ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια, ξυπνάτε σαν να μην έχετε κοιμηθεί καθόλου, αισθάνεστε χρόνια κόπωση και τώρα το χειμώνα έχετε γίνει ευάλωτοι στα κρυολογήματα;
Αν νιώθετε έτσι, ίσως η διατροφή είναι η αιτία.
Ο περιορισμός ή η αποφυγή κάποιων τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερη ενέργεια, ελαχιστοποιώντας παράλληλα ορισμένα από τα συμπτώματα.
Η κούραση είναι αρκετά συνηθισμένη για πολλούς από εμάς, ειδικά εάν ζούμε πολυάσχολους τρόπους ζωής και δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κοιμάται αρκετά. Μάλιστα, μία κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής, καθώς σχετίζεται με υπερβολική κόπωση που διαρκεί για μήνες.
Επιπλέον τα άτομα με χρόνια κόπωση όχι μόνο νιώθουν συνέχεια κουρασμένα, αντιμετωπίσουν και δυσκολία στον ύπνο, ενώ μπορεί να εμφανίσουν πόνο στις αρθρώσεις, δυσκολία συγκέντρωσης και ευαισθησία στους λεμφαδένες.
Ορισμένα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά, το συνένζυμο Q10, το κακάο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, αν και απαιτούνται περισσότερες καλά σχεδιασμένες μελέτες για τον καθορισμό μιας οριστικής σχέσης. Επίσης, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών και τροφών με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια, έχει συνδεθεί με μειωμένη κόπωση.
Φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα αυτής της πάθησης. Εάν πάσχετε από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, εδώ είναι πέντε τροφές που μπορεί να συνδέονται με την έντονη κούραση και ο περιορισμός ή η αποφυγή τους μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λίγο πιο ενεργητικοί.
1. Κρέατα με πολλά λιπαρά
Τα κομμάτια κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά τείνουν να είναι πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά. Επίσης, δεδομένα παρατήρησης που δημοσιεύθηκαν από το Journal of Human Nutrition and Dietetics (JHND), όπως αναφέρει το eatthis.com υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ανθυγιεινού λίπους συνδέεται με συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Τα πιο άπαχα κομμάτια κρέατος , όπως κοτόπουλο από λευκό κρέας, μπριζόλα και χοιρινές μπριζόλες, μπορεί να προσφέρουν κάποιο όφελος.
2. Λευκό ψωμί
Το επεξεργασμένο λευκό ψωμί τείνει να είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες ή μπορεί να είναι εντελώς χωρίς ίνες. Η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε φυτικές ίνες συνδέεται με συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Η επιλογή ενός ψωμιού ολικής αλέσεως μπορεί να τροφοδοτήσει το σώμα σας με περισσότερες φυτικές ίνες όταν απολαμβάνετε το σάντουιτς σας ή το αγαπημένο σας πρωινό τοστ με αβοκάντο.
3. Καραμέλες και γλυκά
Η καραμέλα μπορεί να είναι γεμάτη με ζάχαρη – και όχι πολλά άλλα. Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών, μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση της γλυκόζης ακολουθούμενη από πιθανή πτώση, η οποία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νωθρότητα. Εάν χρειάζεστε κάτι γλυκό, η επιλογή μιας μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, καθώς οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο κακάο συνδέονται με λιγότερα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.
4. Αναψυκτικά φτιαγμένα με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη
Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και η εμφάνιση φλεγμονών είναι αλληλένδετα. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης αντανακλούν μια φλεγμονή χαμηλού βαθμού, ο περιορισμός της πρόσληψης προφλεγμονωδών ειδών, όπως τα γλυκά αναψυκτικά, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται λίγο καλύτερα.
5. Αλκοόλ
Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση στον οργανισμό. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κάποια δυσάρεστα συμπτώματα, όπως το αίσθημα υπερβολικής κόπωσης.
Διαβάστε επίσης:
Τα 8 καλύτερα χειμωνιάτικα φρούτα – Και ενισχύουν τις άμυνες και βοηθούν να μην παχύνετε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»