ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε τρεις μήνες αναμένεται να γεννηθεί το 1ο παιδί που θα φέρει γενετικό υλικό δύο γυναικών και ενός άνδρα στη χώρα μας. Το έμβρυο κυοφορείται από 32χρονη γυναίκα, η οποία είχε υποβληθεί στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης τέσσερις φορές, χωρίς επιτυχία.
Η γυναίκα είχε μικρό αριθμό ωαρίων, τα οποία έφεραν μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εμφυτευτούν επιτυχώς στη μήτρα της. Προκειμένου να «απαλλάξουν» το ωάριο από τις δυσλειτουργίες αυτές, οι επιστήμονες εφήρμοσαν την μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου.
Η είδηση ανακοινώθηκε στο Επιστημονικό Συμπόσιο της Institute of Life.
Η μέθοδος
Το DNA μας χωρίζεται στο DNA του πυρήνα και στο μιτοχονδριακό DNA. Το μιτοχονδριακό DNA έχει μόνο 37 γονίδια, τα οποία ευθύνονται μόνο για την παραγωγή της ενέργειας του κυττάρου, ενώ τo DNA του πυρήνα φέρει όλα εκείνα τα γονίδια (>20.000), τα οποία καθορίζουν τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Το DNA του πυρήνα το κληρονομούμε και από τους δύο γονείς, όμως, το μιτοχονδριακό DNA κληρονομείται μόνο από την μητέρα.
Τα μιτοχόνδρια βρίσκονται στο «περίβλημα» του πυρήνα του ωαρίου, το οποίο αποκαλείται «κυτταρόπλασμα». Προκειμένου, λοιπόν, να απαλλαγεί το ωάριο της γυναίκας από τις μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες και να επιτευχθεί γονιμοποίηση, η επιστημονική ομάδα, αφαίρεσε τον πυρήνα από το ωάριο της μητέρας και τον μετέφερε στο «υγιές» κυτταρόπλασμα της δότριας, απ’ όπου είχε αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας. Στη συνέχεια, το ωάριο (με τον πυρήνα της μητέρας και το περίβλημα της δότριας) γονιμοποιήθηκε με το σπέρμα του πατέρα.
Έτσι, το παιδί που θα γεννηθεί θα φέρει κατά περίπου 99,8-99,9 το DNA των γονέων του, αλλά τo μιτοχονδριακό DNA (ήτοι περίπου 0,1-0,2%) της γυναίκας που δώρισε το ωάριό της.
Σε διαφορετική περίπτωση, μοναδική επιλογή για να γίνει αυτή η γυναίκα μητέρα ήταν η δωρεά ωαρίου, κατά την οποία το DNA του παιδιού κληρονομείται εξ ολοκλήρου από τον πατέρα και τη δότρια (πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το έμβρυο ενδέχεται να απορροφά DNA και από τη γυναίκα που το κυοφορεί).
Παρότι ο όρος «παιδί από τρεις γονείς» έχει επικρατήσει, επιστήμονες εκφράζουν την αντίθεσή τους ως προς την ορθότητά του, με το επιχείρημα ότι το DNA που παίρνει το παιδί από τη δότρια με τη μεταφορά της μητρικής ατράκτου, αφενός είναι ένα ελάχιστο ποσοστό του συνολικού, αφετέρου το συγκεκριμένο είδος γενετικού υλικού δεν καθορίζει σε κανένα βαθμό τα χαρακτηριστικά του παιδιού.
«Η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, με την οποία για πρώτη φορά επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη στην Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει τομή για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είμαστε πολύ περήφανοι που μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραζόμαστε με συναδέλφους από όλον τον κόσμο τις νεότερες εξελίξεις στον κλάδο. Η καινοτομία είναι η τροφή της επιστήμης και στην Institute of Life κατευθύνουμε όλες μας τις προσπάθειες προς το νεότερο, το καλύτερο και το αποτελεσματικότερο», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Η μέθοδος, η οποία «ενδείκνυται» για προβλήματα υπογονιμότητας που οφείλονται σε σοβαρές μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες, σε γενετικά μιτοχονδριακά προβλήματα και σε επαναλαμβανόμενες αποβολές, βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο. Παρότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά, όπως συμβαίνει με κάθε νέα μέθοδο, απαιτείται μακροχρόνιος έλεγχος προκειμένου να υπάρξουν σαφή συμπεράσματα για την υγεία των παιδιών που γεννιούνται με την εφαρμογή της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκτοπη (εξωμήτρια) κύηση: Οι γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαμά μετά τα 50: Οι δυνατότητες και οι κίνδυνοι
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξωσωματική: Πότε τα φάρμακα είναι ασφαλή και πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό – Ποιες Επιτροπές συγκροτούνται
- ΠΑΣΟΚ: Ας μην κουράζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμασώντας την ίδια καραμέλα
- Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας – Πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι στον Τραμπ
- Στη Σόφια ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Sofia Economic Forum V