«Έχουν γίνει ήδη περισσότερα από 2.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία» δήλωσε o υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «μετά το Πάσχα δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη αναμονή στα επείγοντα».

Ο υπουργός υγείας, από το 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου, το οποίο επισκέφθηκε αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου, λέγοντας ότι «μια φορά το μήνα από τα γειτονικά κέντρα Υγείας θα πηγαίνουν ιατρικές ομάδες στα ΚΑΠΗ. Ξεκινάμε από την Αττική και θα επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα».

1

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός υγείας, αναφερόμενος στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στα ΚΑΠΗ της γειτονιάς, σημείωσε:  «Θα κάνουμε προληπτικές εξετάσεις στους θαμώνες και οι γιατροί θα συνταγογραφούν τα φάρμακα για να προσέχουν την υγεία τους και να μην ταλαιπωρούνται. Παρότι έβρεξε ήρθε ο κόσμος. Έχει ξεκινήσει αυτή η ιατρική δράση και ο κόσμος είναι χαρούμενος».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «σκοπός μας είναι να μειώσουμε την ταλαιπωρία του κόσμου και να κάνουμε καλό στην υγεία του αφού έχουμε ανθρώπους στα κέντρα υγείας».

Mιλώντας για την επέκταση του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» που αφορά κατ’ οίκον θεραπεία σε ογκολογικούς ασθενείς πέντε νοσοκομείων τόνισε ότι πλέον είναι εκατοντάδες οι ασθενείς που δέχονται στα σπίτια τους τις αναγκαίες χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπείες.

«Η πρωτοτυπία είναι ότι οι ιατρικές ομάδες ελέγχουν το σπίτι ότι πληροί τις προδιαγραφές και πηγαίνουν οι γιατροί και νοσηλευτές στο σπίτι. Έτσι ο ασθενής γλιτώνει την μετακίνηση και την αναμονή» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Στο ίδιο πνεύμα είναι οι δωρεάν εξετάσεις στα ΚΑΠΗ, στο ίδιο πνεύμα είναι τα απογευματινά χειρουργεία. Το ΕΣΥ δεν καταρρέει. Είναι εδώ και βοηθάει τον κόσμο».

Ερωτηθείς για την πορεία των απογευματινών χειρουργείων ανακοίνωσε ότι «από τις 28 Νοεμβρίου και μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέσα σε δύο εβδομάδες ήταν περίπου 2.000 προγραμματισμένα». Και όπως τόνισε κάθε απόγευμα πραγματοποιούνται απογευματινά χειρουργεία σε 58 νοσοκομεία της χώρας.

«Ορισμένοι από τους ασθενείς που χειρουργήθηκαν περίμεναν από το 2022» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ επισήμανε ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι το ΕΣΥ θα πηγαίνει στους ασθενείς.

Απαντώντας στις ουρές που παρατηρούνται στα νοσοκομεία έξω από τα επείγοντα περιστατικά ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «από το Πάσχα και μετά θα πρέπει να βλέπετε στις εφημερίες πολύ μεγάλη βελτίωση ως προς τους χρόνους αναμονής» και όπως είπε έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα 15 δράσεων που σταδιακά λειτουργούν.

«Εφόσον όλα πάνε με το χρονοδιάγραμμα, η διαφορά από το Πάσχα και μετά θα είναι κολοσσιαία», σημείωσε λέγοντας ότι από την ερχόμενη εβδομάδα εντάσσονται στο σύστημα οι γιατροί που προσελήφθησαν ενώ γίνονται ταυτόχρονα μεταθέσεις νοσηλευτών μεταξύ άλλων. «Παίρνω ένα δημόσιο ρίσκο… Ο κόσμος πρέπει να εξυπηρετείται στο ΕΣΥ» πρόσθεσε ο κ. υπουργός.

«Αυτή την στιγμή ο μέγιστος χρόνος (αναμονής) φτάνει τις δώδεκα ώρες, μπορεί να φτάσουμε και στο μισό» είπε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι μηδέν χρόνος αναμονής δεν μπορεί να υπάρξει.

Όσον αφορά το ζήτημα της ένταξης των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά και σχολιάζοντας την σχετικό πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ ήρθε και κατέθεσε μετά από 22 φορές την πρόταση που ήδη είχα ανακοινώσει εγώ. Μέσα στο 2025 οι νοσηλευτές θα έχουν μια κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών. Σήμερα είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες. Κάποιοι που προσελήφθηκαν μέχρι μια χρονιά δεν έχουν βαρέα και ανθυγιεινά, κάποιοι έχουν. Αυτό είναι αδικία. Την ίδια δουλειά κάνουν όλοι και θα έχουν τα βαρέα και ανθυγιεινά». Παράλληλα, όπως είπε, η αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν να μπουν σε αυτή την κατηγορία και οι 100.000 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, γεγονός που θα τίναζε στον αέρα το ΕΣΥ.

Κληθείς να σχολιάσει τη φορολόγηση των τραπεζών και το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη το σχολίασε ως «λαϊκιστική πολιτική» επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν οι χρεώσεις των τραπεζών προς τους πολίτες.

«Δεν είναι εύκολο να παρέμβεις στις Τράπεζες. Όλα έχουν μια σειρά. Οι βεβιασμένες επιθέσεις στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να φέρουν πλήρη οικονομική αστάθεια» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.