Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και την κάλυψη που παρέχεται από το κράτος με νέα φάρμακα και εμβόλια μίλησε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Οι δείκτες παραμένουν ψηλά. Προσπαθούμε να έχουμε κάθε θεραπευτικό μέσο στην Ελλάδα, υπογράμμισε.

1

Γκάγκα: Πάνω από 300 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα

Όπως είπε, ξεκίνησε η διάθεση των χαπιών για τον κορονοϊό, τα οποία μοιράζονται ήδη στα σπίτια των ασθενών. Έχουν εγκριθεί τουλάχιστον 300 αιτήσεις και έχουν είτε παραδοθεί ή αποσταλεί με κούριερ.

Η πανδημία δεν είναι ελεγχόμενη ακόμη. Οι δείκτες είναι ψηλά. To εμβόλιο της Novavax  έρχεται μέσα στο μήνα και τον Απρίλιο το εμβόλιο της Sanofi,  όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε ότι έχουμε ήδη τα χάπια που ξεκίνησαν να στέλνονται σε σπίτια ασθενών.

Έκανε δε γνωστό ότι θα παραλάβουμε στις αρχές Μαρτίου χάπια άλλης εταιρείας και μερίδα από άλλα φάρμακα που κάνουν προφύλαξη.

«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ότι μπορούμε για να είμαστε σε όλες τις διακρατικές συμφωνίες, για την θεραπεία των ασθενών» κατέληξε η κα Γκάγκα.

Παπαευαγγέλου: Με Όμικρον το 88% των νέων εισαγωγών

Από πλευράς της, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με την παραλλαγή Όμικρον και υπογράμμισε επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.

Η ίδια επισήμανε ότι, η θετικότητα αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας στο 7,3%, κάτι που απέδωσε στο μειωμένο αριθμό ελέγχων λόγω της κακοκαιρίας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών να είναι 455 ανά μέρα.

Όσον αφορά στους θανάτους, ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι 104, με διάμεση ηλικία τα 81 έτη.

Ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, είπε επίσης, κάνοντας λόγο για σταδιακή σταθεροποίηση στην διάδοση των κρουσμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων χάνουν την ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Βελτίωση σκληρών δεικτών

Εκτίμησε δε, πως τις επόμενες εβδομάδες θα βελτιωθεί η εικόνα και οι “σκληροί δείκτες” θα υποχωρήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσίευση από το εξωτερικό, σύμφωνα με την οποία η Όμικρον προκαλεί μόλις κατά 25% λιγότερο σοβαρή νόσηση και πως οι ιοί μεταλλάσσονται για να μεταδίδονται πιο εύκολα και όχι για να μην προκαλούν σοβαρή νόσο.

Ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, είπε επίσης, κάνοντας λόγο για σταδιακή σταθεροποίηση στην διάδοση των κρουσμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων χάνουν την ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Η κα Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι δημοσιεύθηκε σήμερα και η νέα μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός απέτρεψε 20.000 θανάτους στην χώρα μας.

Διαβάστε επίσης: