ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ύφεση της επιδημίας COVID-19 το τελευταίο διάστημα δεν εφησυχάζει τις υγειονομικές Αρχές, ούτε τους επιστήμονες, ούτε, βέβαια, τους πολίτες.
Υπό την απειλή νέου επιδημικού κύματος η χώρα μας επισπεύδει τους εμβολιασμούς με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, έχοντας εξασφαλίσει τις πρώτες δόσεις.
Συγκεκριμένα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, η Ελλάδα εξασφάλισε περί τις 400.000 δόσεις του εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer. Αυτές, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται στο τέλος του ερχόμενου μήνα (Οκτωβρίου), προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι εμβολιασμοί για τη θωράκιση της υγείας των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια παρασκευάστηκαν, για να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή Όμικρον, αλλά δεν καλύπτουν τις μολυσματικές υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, που ευθύνονται για τη θερινή έξαρση.
Για ποιους είναι τα νέα εμβόλια
Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού παραμένει ανοικτή για όποιον θέλει να εμβολιαστεί με όποια δόση του αναλογεί.
Τα νέα εμβόλια έχουν λάβει έγκριση για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τον βασικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Βέβαια σε κοινή έκθεσή τους, το ECDC και ο EMA συστήνουν αυτά να γίνονται κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Θεωρούνται εμβόλια για ενισχυτική δόση (booster), δηλαδή για 3η ή για 4η δόση. Οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορείς συστήνουν να χορηγούνται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, σε ανοσοκατεσταλμένους, σε εγκύους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Επίσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι διευκρινίσεις, οι οποίες θα δοθούν το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Οι σκέψεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
Το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Τα επιστημονικά δεδομένα, που είναι διαθέσιμα ως τώρα, αφορούν σε εκείνους, που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό με τις δύο δόσεις εμβολίου mRNA ή με το μονοδοσικό εμβόλιο. Οπότε τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν θα μπορούν να τα λάβουν όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση ή είναι ανεμβολίαστοι ως τώρα.
Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μένει να προσδιορίσουν το χρονικό διάστημα, το οποίο έχει πρέπει να έχει παρέλθει από τον τελευταίο εμβολιασμό (ήτοι την τελευταία βασική δόση, την πρώτη ή τη δεύτερη αναμνηστική). Θυμίζουμε ότι ως τώρα το χρονικό διάστημα μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων είναι τέσσερις μήνες.
Οι επισημάνσεις του Υπουργού Υγείας
Στο θέμα των εμβολιασμών αναφέρθηκε και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος παραβρέθηκε χθες, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της HERA Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στην Πράγα.
Κατά την σχετική συζήτηση τα κράτη – μέλη τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης κοινής επικοινωνιακής πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμησή της πανδημίας, καθώς και υπέρ της δημιουργίας σχετικής ειδικής ομάδας για την παροχή στοχευμένων συστάσεων.
Η πλειονότητα των κρατών – μελών τάχθηκε υπέρ του να εξεταστεί η δυνατότητα καθιέρωσης κοινής κάρτας εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ, που θα καλύπτει το σύνολο των εμβολιασμών.
Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, υπογράμμισε πως τα επικείμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου θα πρέπει να θέτουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η εκπαίδευση στα σχολεία για τα οφέλη του εμβολιασμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ασυνείδητους οδηγούς – Γιατί ζήτησα αλλαγές στα Χανιά
- Τραπεζικές χρεώσεις: Έφτασε η ώρα της αλλαγής – Ποιες μηδενίζονται από Δευτέρα 20/1
- Σκέρτσος για Τασούλα: Πολιτική σταθερότητα και μετριοπάθεια
- Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ – Οι ελπίδες εναποτίθενται στον Ντόναλντ Τραμπ