (εξαφανίζεται) κατά την προετοιμασία για τον τοκετό, προκαλώντας την απομάκρυνση της βλέννας. Η βλέννα, η οποία μπορεί να έχει μέγεθος έως και 1-2 κουταλάκια του γλυκού, φεύγει είτε ως σταγόνα είτε ως υγρό επίχρισμα.

Η έκκριση μπορεί να φαίνεται καφέ (από παλιό αίμα) ή ροζ καθώς ο τράχηλος συνεχίζει να λεπταίνει και να ανοίγει, γεγονός που προκαλεί το σπάσιμο των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων κατά μήκος της επιφάνειας του τραχήλου της μήτρας και τη χρώση της βλέννας. Αφού παρατηρήσετε αυτές τις διαρροές, ο τοκετός μπορεί να απέχει ώρες, μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

Αν και η απώλεια της βλέννας μπορεί να είναι μια χρήσιμη ένδειξη ότι πλησιάζει ο τοκετός, απλά να έχετε κατά νου ότι δεν το παρατηρούν όλες οι έγκυες επειδή μπορεί να αποσπαστεί σε μικρές ποσότητες με την πάροδο του χρόνου.

  • Πονάει πολύ η πλάτη

Η πλάτη σας μπορεί να πονάει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αλλά εάν ο πόνος γίνεται ιδιαίτερα επώδυνος ή εντοπίζεται στη μέση σας, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο τοκετός πλησιάζει, και συνήθως συμβαίνει όταν το μωρό. Έως και το 32% των μωρών βρίσκονται σε αυτή τη θέση κατά την έναρξη του τοκετού, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ .

Κανονικά, ένα μωρό κατεβαίνει το κανάλι γέννησης με το πρόσωπό του πιεσμένο στη σπονδυλική στήλη σας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το μωρό κατεβαίνει με το κρανίο του να χτυπά τη σπονδυλική στήλη. Το αποτέλεσμα; Συνεχής πόνος που μπορεί να εντοπίζεται στην κοιλιά αλλά είναι κυρίως συγκεντρωμένος στην πλάτη.

Ορισμένες έγκυες θα εμφανίσουν επίσης συσπάσεις που αισθάνονται σαν πόνο στην πλάτη. Ο οξύς πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι σημάδι ότι πλησιάζει ο τοκετός.

Διαβάστε επίσης:

Αναζητούνται διαγνωστικά τεστ και θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων – Πότε έρχονται αντιδραστήρια στην Ελλάδα

Σε έξαρση και φέτος οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες – Πρώτες βοήθειες