ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μακρύς φαίνεται ότι θα είναι ο δρόμος της μάχης με τον κορονοϊό, παρά την αναμενόμενη παραγωγή και διάθεση εμβολίου.
Μιλώντας στο webinar που διοργάνωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με τίτλο «COVID19 Ευκαιρίες Και Προκλήσεις Από Ανθρώπους Της Πρώτης Γραμμής», ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε ότι ο κορονοϊός θα έχει σημαντική δραστηριότητα για τους επόμενους 18-24 μήνες, η οποία θα συνοδεύεται από περιοριστικά μέτρα, ακόμη και μετά την διάθεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου.
«Δεν γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει στη δεύτερη φάση της επιδημίας. Αν θα έχουμε πολλαπλά κύματα τα οποία θα επαναλαμβάνονται μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, αν θα έχουμε ένα μεγάλο κύμα όπως έχουμε αυτή τη στιγμή και μετά μια ελάττωση– που είναι και το πιο πιθανό σενάριο- ή θα έχουμε μια σταδιακή ελάττωση και εξαφάνιση της επιδημίας. Αυτό που ξέρουμε, με τα δεδομένα που έχουμε, είναι ότι θα υπάρχει σημαντική δραστηριότητα του ιού για ακόμα 18-24 μήνες, ανεξαρτήτως από την παρουσία εμβολίου, καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι περιοριστικών μέτρων που θα ακολουθήσει ακόμα και με την εμφάνιση του εμβολίου», δήλωσε ο καθηγητής.
Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» στη φάση 3 έντεκα πολύ σημαντικά εμβόλια, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την παγκόσμια κοινότητα.
«Έχουμε πολύ καλά νέα για τα εμβόλια. Φαίνεται ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε δυο-τρεις πλατφόρμες και μπορεί από τις αρχές του επόμενου χρόνου να ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Ωστόσο, έχει πλέον καταστεί σαφές, ότι η διάθεση του εμβολίου δεν σημαίνει και αυτόματη εξάλειψη της πανδημίας, καθώς ούτε θα υπάρχουν εξαρχής οι απαραίτητες ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού, ούτε είναι όλοι πρόθυμοι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τη Metron analysis, στην Ελλάδα μόνο το 50% θα ήθελαν να εμβολιαστούν εάν υπήρχε σήμερα διαθέσιμο εμβόλιο κατά της Covid-19. Ενθαρρυντικό είναι, όμως, το γεγονός ότι τα ποσοστά αυξάνονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες θα το χρειαστούν κατά κύριο λόγο.
Ανάλογα είναι τα ευρήματα και από την Αμερική. Όπως ανέφερε προ ημερών ο δρ Anthony Fauci, μόνο το 50% των Αμερικανών σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο.
Κρούσματα, θάνατοι, ανοσία της αγέλης
Αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Γώγος, τόνισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μια μεγάλη αύξηση, η οποία όμως δεν ακολουθείται από αύξηση των θανάτων, που παραμένουν σταθεροί. Αυτό σχετίζεται με τη διενέργεια μεγαλύτερου αριθμού τεστ, με τα οποία ανιχνεύονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί καθώς και με το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον αποτελεσματικότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
«Στην Ελλάδα, βλέπουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα της επιδημίας, η οποία ακολουθείται από αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών. Παράλληλα, όμως, υπάρχει ελάττωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων, από τα 50 χρόνια στα 40 ή και κάτω από 40. Αυτό δείχνει ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά αν συγκρίνουμε τους διασωληνωμένους με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ότι η καμπύλη έχει κατέβει προς τα κάτω, που σημαίνει ότι έχουμε λιγότερους διασωληνωμένους ασθενείς σε σχέση με το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους θανάτους, οι οποίοι ενώ αυξάνονται, η σχέση τους με τα συνολικά κρούσματα δείχνει ότι ελαττώνονται», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι η κορυφή της πυραμίδας και ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές περισσότερες μολύνσεις, οι οποίες δεν έχουν ανιχνευθεί.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, με βάση το δείκτη IFR (Infection Fatality Rate), ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί αυτή τη στιγμή είναι περίπου 125-250 ανά θάνατο, που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός τους είναι 5-10 φορές μεγαλύτερος από τα καταγεγραμμένα κρούσματα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε η χαμηλή μεταδοτικότητα των ασυμπτωματικών ασθενών, με το σχετικό ποσοστό να υπολογίζεται σε περίπου 2,2% και τους συμπτωματικούς να έχουν πενταπλάσιο ποσοστό μετάδοσης. Ειδική αναφορά έγινε στους «υπερμεταδότες», οι οποίοι έχουν υψηλό ιικό φορτίο και σημαντικός στόχος για τον έλεγχο της πανδημίας είναι ο εντοπισμός και περιορισμός τους.
«Γνωρίζουμε ότι ένα 10-20% του πληθυσμού μεταδίδουν το 80%. Εντούτοις, ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι είναι υπερμεταδότες αποτελεί θέμα προς διερεύνηση”, ανέφερε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη η έκφραση των υποδοχέων ενός κρίσιμου ενζύμου στο ανώτερο αναπνευστικό, όπως έχει βρεθεί σε ορισμένες περιπτώσεις. “Αυτό φαίνεται και από την περίπτωση των παιδιών, τα οποία έχουν χαμηλή έκφραση και δεν είναι υπερμεταδότες. Φυσικά παίζει ρόλο και η κοινωνική δραστηριότητα, οι επαφές κοκ», εξήγησε.
Όσον αφορά στην ανοσία της αγέλης, ο κ. Γώγός, επεσήμανε ότι προκειμένου να επιτευχθεί απαιτείται ανοσία στο 50-75% του πληθυσμού, που σημαίνει ότι για να έχουμε εξάλειψη της νόσου θα πρέπει να την αποκτήσουν 5-6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «ιδιαίτερα δύσκολο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- LA: 152 τ. χλμ καμένα και 82.400 άστεγοι – Πάνω από 250 δις οι ζημιές – Η έκθεση της Mood’ys για τον πιθανό υπαίτιο
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