ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανοιχτό άφησε το ζήτημα της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις θέσεις τους, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως είπε, επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν, θα συζητηθεί και στην επιτροπή και εν συνεχεία στην κυβέρνηση αν θα αρθεί η αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς.
Τόνισε, ότι όταν έγινε το μέτρο, έγινε κυρίως για την προστασία των ίδιων των υγειονομικών, καθώς υγειονομικοί είχαν χάσει την ζωή τους.
«Εγώ ήμουν στο νοσοκομείο τότε και δούλευα και είχα πάει σε νοσοκομεία, όπως στην βόρειο Ελλάδα όπου είχαν χάσει ανθρώπους, χάσαμε γιατρούς και νοσηλευτές. Άρα η πολιτεία νομίζω δικαίως είπε ότι δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να εκτίθενται. Δηλαδή ως πολιτεία, δεν μπορώ να στείλω ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι προστατευμένοι σε ένα περιβάλλον υψηλού κινδύνου από την στιγμή που υπάρχει προστασία, υπάρχει εμβόλιο. Και βέβαια είναι προστασία και για την δημόσια υγεία, αλλά είναι κυρίως για τους ίδιους. Τα επιδημιολογικά δεδομένα τώρα αλλάζουν και νομίζω ότι περιμένουμε μια εισήγηση από την επιτροπή για να συζητήσουμε αν είναι την αλλαγή των δεδομένων, όπως αλλάζει και ο τρόπος που νοσηλεύονται οι ασθενείς» συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.
Περιγράφοντας τι αλλάζει σε σχέση με τις νοσηλείες ασθενών με covid, εξήγησε ότι μέχρι τώρα όσοι ασθενείς μπαίνουν στο νοσοκομείο είτε με έμφραγμα ή με κάταγμα ή με οτιδήποτε, κάνουν τεστ για κορονοϊό και αν είναι θετικοί, μπαίνουν στο τμήμα covid.
«Από δω και πέρα αυτό αλλάζει, δεν μπαίνει σε τμήμα covid, μπαίνει σε όποια κλινική χρειάζεται για την κατάσταση της υγείας του και νοσηλεύεται μεμονωμένος μεν αλλά στην κλινική που χρειάζεται να μπει. Άρα παύουμε να έχουμε αυτά τα τεράστια τμήματα covid που σε αυτή την φάση δεν νοσηλεύονται ασθενείς επειδή έχουν προβλήματα υγείας από covid αλλά έχουν προβλήματα υγείας με covid» ανέφερε.
Ερωτηθείσα για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους, η κ. Γκάγκα επανέλαβε αυτό που έχει πει και ο Υπουργός, ότι διαγράφεται και ότι εδώ και πολύ καιρό ώρα δεν υπάρχουν ενεργά πρόστιμα.
Νοσοκομεία Παίδων
Αναφορικά με το τι γίνεται με τους αναισθησιολόγους και με τα νοσοκομεία Παίδων, η κ. Γκάγκα ανέφερε πως από την αρχή της κυβέρνησης με την ΝΔ και επειδή το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους υπάρχει πάρα πολλά χρόνια, δόθηκαν οικονομικά κίνητρα ώστε να ξεκινήσουν ειδικότητα αναισθησιολογίας οι νέοι γιατροί. «Αυτό λειτούργησε και σήμερα οι περισσότερες κλινικές έχουν όλες τις θέσεις τους καλυμμένες από ειδικευόμενους. Στο Παίδων έχουμε μετακινήσει ήδη δύο συναδέλφους από άλλα νοσοκομεία, προκηρύξαμε θέσεις και έχουμε αιτήσεις για αυτές, άρα νομίζω ότι στον επόμενο μήνα θα έχουμε πλήρωση των θέσεων αυτών. Άρα τα πράγματα είναι καλύτερα, η λίστα μειώνεται, τα τακτικά χειρουργεία έχουν ξεκινήσει, όλα τα επείγοντα μπαίνουν στην ώρα τους και πιστεύω ότι-θέλουμε κάποιους μήνες-και τα τακτικά χειρουργεία θα ολοκληρωθούν. Επίσης αν δούμε ότι παρά τις προσπάθειές μας, στο νοσοκομείο Αγ. Σοφία δεν μπορούν να μπουν όλα τα τακτικά περιστατικά, μας έχει ζητηθεί και από το Έλενα που έχει αναισθησιολόγους και παιδοχειρουργούς να αναλάβουν και εκείνοι κάποια περιστατικά. Νομίζω θα λυθούν τα προβλήματα γρήγορα» προσέθεσε η κ. Γκάγκα.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους γιατρούς του δημοσίου να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα, η κ. Γκάγκα, σημείωσε ότι «είναι κάτι που θα συζητηθεί με τους συλλόγους των γιατρών και θα το δούμε».
«Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ελευθερία στις σχέσεις, με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλο το έργο του δημόσιου τομέα εκτελείται κανονικά, δηλαδή προχωρούν κανονικά τα πρωινά χειρουργεία, ανοίγουμε τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στα νοσοκομεία, υπάρχουν ήδη απογευματινά ιατρεία και εξετάσεις, άρα το πρώτο μας μέλημα είναι να ενδυναμωθεί ο δημόσιος τομέας και από κει πέρα ναι θέλουμε μια μεγαλύτερη ελευθερία στις σχέσεις των γιατρών» συμπλήρωσε.
Για τις μισθολογικές αυξήσεις στο ιατρικό προσωπικό, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι ισχύει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών από το 2023.
«Αυτή είναι η βούληση του κράτους, είναι μια δύσκολη χρονιά δημοσιονομικά, γιατί έχουμε μια κρίση ενέργειας και πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Οπότε θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις στους μισθούς και στους γιατρούς και στους άλλους κλάδους και στους νοσηλευτές και στον υπόλοιπο κόσμο απλώς πρέπει να πάμε σιγά σιγά βλέποντας τι είναι δυνατόν να γίνει με τα πραγματικά δημοσιονομικά της χώρας στην παρούσα κατάσταση. Ό,τι έχει εξαγγελθεί θα γίνει» τόνισε.
«Εξαιρετικά αποτελεσματικά» τα προηγούμενα εμβόλια
Σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, η κ. Γκάγκα εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε τα κύματα που είχαμε στο παρελθόν, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού πια έχει ανοσοποιηθεί.
«Έχουμε πέντε εκατομμύρια κρούσματα λοιμώξεις, έχουμε εμβόλια σε 7,5 εκατ. πληθυσμό, άρα νομίζω ότι δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Πάντα μπορεί να έχουμε περίεργες μεταλλάξεις, αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, υπολογίζουν οι περισσότεροι σε όλη την Ευρώπη ότι θα έχουμε ίσως μια αύξηση στα κρούσματα αλλά όχι αυτά που είχαμε στο παρελθόν» ανέφερε.
Επικρατούσες μεταλλάξεις είναι οι Όμικρον 4 και 5 επιβεβαίωσε, σημειώνοντας ότι δεν έχει κυριαρχήσει η παραλλαγή Κένταυρος, η οποία φαίνεται έτσι κι αλλιώς ότι δεν κάνει βαρύτερη νόσο. «Οπότε πρέπει να δούμε την πανδημία σαν κάτι που μπαίνει μάλλον στην ζωή μας όπως είναι η γρίπη, αλλά -με κάθε επιφύλαξη- δεν θα είναι αυτό που ήταν τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως κολλάει ξανά και ξανά η γρίπη, έτσι συμβαίνει και με τον κορονοϊό, μπορεί να κάνει επαναλοιμώξεις» εξήγησε η κ. Γκάγκα.
Εξαιρετικά αποτελεσματικά χαρακτήρισε τα προηγούμενα εμβόλια, καθώς ήταν ελάχιστες οι νοσήσεις σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί σε σχέση με τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.
«Έτσι μετράς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου» επισήμανε.
«Στα εκατομμύρια ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, έχουμε αναλογικά 7 φορές λιγότερες λοιμώξεις από ό,τι στους ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν, άρα δεν λέει κανείς ότι με τα εμβόλια δεν μπορείς να κάνεις λοίμωξη, μπορείς να κάνεις αλλά η λοίμωξη αυτή είναι πολύ πιο ήπια και αν δεν έχεις ιδιαίτερα προβλήματα υγείας συνήθως δεν φτάνεις να νοσήσεις βαριά» συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.
Επιπλέον, ανέφερε ότι εάν αργότερα τα κρούσματα είναι πάρα πολύ αυξημένα, υπάρχουν πολλές νοσηλείες, θα επανεξεταστούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρότι παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων, δεν λαμβάνονται οριζόντια μέτρα. «Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να θυμόμαστε ότι άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν προβλήματα υγείας κινδυνεύουν και άρα πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους, φοράμε μάσκα και προσέχουμε τον συγχρωτισμό. Και οι άνθρωποι που μένουν μαζί τους θα πρέπει να φροντίζουν να κρατάνε τα μέτρα» τόνισε.
Η σύσταση της επιτροπής για εμβολιασμό είναι ισχυρή για όσους είναι άνω των 60 ετών ή έχουν προβλήματα υγείας, διευκρίνισε η κ. Γκάγκα, προσθέτοντας ωστόσο ότι και νεότεροι άνθρωποι εφόσον φοβούνται και εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο, αλλά και όσοι ζουν με ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας, μπορούν να κάνουν επίσης το εμβόλιο.
Διαβάστε επίσης:
Λ. Πλατανιάς: Ένας από τους πιο επιδραστικούς ερευνητές του καρκίνου παγκοσμίως μιλά για τη νόσο