ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση ενός επιθυμητού σωματικού βάρους αποτελούν το τρίπτυχο για την προαγωγή σχεδόν όλων των εκφάνσεων της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Μέσα σε αυτές βρίσκεται σαφέστατα και η υγεία των αρθρώσεων.
Εστιάζοντας στη διατροφή, θα λέγαμε πως η τήρηση ενός προγράμματος που εναρμονίζεται με τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής αποτελεί «συνταγή» και για τις αρθρώσεις μας.
Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων του, υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, προτίμηση ανεπεξέργαστων (κατά το μέτρο του εφικτού) δημητριακών και προϊόντων τους και έμφαση στην κατανάλωση πηγών ω-3 λιπαρών χαρακτηρίζουν ένα μοντέλο διατροφής που προσδίδει οφέλη και στην υγεία των αρθρώσεων.
Ως προς το τελευταίο αναλογιστείτε πως με σχετικά απλές τροποποιήσεις του διαιτολογίου σας μπορείτε να επιτύχετε αύξηση στην κατανάλωση των ευεργετικών ω-3 λιπαρών. Για παράδειγμα η κατανάλωση καρυδιών ως σνακ και λιναρόσπορου στις σαλάτες σας, σε καθημερινή βάση, συνεισφέρει πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τα ψάρια έχουν επίσης τη δική τους θετική συνεισφορά, ενώ μια αντικατάσταση του βουτύρου με φυτική μαργαρίνη βοηθά σημαντικά στην αύξηση της κατανάλωσης ω-3 λιπαρών μια και η φυτική μαργαρίνη εμπεριέχει 12πλασια ποσότητα ω-3 λιπαρών σε σχέση με το βούτυρο! Επιπρόσθετα η φυτική μαργαρίνη θα προσδώσει 67% λιγότερα κορεσμένα «κακά» λιπαρά από ότι το βούτυρο, ενώ συνάμα αποτελεί πηγή βιταμινών Α, D και Ε, μικροθρεπτικών συστατικών με επίδραση κατά της αρθρίτιδας.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί πως επειδή οι νόμοι της επιστήμης της φυσικής διέπουν και το ανθρώπινο σώμα, η έντονη μηχανική πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις στο σώμα ενός παχύσαρκου ατόμου, κάνουν επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε, την ανάγκη για απώλεια βάρους…
Τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί στη φαρέτρα του ειδικού, χονδροπροστατευτικά συστατικά τα οποία διαδραματίζουν το δικό τους ευεργετικό ρόλο ενάντια στη φθορά των αρθρώσεων. Τα συστατικά αυτά προάγουν την επανόρθωση του χόνδρου είτε διεγείροντας τον αναβολισμό των χονδροκυττάρων, είτε αναστέλλοντας (τουλάχιστον εν μέρει) τον καταβολισμό τους (επεμβαίνοντας στη δράση συγκεκριμένων ενζύμων).
Χονδροπροστατευτικές ουσίες είναι οι γλυκοζαμινογλυκάνες, αλλά και ορισμένα γνωστά αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε.
Οι γλυκοζαμινογλυκάνες (GAG) αποτελούν βασικά δομικά συστατικά των χόνδρων και του συνδετικού ιστού και είναι εξαιρετικά υδρόφιλα μόρια. Ένας γνωστός εκπρόσωπος της κατηγορίας αυτής είναι η θειϊκή χονδροϊτίνη, ενώ μια άλλη ουσία που ακούγεται επίσης πολύ τα τελευταία χρόνια και η οποία αποτελεί πρόδρομο υλικό για την παραγωγή γλυκοζαμινογλυκανών είναι η γλυκοζαμίνη, ένα αμινοσάκχαρο.
Η εξέλιξη της επιστήμης έχει φέρει τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο και μια ακόμα σειρά ουσιών με θετική δράση υπέρ των αρθρώσεων όπως για παράδειγμα η δραστική κουρκουμίνη.
Σημαντικό είναι κλείνοντας να τονίσουμε,πως για τον ανθρώπινο οργανισμό μείζον είναι όχι απλά τι καταναλώνει, αλλά τι απορροφά και αξιοποιεί, άρα όλα αυτά τα συστατικά πρέπει πρώτα από όλα και πάνω από όλα να παρέχονται (όταν ενδείκνυται) στην πλέον βιοδιαθέσιμη μορφή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Δεν αφήνουμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη, από την προσπάθειά μας να κάνουμε τη ζωή των ασθενών καλύτερη
- Ερντογάν: Το Ισραήλ δεν κατάφερε να λυγίσει το πνεύμα αντίστασης των αδελφών μας
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση