H ραγδαία εξάπλωση του ίντερνετ και τα φάρμακα που διακινούνται σε αυτό, δημιουργούν νέους κινδύνους, τόνισαν –μεταξύ άλλων– οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Όπως δείχνουν ευρήματα του Εθνικού Συλλόγου Φαρμακοποιών των ΗΠΑ (NABP®), περισσότεροι από 11.000 ιστότοποι που πουλούσαν φάρμακα βρέθηκαν παράνομοι, ενώ σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των περιπτώσεων τα φάρμακα που διακινούνται μέσω ίντερνετ είναι από παράνομα sites που αποκρύπτουν την διεύθυνση τους και είναι πλαστά.
Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας τον καθορισμό των τελικών λεπτομερειών, έτσι ώστε μέσω ειδικής πλατφόρμας να εγκρίνονται τα διαδικτυακά σημεία πώλησης, τα οποία όμως θα είναι συνδεδεμένα με φαρμακεία.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι τα φάρμακα που διακινούνται με αυτόν τον τρόπο είναι «ψευδεπίγραφα (πλαστά)», δηλαδή φάρμακα τα οποία έχουν παραποιηθεί ως προς:
• την ταυτότητά τους, π.χ. της σύνθεσής του όσον αφορά οποιοδήποτε από τα συστατικά του, ή και την ισχύ τους, της συσκευασίας και της επισήμανσης του φαρμάκου, του ονόματός του,
• την προέλευσή τους, δηλαδή παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής κλπ. ή και σχετικά με άλλα στοιχεία που αφορούν τις διαδικασίες ελέγχου της διανομής του φαρμάκου.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των παραποιημένων φαρμάκων (ψευδεπίγραφα εγκεκριμένων φαρμάκων). Τα προϊόντα αυτά συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς περιέχουν συνήθως συστατικά που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα, δεν περιέχουν καμία δραστική ουσία ή περιέχουν συστατικά, σε ακατάλληλη δοσολογία.
Ωστόσο, η παραποίηση φαρμάκων είναι παγκόσμιο πρόβλημα και γι’ αυτό υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διεθνείς οργανισμούς όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Europol και των Ηνωμένων Εθνών για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου.
Τι πρέπει να προσέχετε
Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές / ασθενείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι υπάρχουν παραποιημένα φάρμακα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό:
-να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μόνο από ασφαλείς πηγές (δηλαδή από το φαρμακείο, το νοσοκομείο, το ασφαλιστικό ταμείο)
-να είναι προσεκτικοί και παρατηρητικοί σχετικά με τη συσκευασία και την παρουσίαση των φαρμάκων (π.χ. αν το φάρμακο έχει την ταινία γνησιότητας/αυτοκόλλητο ασφαλείας, αναφέρονται όλα τα στοιχεία της παρασκευάστριας εταιρείας, η δοσολογία, η ημερομηνία λήξης)
-μέσα από το διαδίκτυο, κάποιοι προσπαθούν να προσελκύσουν ασθενείς προσφέροντας φάρμακα σε χαμηλότερη τιμή από αυτή του φαρμακείου. Αυτά τα προϊόντα είναι παραποιημένα και πιθανόν επικίνδυνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ημικρανία: Αντιμετωπίστε την πριν καν αρχίσει
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι γυναίκες με αυτό το χαρακτηριστικό κερδίζουν χρόνια – Τι βρήκαν επιστήμονες του Χάρβαρντ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστημονική μελέτη: Οι κακοί άνθρωποι προκαλούν αηδία – Οι κακές πράξεις προκαλούν οργή