Με αυτά τα εμβόλια, που έχουμε, καλούμαστε να πορευτούμε το φθινόπωρο.

Αυτό είναι το μήνυμα των επιστημόνων προς όλους εκείνους – και ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες – που αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους για αργότερα, δίνοντας ραντεβού… τον Σεπτέμβριο. Στη σκιά της έξαρσης, που βιώνει όλη η Ευρώπη, το νέο εμβόλιο αναμένεται να καθυστερήσει λίγο ακόμη.

1

Οπότε, παρόλο που επικρατεί μια γενικότερη αισιοδοξία, ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε νέο εμβόλιο, που θα μας προστατεύει ακόμη περισσότερο από τη νόσο, η επιστημονική κοινότητα μας προσγειώνει.

Αργεί ακόμη το νέο εμβόλιο

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είπε χθες, στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, ότι είναι λάθος να περιμένει τον Σεπτέμβριο κάποιος, ο οποίος πρέπει να εμβολιαστεί.

«Μακάρι να έχουμε το εμβόλιο τον Σεπτέμβριο», σχολίασε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόσθεσε ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει «υπερεμβόλιο», που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ Ιωάννα Παυλοπούλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

«Είναι λάθος στις παρούσες συνθήκες, με την παρέλαση των νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, να μην ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις και να βάζουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο, λέγοντας ότι θα περιμένουμε το νέο εμβόλιο, όταν έρθει. Όταν σου δίνουν μια ασπίδα, τη φοράς, δεν περιμένεις να έρθουν να σε βρουν τα βέλη», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Δεν είμαι βέβαιη ότι το φθινόπωρο θα έχουμε στη χώρα μας επικαιροποιημένο εμβόλιο. Μέχρι να πάρει άδεια και να διανεμηθεί χρειάζεται ορισμένος χρόνος και δεν ξέρουμε και τι ποσότητες θα είναι διαθέσιμες.

Τα υπάρχοντα εμβόλια ευτυχώς προστατεύουν αρκετά καλά για σοβαρή νόσο από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, αλλά δεν γνωρίζουμε το επόμενο διάστημα ποιες νέες παραλλαγές θα επικρατήσουν και πόσο θα μας προστατεύουν τα υπάρχοντα ή και τα νεότερα εμβόλια, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν προσεχώς. Η αλήθεια είναι ότι ο κορωνοϊός μας εκπλήσσει συνέχεια, με την ταχύτητα που μεταλλάσσεται. Είναι απρόβλεπτο τι θα γίνει».

Τα νέα εμβόλια δεν θα «πιάνουν» τις Όμικρον 4 και 5

Η κα Θεοδωρίδου εξήγησε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο κλινικών μελετών.

Παρόλα αυτά, τα υπό ανάπτυξη εμβόλια δεν καλύπτουν τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, που επελαύνουν στην Ευρώπη και ευθύνονται για την έξαρση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού.

Καλύπτουν μόνο την Όμικρον, που, πλέον, είναι σε αποδρομή.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε σχετικά: «Τα εμβόλια, όπως ενημερωνόμαστε από τη βιβλιογραφία, βρίσκονται στο στάδιο ακόμη κλινικής μελέτης, δύο προς τρία ή τρία, και υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορεί να θεωρηθούν πιο κατάλληλα για την εφαρμογή. Και αν μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες.

Δηλαδή, τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις δύο μεγάλες εταιρείες, τη Pfizer και τη Moderna, χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό, που έχουν τα εμβόλια, που χρησιμοποιούμε – και τα οποία και βέβαια ξέρουμε ότι έχουν δουλέψει πολύ καλά, διότι έχουνε σώσει ζωές – και έναν συνδυασμό της παραλλαγής Όμικρον.

Όμως, μέχρι να γίνουν τα εμβόλια και να εφαρμοστούν, αυτό είναι θέμα που απαιτεί χρόνο και όχι μόνο. Και, επομένως, εάν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο, το οποίο προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω λάθος να περιμένουνε, ιδίως οι ευάλωτες ομάδες, για ένα καλύτερο εμβόλιο του φθινοπώρου ή του χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε. Αλλά συνήθως πορευόμαστε με αυτό που έχουμε και που είναι αποδεδειγμένα χρήσιμο».