ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Κατηγορηματικά υπέρ της ασφάλειας των εμβολίων έναντι της Covid-19, παρά το θόρυβο που γίνεται τον τελευταίο καιρό σχετικά με πιθανές παρενέργειες ορισμένων εξ αυτών, τάχθηκε ο γιατρός – ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Κατά την τοποθέτησή του, στο πλαίσιο του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας, ανέδειξε τη χρησιμότητα των εμβολίων όλων των τεχνολογιών σε αυτή τη φάση της επιδημίας, τονίζοντας ότι ο οποιοσδήποτε κίνδυνος είναι ελάχιστος μπροστά στο όφελος που προσφέρουν. Αναφερόμενος στις απειλές που διακρίνει, επεσήμανε την έλλειψη εμβολίων αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία φέρουν νέες ιδιότητες που «σαμποτάρουν» την προσπάθεια για έξοδο από την υγειονομική κρίση.
«Έχουμε τα καλύτερα και ασφαλέστερα εμβόλια στην ιστορία. Αναπτύχθηκαν με αστραπιαίους ρυθμούς, με αρκετά ρίσκα και μεγάλο κόστος, αλλά τώρα που τα έχουμε και είναι βεβαιωμένα ασφαλή και δραστικότατα, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε γρήγορα και σωστά. Οι απειλές που βλέπω είναι καταρχάς η έλλειψη των εμβολίων, που είναι κατανοητή και αναμενόμενη, γιατί δεν είναι εύκολο να παραχθούν δισεκατομμύρια δόσεις με ασφάλεια. Ωστόσο, αυτό μέχρι τώρα έχει γίνει με πολύ καλό ρυθμό. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, που έχουν νέες ιδιότητες, ευκολότερη μετάδοση, υψηλότερο ιικό φορτίο και ορισμένα εξ αυτών έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στα εξουδετερωτικά αντισώματα και μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Παυλάκης.
Όσον αφορά στα τα δύο εμβόλια, που σχετίζονται με πιθανές παρενέργειες, αυτά της AstraZeneca (AZ) και της Johnson & Johnson (J&J), σημείωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για τη χρησιμότητά τους στην παρούσα φάση, τονίζοντας την ανάγκη να χορηγηθούν στον πληθυσμό το συντομότερο δυνατό.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της ΑΖ δεν έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ενώ αυτό της J&J, τέθηκε σε αναστολή και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Οι ανακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένονται σήμερα, Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσει η τοποθέτηση Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
«Ελπίζω ότι οι αρμόδιες επιτροπές θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Η πολύ μικρή πιθανότητα παρενεργειών, κατά τη γνώμη μου, δεν ακυρώνει την αξία των εμβολίων, που είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Αναμένεται η έγκριση της χρήσης των εμβολίων των αδενοϊών στην Αμερική. Ελπίζω ότι θα δοθεί κάποια άδεια, ίσως με περιορισμούς και προειδοποιήσεις. Στην Ελλάδα οι επιστημονικές επιτροπές, και σωστά κατά τη γνώμη μου, έχουν ήδη εγκρίνει το εμβόλιο της ΑΖ σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών και αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της J&J. Ωστόσο, στην Ελλάδα το σωστό είναι να ακολουθηθεί αυτό που έγινε και με το ΑΖ. Δεν έχω καμία αμφιβολία για τη χρησιμότητα αυτών των εμβολίων σε αυτή τη φάση της επιδημίας. Είναι δραστικότατα και όσο γρηγορότερα τα κάνουμε τόσο καλύτερα θα τα πάμε», ανέφερε ο κ. Παυλάκης.
Σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε στην αγορά των εμβολίων, ανέδειξε ως βασικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι διοχέτευσε με τάξη σε όλες τις χώρες σχετικά φθηνά εμβόλια, αλλά δυστυχώς -όπως τόνισε- μερικές μη ευέλικτες διαδικασίες, πολιτική δειλία και πολιτικές αστοχίες, έχουν καθυστερήσει τους εμβολιασμούς πολύ περισσότερο από ότι σε άλλες χώρες, όπως η Αγγλία και η Αμερική. «Πρέπει να βρει η Ευρώπη τρόπους να βελτιωθεί σε αυτό το πεδίο», σημείωσε.
Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, επανέλαβε ότι με απλούς λογαριασμούς, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα έχουμε κάλυψη των εμβολίων πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, εκτός και αν εταιρείες όπως η Pfizer διπλασιάσουν την παραγωγή τους και εταιρείες όπως η Novavax και η Sinovac έχουν τα καινούρια εμβόλια διαθέσιμα.
“Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί τη στρατηγική της για το πώς θα ανοίξει το καλοκαίρι, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί. Η δυνατότητα επιτάχυνσης του εμβολιασμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Μια έξυπνη πρακτική που έχει εφαρμόσει η Αγγλία και την ακολούθησε και ο Καναδάς ως έναν βαθμό, ήταν να χορηγήσουν σε όλους την πρώτη δόση του εμβολίου και να μεταθέσουν τη δεύτερη δόση για όταν θα είναι διαθέσιμο. Το προτείναμε και στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί και δυστυχώς δυσκολεύει την κατάσταση για το καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Παυλάκης.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης σχολίασε: «Είναι γνωστό πλέον ότι η πρώτη δόση σε όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματική δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη χορήγησή της, από 60-80%. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πιθανά η πολιτική εμβολιασμού στην Αγγλία έχει επιστημονική βάση. Το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο γνωρίζουμε τη διάρκεια της αποτελεσματικής ανοσίας μετά την πρώτη δόση και αυτό είναι το μόνο που θα μας δείξει το επόμενο χρονικό διάστημα».
Ορατό και στη χώρα μας το «θαύμα» του εμβολιασμού
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας σχετικά με την προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός από τη βαριά νόσο, επιβεβαιώνοντας τα μηνύματα που ήρθαν νωρίτερα από χώρες των οποίων τα εμβολιαστικά προγράμματα έχουν προχωρήσει περισσότερο.
Παρότι η ηλικία των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ελλάδα παραμένει σταθερή στα 69 έτη, περίπου 1 στους 4 ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα σε ΜΕΘ είναι νεότεροι των 55 ετών.
Παράλληλα, παρατηρείται σταθερά μείωση στις εισαγωγές στη ΜΕΘ των ασθενών άνω των 75. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται πλέον περισσότεροι ασθενείς ηλικίας 65-74 ετών παρά υπερήλικες άνω των 75 ετών, που αποτελούν και την ομάδα υψηλότερου κινδύνου για νοσηλεία και εισαγωγή στην Εντατική Μονάδα.
«Τα οφέλη του εμβολιασμού είναι σαφή, είναι πια σαφή με βάση τα δικά μας δεδομένα, τα ελληνικά δεδομένα, ενισχύοντας την πεποίθησή μας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το απόλυτο και κύριο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.
Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσίασαν πρόσφατα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), σε 7.850.0000 εμβολιασμένους παρατηρήθηκαν 5.800 μολύνσεις από τον ιό. Από αυτούς νοσηλεύτηκαν 396 ασθενείς και απεβίωσαν 74.
“ Τα στοιχεία δείχνουν ότι καταγράφηκε 1 θάνατος ανά 1.100.000 εμβολιασμένων ανθρώπων. Κάνοντας την αναγωγή στην Ελλάδα, αν εμβολιαζόμασταν όλοι θα χάναμε ένα ποσοστό πολύ πολύ μικρότερο σε αριθμούς από τα 70-100 άτομα που χάνουμε κάθε μέρα από Covid-19. Αυτό είναι ένα από τα πιο ισχυρά στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός”, σημείωσε σχολιάζοντας τα στοιχεία του CDC ο κ. Γραβάνης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»
- Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά τη χθεσινή επίθεση στο Καζάν της Ρωσίας
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι