ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μήπως πιστεύεις πως η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητα και ακριβή; Γίνεται να συνδυάσεις την προμήθεια υγιεινών διατροφικών επιλογών με την οικονομία στην καθιερωμένη επίσκεψή σου στο σουπερμάρκετ;
Επειδή, οι τιμές των προϊόντων έχουν πάρει την ανιούσα, εμείς βρήκαμε στον diaitologos.com, 10 χρήσιμα πρακτικά tips από τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M.Sc. Πάρη Παπαχρήστο προς όφελος της υγείας σου, της τσέπης σου αλλά και της γεύσης σου!
1. Προγραμματισμός γευμάτων για οικονομική διατροφή
Εάν γνωρίζεις ακριβώς τις συνταγές και τα υλικά που περιλαμβάνονται στα γεύματα κάθε ημέρας, μπορείς να έχεις μία εικόνα για τα είδη που θα χρειαστείς από το σουπερμάρκετ ή παντοπωλείο. Σχεδιάζοντας εκ των προτέρων το πλάνο της εβδομάδας, έχεις λιγότερες πιθανότητες να ξοδέψεις χρήματα για γρήγορο, ανθυγιεινό φαγητό, ή να κάνεις περιττές αγορές, ψωνίζοντας τρόφιμα σε ποσότητα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις.
Οικονομικές πηγές πρωτεΐνης
Όσον αφορά τις πηγές πρωτεΐνης, σίγουρα το μυαλό όλων μας πηγαίνει στα κρεατικά, τα οποία συνήθως είναι από τα ακριβότερα είδη του καλαθιού μας. Υπάρχουν ωστόσο και διαφορετικές επιλογές, οι οποίες αν και πιο οικονομικές, προσφέρουν γεύση και ποιότητα. Προγραμμάτισε να καταναλώνεις τουλάχιστον ένα γεύμα την εβδομάδα το οποίο αντί για κρέας, κοτόπουλο, ή φρέσκο ψάρι να βασίζεται στα όσπρια, τα οποία προσφέρουν εξαιρετικής γεύσης πρωτεΐνη σε καλή τιμή.
Τέλος, ενώ σχεδιάζεις τα γεύματα, καλό είναι να αποφύγεις συνταγές που απαιτούν ένα πολύ ιδιαίτερο συστατικό που δεν έχεις στα ντουλάπια σου, το οποίο δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλές συνταγές και έχει επιπλέον κόστος αν πρέπει να το αγοράσεις εκ νέου.
2. Λίστα αγορών για να πετύχεις οικονομική διατροφή
Το επόμενο βήμα μετά τον σχεδιασμό των γευμάτων, είναι η σύνταξη μίας λίστας με τα υλικά που θα χρειαστεί να αγοράσεις πριν πας για ψώνια. Μπορείς δίπλα στα προϊόντα της λίστας να σημειώσεις και τις αντίστοιχες ποσότητες που χρειάζεσαι, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε συνταγής, για να αποφύγεις την άσκοπη αγορά μεγάλων ποσοτήτων που στη συνέχεια δε θα μπορείς να αξιοποιήσεις.
3. Μαγείρεμα στο σπίτι
Προετοίμασε όσο περισσότερα γίνεται από τα γεύματα και σνακ σου στο σπίτι. Τα οφέλη είναι πραγματικά ασύγκριτα: στο σπίτι έχεις απόλυτο έλεγχο των υλικών που συμπεριλαμβάνονται στα πιάτα σου, κάτι που σε βοηθάει στο να κάνεις θρεπτικές επιλογές και ταυτόχρονα να εξοικονομείς χρήματα.
Αντιθέτως, όταν επιλέγεις ένα εστιατόριο ή κάποιο delivery, δεν έχεις έλεγχο ή ενημέρωση σχετικά με τη σύνθεση και την ποσότητα των συστατικών του πιάτου σου. Εκτιθέμενος/η σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που πραγματικά χρειάζεσαι, είναι πολύ πιθανό πως η θερμιδική σου πρόσληψη θα αυξηθεί.
4. Μαγείρεμα μεγάλων ποσοτήτων – Αξιοποίηση Leftovers
Όταν μαγειρεύεις στο σπίτι, μην ξεχνάς ότι έχεις και την επιλογή να παρασκευάσεις μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που σχεδιάζεις να καταναλώσεις εκείνη τη στιγμή, διότι μπορείς να φυλάξεις αυτή την ποσότητα στην κατάψυξη για να καταναλωθεί στο μέλλον. Άλλος ένα τρόπος να πετύχεις την οικονομική διατροφή!
