Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

7 υγιεινές τροφές που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες

Η διάκριση ανάμεσα στις υγιεινές και τις εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, φαίνεται απλή. Ωστόσο, το μάρκετινγκ μπορεί κάποιες φορές να συγκαλύπτει ορισμένα συστατικά.

Μάλιστα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, αυτά που έχουν αλλάξει από τη φυσική τους κατάσταση με την προσθήκη διαφόρων ουσιών, είναι κλασικά παραδείγματα.

Οι υγιεινές επεξεργασμένες τροφές , πιθανότατα έχουν πολλά πρόσθετα συστατικά όπως ζάχαρη, αλάτι, λίπος και τεχνητά χρώματα ή συντηρητικά.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα, όπως λίπη, άμυλα, πρόσθετα σάκχαρα και υδρογονωμένα λίπη. Μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετα όπως τεχνητά χρώματα, βελτιωτικά γεύσεων ή σταθεροποιητές. Π.χ. κατεψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά, αλλαντικά, συσκευασμένα μπισκότα και κέικ ή αλμυρά σνακ.

Υπάρχουν λοιπόν φαινομενικά υγιεινά τρόφιμα που είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά επεξεργασμένα και γι’ αυτό πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τη λίστα συστατικών και τα διατροφικά στοιχεία.

7 υγιεινές τροφές που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες

1. Τσιπς λαχανικών

Οι γονείς συχνά περιλαμβάνουν τσιπς λαχανικών στα «υγιεινά» μεσημεριανά γεύματα των παιδιών τους, αλλά αυτά τα σνακ είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά επεξεργασμένα. Μπορεί να περιέχουν μόνο ελάχιστες ποσότητες πραγματικών λαχανικών και συνήθως είναι σε μορφή σκόνης λαχανικών που χρησιμοποιούνται κυρίως για χρώμα και γεύση.

Αυτά τα πατατάκια είναι συνήθως τηγανητά, καθιστώντας τα πλούσια σε θερμίδες και λίπος και συχνά είναι γεμάτα με αλάτι. Η επεξεργασία τους, αφαιρεί μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των θρεπτικών συστατικών που θα λαμβάνατε από την κατανάλωση ολόκληρων λαχανικών. Δοκιμάστε να φτιάξετε τσιπς λαχανικών στο φούρνο στο σπίτι ή απλά να απολαύσετε φρέσκα μπαστουνάκια λαχανικών με χούμους.

 

 

 

 

 

2. Μπάρες πρωτεΐνης

Πολλές από τις μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν αρκετή ζάχαρη ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Οι πηγές πρωτεΐνης που χρησιμοποιούνται είναι συχνά χαμηλότερης ποιότητας και λιγότερο βιοδιαθέσιμες από τις πηγές πρωτεΐνης ολόκληρων τροφίμων. Επιπλέον, περιέχουν τεχνητά συντηρητικά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.

 

 

 

 

 

 

3. Δημητριακά

Τα συσκευασμένα δημητριακά φαίνονται «υγιεινά», ενώ στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. Περιέχουν ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και σιρόπι καλαμποκιού στα 11 γραμμάρια ανά μερίδα και αυτό είναι το πρώτο και πιο ανησυχητικό σημάδι υπερεπεξεργασμένου φαγητού, ενώ έχουν τεχνητά χρώματα και συντηρητικά.

 

 

 

 

4. Σνακ χωρίς γλουτένη

Τα τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη” έχουν μια υγιεινή βιτρίνα, αλλά ορισμένα από αυτά είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά επεξεργασμένα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το «χωρίς γλουτένη» δεν ισοδυναμεί αυτόματα με το «υγιεινό». Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και χρησιμοποιούν εξευγενισμένα άμυλα, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες. Τείνουν επίσης να είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και πλούσια σε σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη για να βελτιώσουν τη γεύση τους και υφή.

Για όσους πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη, καλό είναι να καταναλώνουν φυσικά ολόκληρα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη, όπως κινόα ή καστανό ρύζι.

 

 

 

 

 

 

5. Χυμός φρούτων

Τα ολόκληρα φρούτα είναι αναμφίβολα υγιεινά, οι χυμοί φρούτων όμως μπορεί να είναι προβληματικοί για διάφορους λόγους, ακόμα και αν είναι φυσικοί χυμοί και όχι τυποποιημένοι. Η διαδικασία του χυμού αφαιρεί τις ευεργετικές ίνες που βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης, αφήνοντας πίσω μια συμπυκνωμένη πηγή σακχάρων φρούτων.

Ένα μόνο ποτήρι χυμού περιέχει συχνά τα σάκχαρα πολλών φρούτων, χωρίς τις φυτικές ίνες που βοηθούν στον κορεσμό. Η ταχεία απορρόφηση αυτών των σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όσους διαχειρίζονται διαβήτη ή θέλουν να χάσουν βάρος. Φτιάχνετε smoothies που διατηρούν τις φυτικές ίνες του φρούτου.

6. Φρούτα κονσέρβα

Χάνετε εντελώς τα οφέλη των φρούτων από τις κονσέρβες φρούτων.

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα δεν είναι μόνο δύο συστατικά — το φρούτο και ο δικός του χυμός. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Αυτά τα προϊόντα είναι εμποτισμένα σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή χειρότερα: σουκραλόζη ή ακεσουλφάμη. Αυτά είναι δύο από τεχνητά γλυκαντικά που πρέπει να αποφεύγονται.

7. Ψωμί

Θα πρέπει πάντα να κοιτάτε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες στο ψωμί, αν αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ για το τοστ σας.

Θα πρέπει να προσέχετε συστατικά όπως εμπλουτισμένο αλεύρι σίτου, βελτιωτικά ζύμης, λεκιθίνη σόγιας και «φυσικές γεύσεις», τα οποία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο προϊόν.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Συνελήφθη ανήλικος για κατοχή όπλων

Ατυχήματα στα παιδιά από ζώα: Πώς θα τα προλάβουμε

Διπλή διάκριση της Kaizen Gaming στα SBC Awards 2024