ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης μελέτης από την Κίνα, οι άνδρες πεθαίνουν πολύ πιο συχνά από τη λοίμωξη που προκαλεί ο SARS-CoV-2, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Το ποσοστό θνησιμότητας στην Κίνα στα μέσα Φεβρουαρίου ήταν 2,8% για τους άνδρες και 1,7% για τις γυναίκες, διαμορφώνοντας ένα «κενό» της τάξεως του 48.89% ανάμεσα στα δύο φύλα.
Μια παρόμοια κατανομή υπήρχε το 2003 με την εκδήλωση του Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), επίσης στην Κίνα, αλλά και το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS) το 2012 σκότωσε περισσότερους άνδρες από ότι γυναίκες. Και οι δύο ιοί ανήκουν στην ομάδα των κορονοϊών.
Αυξημένα ποσοστά σοβαρής νόσου και θνησιμότητας παρουσιάζουν οι άνδρες και στη χώρα μας, με το 51% των νοσηλευμένων και το 100% των διασωληνωμένων και των νεκρών να αφορούν στο «ισχυρό» φύλο.
Η εξήγηση
Οι λόγοι για τους οποίους οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στη σοβαρή λοίμωξη COVID-19 και παρουσιάζουν αισθητά μεγαλύτερη θνησιμότητα δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.
Σύμφωνα με μία θεωρεία, το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από αυτό των ανδρών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην γυναικεία ορμόνη (οιστρογόνο), η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά έτσι τους παθογόνους οργανισμούς ταχύτερα και πιο επιθετικά, σε αντίθεση με την ανδρική ορμόνη (τεστοστερόνη), η οποία αναστέλλει το σύστημα άμυνας του οργανισμού.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν, επίσης, γενετικοί λόγοι. Ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα γονίδια υπεύθυνα για την αναγνώριση των παθογόνων, κωδικοποιούνται στο χρωμόσωμα Χ. Επειδή οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα X και οι άνδρες έχουν μόνο ένα, οι γυναίκες παρουσιάζουν ένα πλεονέκτημα.
Καθοριστικός παράγοντας φαίνεται να είναι, ωστόσο, και ο τρόπος ζωής, με τους άνδρες να εμφανίζουν συχνότερα ανθυγιεινές συνήθειες σε σχέση με τις γυναίκες. Στην Κίνα, για παράδειγμα, περίπου το 52% των ανδρών καπνίζουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι μικρότερο του 3% . Ένας αποδυναμωμένος πνεύμονας εξαιτίας του καπνίσματος είναι πιο ευαίσθητος στις αναπνευστικές λοιμώξεις.
Πάντως, ο ΠΟΥ δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ των δύο φύλων, αναφέροντας μόνο ότι «οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας (όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά προβλήματα η αναπνευστική νόσος, ο καρκίνος ή ο διαβήτης) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στη σοβαρή νόσο”.