5. Αγορές με γεμάτο στομάχι
Θυμήσου να φας κάποιο σνακ όπως ένα τοστ ή 2 φρούτα, πριν φύγεις για τα ψώνια σου. Σίγουρα λοιπόν, το να επισκεφτείς το σουπερμάρκετ με άδειο στομάχι δεν κάνει καλό στην τσέπη σου!
6. Αγορά λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων
Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα (π.χ. προτηγανισμένες πατάτες) είναι ακριβότερες επιλογές από τις αντίστοιχες πρώτες ύλες στη φρέσκια εκδοχή τους. Άλλωστε, πλέον μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο άπειρες υγιεινές συνταγές που μπορείς να ετοιμάσεις σε λίγα λεπτά.
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις ανάγκη την αγορά επεξεργασμένων προϊόντων που μπορείς να καταναλώσεις μεν αμέσως, αλλά κοστίζουν πολύ παραπάνω. Μην ξεχνάς, εξάλλου, ότι τα επεξεργασμένα σε επιβαρύνουν με περίσσεια θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών.
7. Αποφυγή γρήγορου φαγητού
Το γρήγορο φαγητό, ίσως, το επιλέγεις ως μια εύκολη και φθηνή εναλλακτική για ορισμένες φορές την εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, πέρα από το γεγονός ότι είναι φτωχό διατροφικά, το γρήγορο φαγητό, όπως και γενικά το φαγητό απ‘ έξω, δεν είναι φθηνό, και μάλιστα έρευνες αποδεικνύουν ότι οι τιμές σε πολλές αλυσίδες ταχυφαγείων ακολουθούν το τελευταίο έτος αυξητική τάση.
8. Προτίμησε τις προσφορές για οικονομική διατροφή
Σχεδίασε το πλάνο διατροφής σου γύρω από τα τρόφιμα που διατίθενται σε προσφορά. Πολλές φορές τα καταστήματα παρέχουν εκπτώσεις, ή καμπάνιες προσφορών σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Μπορείς να ενημερωθείς για αυτές από τα διαφημιστικά φυλλάδια, ή από τους ιστότοπους των εκάστοτε καταστημάτων. Ίσως και να εκπλαγείς από το πόσο καλές ευκαιρίες υπάρχουν στα τρόφιμα που θα μπορούσες να συμπεριλάβεις στο καλάθι αγορών σου!
Ωστόσο θέλει σύνεση στην ποσότητα που θα μαγειρέις και καταναλώσεις, καθώς έχει συνδεθεί η αγορά προσφορών με την υπερκατανάλωση.
9. Αγόρασε προϊόντα εποχής
Προτίμησε να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά εποχής, καθώς οι τιμές τους τότε είναι πιο προσιτές, σε σχέση με τα εκτός εποχής. Επιπρόσθετα τα εποχιακά τρόφιμα είναι και πιο γευστικά και υψηλότερης θρεπτικής αξίας! Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις παραδείγματα εποχιακών φρούτων και λαχανικών.
10. Επίλεξε χύμα προϊόντα
Τα προϊόντα που μπορείς να αγοράσεις χύμα, δηλαδή στην ποσότητα που θες εσύ, συμφέρουν οικονομικά. Και αυτό επειδή το κόστος για τη συσκευασία θα είναι σχεδόν αμελητέο σε σχέση με τα ήδη συσκευασμένα. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να αγοράσεις ακριβώς την ποσότητα που επιθυμείς, άρα δε θα σου περισσέψει φαγητό που θα χρειαστεί να πετάξεις επειδή δεν καταναλώθηκε.
Τρόφιμα που μπορείς να προμηθευτείς χύμα είναι λόγου χάρη τα όσπρια, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί.
Διαβάστε επίσης:
Τι να προσέχετε μετά την επέμβαση για καταρράκτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση Palmos: Ανεβαίνει η ΝΔ, διπλάσιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ
- Rosita Missoni: Η γυναίκα πίσω από τον εμβληματικό οίκο μόδας Missoni και η θλιβερή απώλεια του γιου της
- Βασίλης Οικονόμου στο mononews: Γιατί μειώνουμε την ταχύτητα στην πόλη, τι θα κάνουμε με το νέο ΚΟΚ και τις κάμερες
- Μελέτη GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Αύξηση κρουαζιέρας στον ΟΛΠ 68,65% και σε όλα τα λιμάνια κατά 43,1%