• HealthStories.gr

    7 τροφές που χρειάζεται ο θυρεοειδής σας

    τροφές

    τροφές


    Ο θυρεοειδής, αυτός ο μικρός αδένας που παίζει τεράστιο ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού, θέλει τη φροντίδα του μέσα από τη διατροφή και κάποιες τροφές τον βοηθούν να εργάζεται σωστά.

    Μία δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως ανεξήγητη αύξηση βάρους, μυϊκή αδυναμία, αλλαγές στην περίοδο των γυναικών, κόπωση, καταθλιπτική διάθεση, ξηροδερμία κ.λπ. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείρισή του, έτσι ώστε να λειτουργεί καλά.

    7 τροφές που αγαπά ο θυρεοειδής σας

    1. Μούρα

    Τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες – ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην υγεία του θυρεοειδούς. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Biomedicine and Pharmacotherapy αποκαλύπτει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

    2. Αβοκάντο

    Το αβοκάντο είναι μια πλούσια πηγή υγιών λιπών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σύνθεση ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των θυρεοειδικών ορμονών. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Τα υγιή λίπη στο αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας επειδή οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε προβλήματα βάρους.

    3. Γιαούρτι

    Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή ιωδίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Είναι επίσης πλούσιο σε προβιοτικά, ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Ένα υγιές έντερο μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία του θυρεοειδούς και το συνολικό μεταβολισμό.

    4. Κολοκυθόσποροι

    Οι κολοκυθόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και αντιοξειδωτικών. Ο ψευδάργυρος, συγκεκριμένα, παίζει ζωτικό ρόλο στη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών.

    5. Μήλα

    Τα μήλα περιέχουν την αντιοξειδωτική ουσία, κερσετίνη , η οποία βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

    6. Αυγά

    Τα αυγά είναι ένα από τις λίγες τροφές που περιέχουν φυσικά βιταμίνη D, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών που εκκρίνει ο θυρεοειδής. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ιωδίου και σεληνίου, και τα δύο απαραίτητα για την παραγωγή και την ισορροπία της ορμόνης του θυρεοειδούς.

    7. Βραζιλιάνικα φιστίκια

    Τα φιστίκια Βραζιλίας είναι πλούσια σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που παίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο περιοδικό Clinical Endocrinology, το σελήνιο βοηθά επίσης στην προστασία του θυρεοειδούς αδένα από την οξειδωτική βλάβη.

    Διαβάστε επίσης:

    Διαθέσιμα και ψηφιακά τα πτυχία του Χαροκοπείου

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Νοέμβριο η παράδοση του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

    Βιομηχανία: Μηνιαία αύξηση 4,9% του τζίρου τον Μάρτιο



    ΣΧΟΛΙΑ