ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, κ. Γεωργαντάς μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου Health world 2021 έκανε λόγο για «προκλήσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι χρόνιες παθήσεις, οι αυξανόμενες απαιτήσεις εξυπηρέτησης των ασθενών αλλά και απροσδόκητες κρίσεις όπως η COVID-19 που δοκιμάζουν την αντοχή του συστήματος υγείας».
Όπως επεσήμανε «ο ψηφιακός μετασχηματισμός έρχεται να επιφέρει στην υγεία ό,τι επέφερε και στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες. Μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες εξυπηρετούν τις ανάγκες. Μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιλαμβάνεται την ευθύνη του έναντι των πολιτών. Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί μια ισχυρή εργαλειοθήκη που αξιοποιείται με στόχο την διευκόλυνση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών»
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «Η κρίση στην υγεία έδωσε ώθηση στην επέκταση του ψηφιακού κράτους. Τώρα το ψηφιακό κράτος θα δώσει ώθηση στην βελτίωση του συστήματος υγείας».
Ο σχεδιασμός για το ψηφιακό κράτος
Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υπήρχε πριν από την έναρξη της πανδημίας.
«Το πρώτο βήμα ήταν η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, η ίδια διαδικασία τους επόμενους μήνες εφαρμόστηκε και για τα παραπεμπτικά. Αποτέλεσμα είναι σε λιγότερο από 18 μήνες να έχουν δηλώσει να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες».
Ενεργοποίηση του myHealth app
Ο κ. Γεωργαντάς συνέχισε μιλώντας για τις δυο νέες δράσεις, την αποϋλοποίηση και των ιατρικών βεβαιώσεων και την ενεργοποίηση του myHealth app. Η εφαρμογή επιτρέπει σε όσους την ενεργοποιήσουν την πρόσβαση σε ιατρικά τους δεδομένα. Αποτελεί το πρόπλασμα του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου υγείας.
«Όλες αυτές οι ραγδαίες ψηφιακές εξελίξεις σε συνδυασμό με την ψηφιακή ωρίμανση του πληθυσμού έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις προσδοκίες των πολιτών. Οι πολίτες επιθυμούν την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών υγείας».
Ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας για την τηλειατρική τόνισε ότι: «θα εξεταστούν η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για σύγχρονα και καινοτόμα μοντέλα παροχής υπηρεσιών υγείας».
«Θα καταφέρουμε να κάνουμε πράξη την αναβάθμιση των υποδομών ηλεκτρονικής υγείας στα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα από την αναβάθμιση της ψηφιακής ωριμότητας των μονάδων υγείας με σκοπό:
- την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.
- την διασφάλιση της ιδιωτικότητας και προστασίας των δεδομένων υγείας.
- την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην ηλεκτρονική υγεία μέσα από την εισαγωγή νέων καινοτόμων τεχνολογιών στο εθνικό σύστημα υγείας.
Σημαντική μεταρρύθμιση αποτελεί η στροφή προς ψηφιακές διαδικασίες και την οργάνωση του συστήματος υγείας».
Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Γ. Γεωργαντάς, οι συνθήκες είναι ώριμες «είναι μια ευκαιρία να βοηθήσουμε έτσι ώστε οι υπηρεσίες υγείας να περάσουν σε ένα διαφορετικό επίπεδο».
Κατακλυσμιαίες αλλαγές στην Υγεία
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μίλησε για μια «εξαιρετικά σημαντική αλλαγή που ήδη φάνηκε στον χώρο της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα είναι κατακλυσμιαία τα επόμενα δέκα χρόνια».
«Ο κλάδος της υγείας κι όχι μόνο σε συνεργασία με την τεχνολογία, θα παρουσιάσει καινοτόμες κι εξελισσόμενες τεχνολογίες για τον πολίτη», είπε.
Όπως σημείωσε ο κ. Μαστρογεωργίου «ο άνθρωπος έχει επηρεάσει τόσο πολύ την εξέλιξή του και την εξέλιξη του πλανήτη που από μόνος του έχει ορίσει μια καινούργια εποχή. Αυτή η εποχή ήρθε και θα εξελιχθεί πατώντας πάνω στην εξέλιξη της τεχνολογίας και την εξέλιξη της βιολογίας και βιοτεχνολογίας».
Ο κ. Μαστρογεωργίου πρόσθεσε ότι η κλιματική κρίση θα επηρεάσει τον άνθρωπο και κατ’ επέκταση την υγεία του.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα βρεθούμε σε εξελίξεις κι επιδράσεις των διαγνωστικών τεστ, θα δημιουργήσουμε μόνοι μας στο σπίτι μας μέσω της υψηλής τεχνολογίας ένα at home medical κέντρο, θα μπορούμε να έχουμε καθημερινά έναν εξοπλισμό στο μπάνιο μας που θα εξετάζει μέσα από ένα «έξυπνο» καθρέφτη πώς είμαστε, αν έχουμε κάποια διαφορά από χθες.
Προφανώς η τηλειατρική θα είναι μέσα στο μενού για την ατζέντα της επόμενης δεκαετίας αλλά και η συνθετική βιολογία. «Η δυνατότητα που θα έχουμε να επηρεάσουμε το software του δικού μας εαυτού».
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Το σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα, επίσκεψη της Γκάγκα – Βαρύς ο Οκτώβριος
15 άγνωστες ψυχικές ασθένειες που δεν έχετε ακούσει ποτέ – Από την Βοανθρωπία στο σύνδρομο του Παρισιού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν