Η ενδεχόμενη εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού στη Γερμανία θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, σύμφωνα με τον Κάρστεν Βατσλ, γενικό γραμματέα της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας,

«Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είναι λίγο πιο μεταδοτικό από το επικρατούν Άλφα. Με βάση τα προηγούμενα, ακόμα αβέβαια στοιχεία, θα πρέπει να έχει ανοσοποιηθεί περίπου το 85% του πληθυσμού ώστε να προστατεύονται έμμεσα και οι μη εμβολιασμένοι.

Έτσι, μπαίνουμε σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε στον βαθμό που δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για παιδιά κάτω των 12 ετών και δεν υπάρχει γενική σύσταση εμβολιασμού για όλους κάτω των 18 ετών. Είναι πιθανό η ανοσία της αγέλης να μπορέσει να επιτευχθεί μόνο σε μεμονωμένες εγκαταστάσεις, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, αλλά όχι και για την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Ελλείψει επιλογών εμβολιασμού, ισχύει επίσης για τους νεότερους μαθητές ότι καταρχάς δεν θα έχουν αυτή την προστασία», δήλωσε ο Κάρστεν Βατσλ, γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) εδώ και πολύ καιρό κάνει λόγο για έναν στόχο πάνω από 80% ανοσοποιημένων ατόμων -έπειτα από πλήρη εμβολιασμό ή μόλυνση συν εμβολιασμό- προκειμένου να μπορέσουμε να απαλλαγούμε σε μεγάλο βαθμό από τα περιοριστικά μέτρα και τους κανόνες. Στην αρχή της πανδημίας, οι ειδικοί θεωρούσαν ακόμα ότι αρκούσαν περίπου τα τρία τέταρτα, επειδή ο ιός ήταν τότε λιγότερο μολυσματικός.

Σύμφωνα με τον ανοσολόγο Βαλτς ωστόσο, «η επίτευξη ενός ποσοστού εμβολιασμού 60 έως 70% του πληθυσμού θα ήταν μεγάλη βοήθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η ελπίδα έγκειται στο ότι τότε θα υπάρξουν μόνο μικρές εστίες μόλυνσης που δεν απαιτούν πλέον μέτρα lockdown.

Άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, που δεν θέλουν να εμβολιαστούν ή στους οποίους ο εμβολιασμός δεν ανταποκρίνεται τόσο καλά για λόγους όπως είναι η ηλικία ή η ασθένεια, θα είναι πιθανότερο να μολυνθούν. Τα καλά νέα είναι ότι όποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος προστατεύεται επίσης και από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα», τόνισε ο Βαλτς.

«Η επαγρύπνηση είναι τώρα σημαντική, ώστε να μην μπορεί να προκύψει νέο κύμα με αυτήν την παραλλαγή. Οι επαφές των κρουσμάτων θα πρέπει να ιχνηλατούνται στενά. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ καταγράφει μεν για τις αρχές Ιουνίου ένα αυξανόμενο ποσοστό του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα στα καταγεγραμμένα θετικά δείγματα κορονοϊού στη Γερμανία, από 3,7% σε 6,2%. Σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, οι περιπτώσεις Δέλτα μειώθηκαν, όπως και οι περιπτώσεις κορονοϊού συνολικά.

Αυτή είναι και η διαφορά σε σύγκριση με την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα που διαγνώσθηκε στη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές του έτους. Αυτή η παραλλαγή αυξανόταν ολοένα και περισσότερο, κάτι το οποίο όμως αρχικά ήταν αφανές λόγω της γενικής πτωτικής τάσης του αριθμού των κρουσμάτων», κατέληξε ο Βαλτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανία: Η Ελλάδα εκτός καταλόγου με τις «περιοχές κινδύνου» – Αίρεται η ταξιδιωτική οδηγία

Πυροβολισμοί στη Γερμανία με δύο νεκρούς – Ανθρωποκυνηγητό για να βρεθεί ο δράστης

Κορονοϊός: Φόβοι για νέο κύμα από φθινόπωρο – Πώς επηρεάζει η μετάλλαξη Δέλτα που πλήττει ήδη την Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση