ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Απόλυτος στην άποψή του ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με την απαραίτητη προϋπόθεση οι μαθητές να φορούν μάσκα για την προστασία τους από τον κορονοϊό εμμένει, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αποκάλυψε ότι δύο είναι τα σενάρια, τα οποία εξετάζονται από την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Το ένα προβλέπει την επαναφορά στην «πλήρη κανονικότητα» με υποχρεωτική χρήση της μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς και το δεύτερο την εκ περιτροπής διδασκαλία των μαθητών με χρήση της μάσκας για τους μεγαλύτερους μαθητές, με το ηλικιακό όριο να μπαίνει στα 10 έτη.
«Δεν υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς χρήση μάσκας», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα είναι υποχρεωτική τουλάχιστον για τα παιδιά άνω των 10 ετών.
«Θεωρώ ότι η χρήση της μάσκας δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρότερα παιδιά», συμπλήρωσε μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του MEGA, ενώ η επιτροπή θα εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου έχει «κλειδώσει» οριστικά και μόνο σε κάποιο ακραίο, απευκταίο σενάριο θα δοθεί παράταση για το άνοιγμα των σχολείων.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, πολλά είναι τα εμβόλια που έχουν βγει, αλλά όλα βρίσκονται σε πειραματικές δοκιμές. Το εμβόλιο της Ρωσίας δεν έχει αξιολογηθεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί ακόμα στην Ευρώπη και την Αμερική. Μέχρι τότε, ο καθηγητής συνιστά υπομονή, συνεργασία και τήρηση των μέτρων. Εκτιμά ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο περί τα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.
Αναφορικά με μελέτες που δείχνουν κάποια μετάλλαξη του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως σε εργαστηριακές μόνο συνθήκες, ο ιός δείχνει μεγαλύτερη μολυσματικότητα, η οποία δε σχετίζεται με την παθογένεια. «Εάν ο ιός πολλαπλασιάζεται στη μύτη και το στόμα είναι περισσότερο μολυσματικός και λιγότερο παθογόνος. Όταν πολλαπλασιάζεται στον πνεύμονα, συμβαίνει το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά .
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία: Παραδόθηκε στην Ουκρανία το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας
- Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια στους δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου εποφθαλμιά νέες ειρηνευτικές συμφωνίες με αραβικές χώρες
- Ερντογάν για Συρία: Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες – Θα απομακρύνουμε τις δολοφονικές ορδές του ΡΚΚ