• HealthStories.gr

    7th Summit on Tobacco Harm Reduction: 10 προτάσεις για τον έλεγχο του καπνίσματος

    • NewsRoom


    Δέκα (10) προτάσεις για τον έλεγχο του καπνίσματος και για την προστασία της δημόσιας υγείας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 7th Summit on Tobacco Harm Reduction, που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης SCOHRE.

    Η SCOHRE δραστηριοποιείται εδώ και τρία χρόνια και συμμετέχουν σε αυτή επιστήμονες από διάφορα πεδία, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί το ευρύ κοινό και οι επαγγελματίες υγείας για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μείωση της βλάβης από αυτό.

    Στη συζήτηση συμμετείχαν η Δρ. Αναστασία Μπαρμπούνη καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Νοσημάτων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Δρ. Ιγνάτιος Οικονομίδης καθηγητής Καρδιολογίας, ΕΚΠΑ, ο Fares Mili πνευμονολόγος – αλλεργιολόγος και ο Solomon Rataemane εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ένωσης Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

    Συντονίστρια του πάνελ ήταν η Δρ. Λίνα Νικολοπούλου διευθύντρια της SCOHRE.

    Οι 10 προτάσεις για τη μείωση της βλάβης

    Σύμφωνα με την κα Νικολοπούλου, ο δεκάλογος για τον έλεγχο του καπνίσματος και για τη μείωση της βλάβης, όπως παρουσιάστηκε στο 7th Summit on Tobacco Harm Reduction, αφορά στους εξής πυλώνες:

    1. Ευαισθητοποίηση και λήψη αποφάσεων με βάση τη σωστή πληροφόρηση.
    2. Βιοηθική και ανθρώπινα δικαιώματα.
    3. Αλφαβητισμός στην υγεία (εκπαίδευση).
    4. Δίκτυο και συνεργασία.
    5. Πρόληψη.
    6. Νομοθεσία για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης.
    7. Πολιτική, ανεμπόδιστη έρευνα και διαφάνεια στα επιστημονικά δεδομένα.
    8. Η διακοπή του καπνίσματος το ορόσημο στη μάχη κατά του τσιγάρου.
    9. Αύξηση στη φορολογία επικίνδυνων προϊόντων.
    10. Η μείωση της βλάβης η βασική στρατηγική για την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Συνεχής εκπαίδευση

    Οι ομιλητές επεσήμαναν τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης, ειδικά των νέων ανθρώπων και των γονέων τους, πάνω στις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Επιπτώσεις που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και με καρκίνο.

    Η SCOHRE αναμένεται να ετοιμάσει πρόταση για σχέδιο δράσης, με τη συμμετοχή 70 επιστημόνων από 30 χώρες του κόσμου.

    Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον ρόλο των εναλλακτικών προϊόντων καπνού για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, επεσήμαναν, όμως, ότι αυτά δεν είναι αποδεκτά σε όλες τις χώρες του κόσμου.

    Εστίασαν στην αντικειμενική έρευνα για το άτμισμα, για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και για τα σνους, πρακτικές που αξιοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με στόχο τη μείωση της βλάβης.

    Είπαν, πάντως, ότι η πρόληψη και η κατάργηση του καπνίσματος είναι δύσκολη, καθώς δεν εφαρμόζονται πάντα οι ισχύοντες νόμοι, γεγονός που καθιστά επιτακτική την αλλαγή πολιτικής σε αυτό το καίριο ζήτημα. Κατέστησαν, δε, σαφές πόσο απαραίτητες είναι οι διαφορετικές στρατηγικές για τη μείωση της βλάβης του καπνού σε κάθε χώρα, ανάλογα με τα εισοδήματα, την κουλτούρα, τη θρησκεία και άλλες σημαντικές επιμέρους παραμέτρους.

    Οι ειδικοί υπογράμμισαν τη σημασία των 10 προτάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος και για τη μείωση της βλάβης και πρότειναν αυτές να επικοινωνηθούν σε Πανεπιστήμια και σε ερευνητικά κέντρα.

    «Όταν μιλάμε για δίκτυο και για συνεργασία, μιλάμε για ανθρώπους, χρειάζεται η συνεργασία για να πολλαπλασιαστεί η γνώση. Κι αν το καταφέρουμε αυτό, η μείωση της βλάβης θα γίνει αυτόματα», κατέληξαν, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά σε επίπεδο εκπαίδευσης, νόμων και δικτύου, για να επικοινωνούνται οι πληροφορίες.



    ΣΧΟΛΙΑ