Είναι ένα σύμπτωμα ενοχλητικό, μερικές φορές αντιαισθητικό και πάντα συνοδεύεται από δυσφορία. Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες που προκαλούν «φούσκωμα» στην κοιλιά και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό; 

Συνήθως οφείλεται στην παρουσία αέρα μέσα στον πεπτικό σωλήνα (στομάχι και έντερο)  και αυτή η κατάσταση στην ιατρική ορολογία αποκαλείται μετεωρισμός ή τυμπανισμός.  Μπορεί όμως να προκαλείται και από άλλες αιτίες. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι οφθαλμοφανές και σε κάποιες άλλες δεν φαίνεται, αλλά το αισθάνεται ο ίδιος ο ασθενής.

  1. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες;

 Υπάρχει μία σειρά νοσημάτων του πεπτικού που είναι δυνατόν να προκαλούν πρήξιμο στην κοιλιά και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι το ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα). Ωστόσο μπορεί να οφείλεται και στα σύνδρομα δυσαπορρόφησης, όπως η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στην γλουτένη) και η  ανεπάρκεια λακτάσης (δυσανεξία στη λακτόζη), στα  ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Chron), στη δυσπεψία, σε παθήσεις που μπορεί  να προκαλέσουν μείωση της κινητικότητας του εντέρου (σακχαρώδης διαβήτης, θυρεοειδοπάθειες κ.ά.), σε αεροφαγία (ψυχική νόσος), ως ανεπιθύμητη ενέργεια κάποιων φαρμάκων ή απλά σε στρες, το οποίο είτε προκαλεί το σύμπτωμα, είτε το επιδεινώνει . Η αιτία όμως ενδεχομένως να είναι και γυναικολογικής φύσεως, όπως το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο αλλά  σπανιότερα και σοβαρότερες καταστάσεις, όπως κύστεις, υγρό στην κοιλιά , νεοπλάσματα κ.ά.

  1. Πότε εμφανίζεται;

Στο ευερέθιστο έντερο, το πρήξιμο εμφανίζεται κάποιες ώρες της ημέρας ή μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα κατά τις περιόδους έξαρσης, στα σύνδρομα δυσαπορρόφησης μετά την κατανάλωση της τροφής στην οποία υπάρχει δυσανεξία.

Ένα πρήξιμο στην κοιλιά που δεν υποχωρεί ή/ και επιδεινώνεται χρειάζεται άμεση διερεύνηση από τον γαστρεντερολόγο, γιατί μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή νόσο.

  1. Παίζει ρόλο η διατροφή;

Όσοι έχουν ευερέθιστο έντερο ή βρίσκονται σε περίοδο έξαρσης κάποιου φλεγμονώδους νοσήματος πρέπει να αποφεύγουν τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τις φυτικές ίνες και τα γαλακτοκομικά. Στα σύνδρομα δυσαπορρόφησης, πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές στις οποίες υπάρχει δυσανεξία. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν παίζει ρόλο.

  1. Πώς αντιμετωπίζεται;

Ανάλογα με την αιτία που το προκαλεί. Αν οφείλεται σε ευερέθιστο έντερο με προσεγμένη διατροφή και έλεγχο του στρες, αν οφείλεται σε φλεγμονώδη νοσήματα με αντιμετώπιση της νόσου με φαρμακευτική θεραπεία και αν οφείλεται σε άλλα σοβαρότερα προβλήματα, με την αντιμετώπιση της αιτίας που το προκαλεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόνος στην κοιλιά: Οι πιθανές αιτίες ανάλογα με το σημείο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 δηλητηριώδεις τροφές που πιθανότατα έχετε στην κουζίνα σας

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ένοχες» για τροφικές δηλητηριάσεις οι πετσέτες κουζίνας